ponedeljak, 20. mart 2023.  19:01h
Pročitano 1588 puta

Ministarka energetike Dubravka Đedović obišla TE-TO Pančevo

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović obišla je danas Telmoelektranu-toplanu (TE-TO) Pančevo, prvu gasno-parnu elektranu u Srbiji. 

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović obišla je danas Telmoelektranu-toplanu (TE-TO) Pančevo Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović obišla je danas Telmoelektranu-toplanu (TE-TO) Pančevo Ministarstvo rudarstva i energetike/Instagram

 

Proces zelene energetske tranzicije nezaustavljivo teče, a cilj je energetska sigurnost uz zdravu životnu sredinu. TE-TO Pančevo doprinosi ostvarenju tog cilja. Način rada elektrane i savremena tehnologija doprinose uštedi u potrošnji goriva, čime se smanjuje emisija štetnih gasova i do 50 odsto u odnosu na zasebnu proizvodnju toplotne i električne energije, rekla je Dubravka Đedović, a saopšteno je iz ministarsta.

Ministarka Đedović je podsetila i da TE-TO Pančevo celokupnu proizvodnju električne energije treba da isporučuje u energetski sistem Srbije, čime značajno doprinosi energetskoj sigurnosti naše zemlje, imajući u vidu da je planirano da tokom 2023. godine isporuči 1.400 gigavat-sati električne energije. 

 

Tan2023 03 2017251620 3 min

 

Veoma značajno postrojenje za naš energetski sistem koje je počelo sa radom u jeku energetske krize i jeku grejne sezone. Do sada je „Elektroprivreda Srbije“ preuzela 460 gigavat-sati, što je važno za stabilnost i pouzdanost našeg elektroenergetskog sistema. Naš cilj je da iskoristimo gas kao tranzicioni energent. S obzirom da će tranzicija na obnovljive izvore energije potrajati, u međuvremenu su nam potrebni stabilni izvori poput ovog gasnog postrojenja, izvori koji su značajni i sa aspekta zaštite životne sredine, kazala je Đedović.

TE-TO Pančevo je počeo sa radom u oktobru prošle godine. 

Reč je o jednoj od najkompatibilnijih elektrani ovoga tipa u Evropi, jer je izgrađena na svega dva hektara površine, u koju je Gazprom Energohoding Srbija investirao 196 miliona evra.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00