utorak, 3. novembar 2020.  12:09h
Pročitano 1455 puta

Prvi krug licitacije državnog zemljišta uspešno završen

Prvi krug licitacije državnog poljoprivrednog zemljišta uspešno je završen na teritoriji grada Pančeva, ocenila je Vladislava Maksimović, članica Gradskog veća grada Pančeva za poljoprivredu, selo i ruralni razvoj.

Prvi krug licitacije za državno poljoprivredno zemljište u ovoj godini je završen Prvi krug licitacije za državno poljoprivredno zemljište u ovoj godini je završen N.S.

Kako je rekla, u prvom krugu licitacije ponuđeno je 3.128 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, od toga je izlicitirano 2.381 hektar. 

Svake godine vlada veliko interesovanje poljoprivrednika za izdavanje državne zemlje u zakup. U ovogodišnjem prvom krugu licitacija ponuđen je veliki broj parcela odličnog položaja i kvaliteta, kaže članica Gradskog veća zadužena za poljoprivredu i ruralni razvoj Vladislava Maksimović.

Prosečna cena za ovu agrarnu godinu je 383 evra, što je za 60 evra više u odnosu na prethodnu godinu.

Važno je znati da je od ukupno 16.500 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, oko 11.700 hektara još prethodnih godina obeleženo višegodišnjim ugovorima na osnovu prava prečeg zakupa po osnovu stočarstva, infrastrukture, zemljišta bez naknade koje se daje institutima, fakultetima, poljoprivrednoj školi, Domu slepih i slično. To znači da će za drugi krug licitacije ostati oko 750 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, izjavila je Vladislava Maksimović. 

 

Vanja Maksimovic clanica gradskog veca

 

Nakon što se potpišu ugovori sa poljoprivrednicima, oni će ući u posed poljoprivrednog zemljišta. Tada će Grada Pančevo moći da oglasi i drugi krug licitacije. Najviša izlicitarana cena je u katastarskoj opštini Pančevo 590 evra po hektaru, zatim slede Kačarevo i Dolovo sa prosečnom cenom od 530 evra.

Prihodi od licitacije su strogo namenski. Sva sredstva se koriste za izgradnju atarskih puteva i rekonstrukciju. 

Ove godine je 8 km puteva urađeno u Omoljici i Banatskom Brestovcu i naravno, nastavljamo od proleća tu akciju i dalje. Takođe, za podizanje vetrozaštitnih pojaseva i popunu, jer smo imali i štete i požare, kao i za održavanje oko 650 km kanalske mreže koja je kod nas duga i funkcioniše besprekorno, zaključila je Vladislava Maksimović.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00