četvrtak, 16. mart 2023.  12:59h
Pročitano 1649 puta

Održana 5. sednica Parlamenta privrednika Južnog Banata

U skladu sa planom aktivnosti 15. marta održana je 5. sednica Parlamenta privrednika Privredne komore Srbije – Regionalne privredne komore Južnobanatskog upravnog okruga.

Sednicom je predsedavao potpredsednik Parlamenta privrednika RPK Pančevo, Rajko Čavorović, inače direktor A.D: Skrobara Sednicom je predsedavao potpredsednik Parlamenta privrednika RPK Pančevo, Rajko Čavorović, inače direktor A.D: Skrobara RPK Pančevo

 

Sednicom je predsedavao potpredsednik Parlamenta privrednika RPK Pančevo, Rajko Čavorović, inače direktor A.D: Skrobara. 

Sednici je prisustvovala Nermina Ljubović direktor Direktorata za privredne parlamente Privredna komore Srbije. Usvojen je predloženi dnevni red, kao i zapisnik sa prethodne sednice i to jednoglasno.

Nakon toga je usledila Informacija o privrednim kretanjima regiona, a koju su članovi Parlamenta privrednika dobili u materijalu za ovu sednicu. Informaciju je prisutnima predstavio dr Marko Ćulibrk, direktor RPK Pančevo. Južnobanatski region je i dalje zadržao pozitivne trendove, kako po pitanju rasta zarada, smanjenja nezaposlenosti, rasta industrijske proizvodnje i stalno uvećavanja spoljnotrgovinskog prometa uz ostvarivanje suficita.

 

1678947519331

 

Izveštaj o radu je takođe predstavio dr Marko Ćulibrk. Govorio je o rezultatima rada u prethodnoj 2022. godini. Poseban akcenat u svom izlaganju je stavio na posete privrednim subjektima u kojima se razgovaralo o problemima sa kojima se susreću privrednici, na osnovu kojih su pokrenute i određene inicijative kroz komorski sistem, kao što su položaj poljoprivrede sa posebnim akcentom na problemima u stočarstu, zatim nameti sa kojima se susreću proizvođači sa našeg regiona prouzrokovani monopolskim položajem pojedinih trgovinskih lanaca, kao i problematika alternativnih izvora energije i uvođenje potrebne zakonske regulative. 

U izveštaju je bilo reči i o drugim aktivnostima, kao što su skupovi koje je RPK Pančevo organizovala za potrebe privrednika, edukacije i organizovanje nastupa na sajmovima. Posebno mesto u izlaganju je bilo za aktivnosti po pitanju dualnog obrazovanja. Izveštaj o radu je jednoglasno usvojen od članova Parlamenta privrednika.

Nakon toga su usledile prezentacije Ministarstva privrede sa trenutno raspoloživim programima koje su predstavile Zorica Lovrić i Ankica Momčilović. Potom je usledila prezentacija Fonda za razvoj koju je predstavila Sonja Nikić i nakon nje prezentacija Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije gde je sve uslove predstavio Nikola Tegeltija.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00