sreda, 21. septembar 2022.  09:06h
Pročitano 309 puta

Evropska komisija odobrila pripajanje Petrohemije Naftnoj industriji Srbije

Evropska komisija je u skladu sa Uredbom o spajanju EU odobrila pripajanje HIP Petrohemije Pančevo Naftnoj industriji Srbije.

Evropska komisija je zaključila da predloženo spajanje ne bi izazvalo probleme u vezi konkurentnosti tržišta s obzirom na umerenu kombinovanu tržišnu poziciju kompanija koja je rezultat predložene transakcije Evropska komisija je zaključila da predloženo spajanje ne bi izazvalo probleme u vezi konkurentnosti tržišta s obzirom na umerenu kombinovanu tržišnu poziciju kompanija koja je rezultat predložene transakcije HIP Petrohemija / arhiva

 

U saopštenju Evropske komisije se objašnjava da je HIP Petrohemija u Pančevu aktivna u proizvodnji i distribuciji proizvoda kao što su etilen, polietilen i sintetička guma, a da je NIS energetska kompanija.

Evropska komisija je zaključila da predloženo spajanje ne bi izazvalo probleme u vezi konkurentnosti tržišta s obzirom na umerenu kombinovanu tržišnu poziciju kompanija koja je rezultat predložene transakcije. Namera je analizirana u okviru pojednostavljenog postupka revizije spajanja, dodaje se u saopštenju na zvaničnom sajtu Evropske komisije.

NIS je krajem 2021. godine povećao vlasnički udeo u HIP Petrohemiji sa tadašnjih 20,86 na 90 odsto akcija, uz obavezu novčane dokapitalizacije u visini od 150 miliona evra i izgradnje postrojenja za proizvodnju polipropilena kapaciteta od najmanje 140.000 tona godišnje u roku od šest godina.

Povećanje udela postignuto je kroz potpisivanje ugovora o strateškom partnerstvu, a dokument su potpisali predstavnici dve kompanije i ministarka privrede.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00