sreda, 27. april 2016.  13:06h
Pročitano 1234 puta

Nastavljena proizvodnja u Etilenu, PEVG-u i PENG-u

Usled poremećaja pritiska u sistemu napojnog gorivnog gasa u fabrici Etilen, u subotu, 23. aprila oko 21 sat došlo je do istovremenog ispada iz rada oba kotla za proizvodnju vodene pare, nakon čega je usledilo prinudno zaustavljanje proizvodnje u skladu sa važećom procedurom za takve situacije, saopšteno je iz HIP Petrohemije.

U nedelju, 24. aprila fabrika Etilen je krenula u restart proizvodnje, u ponedeljak je startovala proizvodnja u fabrici PENG i u utorak u fabrici PEVG U nedelju, 24. aprila fabrika Etilen je krenula u restart proizvodnje, u ponedeljak je startovala proizvodnja u fabrici PENG i u utorak u fabrici PEVG Pančevo.MOJKraj.rs/arhiva

Kao posledica javio se pojačan zvuk i plamen iz baklje, koja predstavlja deo osnovnog sigurnosnog sistema pogona. Zaposleni u HIP Petrohemiji su odreagovali pravovremeno i savesno u skladu sa procedurama i uputstvima za postupanje u ovakvim situacijama.

Kako je saopštila HIP Petrohemija, paralelno su vršena merenja koncentracija ugljovodonika u vazduhu koja su, kao i monitoring sistem u gradu Pančevu, pokazala da nije bilo uticaja na radnu i životnu sredinu, a sve nadležne institucije su blagovremeno obaveštene.

Nakon provere i dovođenja u funkcionalno stanje kotlovskog sistema, u nedelju, 24. aprila fabrika Etilen je krenula u restart proizvodnje, po standardnoj proceduri za startne aktivnosti.

U roku od 24 časa dobijen je etilen u specifikaciji, pa je u ponedeljak startovala proizvodnja u fabrici PENG i u utorak u fabrici PEVG.

Usled problema sa postizanjem željene specifikacije propilena, u utorak 26. aprila, u večernjim satima pristupilo se podešavanju parametara kolone deetanizera, zbog čega se kao posledica javio plamen na baklji.

Uticaja na radnu i životnu sredinu nije bilo, a sve nadležne institucije su blagovremene obaveštene. U ovom trenutku se proizvodnja u HIP Petrohemiji, u svim proizvodnim celinama odvija stabilno, zaključuje se u saopštenju.

Autor:  HIP Petrohemija
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00