četvrtak, 19. januar 2023.  22:34h
Pročitano 1577 puta

U Kačarevu održana 3. „Pihtijada“: Najbolje pihtije Ružice Grubanov iz Crepaje

U Kačarevu je održana treća Pihtijada, a u nadmetanju za najbolje pihtije učestvovalo je 20 takmičara. Žiri je ocenjivao izgled, postojanost i ukus pihtija. Prvo mesto je osvojila Ružica Grubanov iz Crepaje, drugo Branislav Bogdanović iz Kačareva, a treće mesto Đurđina Pešić iz Kačareva.

Ove godine takmičari u pravljenju najboljih pihtija su bili iz Starčeva, Dolova, Pančeva, Crepaje i Kačareva Ove godine takmičari u pravljenju najboljih pihtija su bili iz Starčeva, Dolova, Pančeva, Crepaje i Kačareva Udruženje "Etno kutak", Kačarevo

 

Ove godine takmičari su bili iz Starčeva, Dolova, Pančeva, Crepaje i Kačareva.

Manifestaciju je otvorio Jovan Majstorović, savetnik u odeljenju za poljoprivredu, selo i ruralni razvoj Grada Pančeva. On je uputio poziv udruženjima da učestvuju na javnom pozivu koji će biti raspisan u julu 2023. godine. 

 

dobitnici nagrada

 

Za ove projekte i ove godine su opredeljena sredstva u iznosu od četiri miliona dinara, rekao je Majstorović.

Zora Čubrić iz Udruženja “Etno kutak” Kačarevo kaže da ovom novom manifestacijom obogatili svoje aktivnosti, ali i nastoje da od zaborava očuvaju tradicionalno banatsko jelo koje se po tradiciji priprema na Krstovdan, a jede na Bogojavljenje.

Mnoge Kačarevke i Kačarevci su gurmani koji vole da spremaju tradicionalna jela, i u želji da vidimo ko pravi bolje pihtije pre tri godine smo Pihtijadu organizovali po prvi put. Tada smo imali devet uzoraka za takmičenje. Videli smo da je “Pihtijada” izazvala interesovanje, pa smo odlučili da je ponovo organizujemo. Prošle godine smo imali 12 uzoraka za ocenjivanje, a ove godine već 20 uzoraka. U Banatu se pihtije spremaju uglavnom po receptima naših majki, baka, strina. S obzirom da se “Etno kutak” bavi pravljenjem kolača, slanih peciva, banica i pita po tradicionalnim receptima, trudimo se da i ovaj specijalitet otrgnemo od zaborava i nadamo se da će više mladih žena naučiti da pravi i ovaj specijalitet banatske kuhinje, ispričala je Zora Čubrić.

 

326282273 1384699735690901 302820782144014841 n

 

Žiri za izbor najboljih pihtija činili su Dragan Kordovanović i Radmila Malić i Violeta Mickovski Stefanović iz Istraživačko razvojnog instituta „Tamiš“ Pančevo, kao i koordinator Miša Nikolić, čiji je zadatak između ostalog bio prikupljanje uzoraka.

Organizator “Pihtijade” je Udruženje žena Etno kutak iz Kačareva uz podršku Grada Pančeva.

 

najbolje pihtije kacaraevo

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00