četvrtak, 17. mart 2022.  08:46h
Pročitano 631 puta

Predstavljeni Programi Ministarstva privrede i Razvojnog fonda Vojvodine

Privredna komora Srbije - Regionalna privredna komora Južnobanatskog Upravnog okruga i Regionalna razvojna agencija Južni Banat su u Pančevu organizovale prezentaciju o raspoloživim Programima Ministarstva privrede. 

U Komori u Pančevu predstavljeni su programi i konkursi za privrednike U Komori u Pančevu predstavljeni su programi i konkursi za privrednike RPK Pančevo

U pitanju su programi koji se realizuju u saradnji sa Fondom za razvoj Republike Srbije.

Predstavljeni su Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju u 2022. godini; Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene preduzetnice i mlade u 2022. godini i Program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2022. godini.

Prisutne je najpre pozdravio direktor Komore Pančevo Dr Marko Ćulibrk, izrazivši zadovoljstvo da imamo mogućnost da na jednom mestu se privrednici upoznaju sa programima Ministarstva privrede sa podsticajima za 2022. godinu, kao i raspoloživim kreditnim linijama Razvojnog fonda Vojvodine za ovu godinu.

 

slika 2

 

Programe Ministarstva privrede je predstavila Tatjana Dijan iz Regionalne razvojne agencije Južni Banat. 

Najpre su prisutni privrednici upoznati da pravo da se prijave na Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava i pravo da podnesu zahtev za kredit kod Fonda za razvoj imaju preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća koji su registrovani u Agenciji za privredne registre,  aza pojedine koji će tek biti osnovani.

U zavisnosti od programa sredstva se odobravaju za dogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju i investiciono održavanje poslovnog ili proizvodnog prostora, zatim za kupovinu opreme (nove ili polovne, ne starije od pet godina).

Sredstva se odobravaju takođe i za tekuće održavanje i operativne troškove u određenom iznosu, nabavku softvera i računarske opreme, mašine i opremu za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata sopstvene proizvodnje.

Dati su uslovi za sve programe, kao i rokovi otplate i načina obezbeđenja sredstava. Nakon toga su učesnici obavešteni da će svima biti dostavljene prezentacije uz mogućnost da postave pitanja putem elektronske pošte vezana za način apliciranja, navodeći specifične situacije ko ima pravo konkurisanja i kako prevazići određeno probleme. Takođe su informisani da u RRA Južni Banat dobiti podršku u pripremi dokumentacije za konkurisanje.

 

slika 1

 

Nakon toga su predstavnici Razvojnog fonda Vojvodine predstavili raspoložive konkurse, koje su predstavili Dejan Slavujević i Staniša Stanišić. 

Tema njihove prezentacije je bila nova kreditna linije za dugoročni kredit za finansiranje klimatskih održivih investicija raspisan početkom ove godine, krediti za kupovinu nove i polovne mehanizacije, za kupovinu zemljišta, kao i svih ostalih dvanaest kreditnih linija.

Tokom i nakon prezentacija privrednici su bili u prilici da postave pitanja i odmah razreše sve nedoumice.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00