sreda, 1. april 2020.  18:21h
Pročitano 3615 puta

Otvoren Dolovački fejsbuk pijac

Milan Živojnović, mladi poljoprivrednik iz Dolova je, u skladu sa vanrednim stanjem, pokrenuo fejsbuk grupu "Dolovački pijac". 

U Dolovu je formirana pijaca na internetu "Dolovački pijac" U Dolovu je formirana pijaca na internetu "Dolovački pijac" MZ Dolovo

U grupi, meštani Dolova oglašavaju pretežno svoje domaće proizvode, ali se nalaze i druge stvari u ponudi, kao i na pravoj pijaci. 

Tako se u grupi mogu naći ponude za rasade cveća, voća i povrća, sveža domaća jaja, domaćih proizvoda od testa i domaća predjela, mlečni proizvodi, domaća rakija i vino, livadski i bagremov med, propolis, balirana slama, svinjska mast. U grupi se oglašava i potražnja, pa se tako ljudi zanimaju za detelinu, semenski krompir, a postoji i ponuda i potražnja za jaganjce, prasiće i koze. 

Grupa je osnovana 29. marta i za kratko vreme je okupila blizu 900 članova.

Milan Živojnović, osnivač grupe, u jednom postu se obraća članovima podsećajući ih da je početkom 2018. godine donet propis po kom mali proizvođači više ne moraju svoju robu da prodaju "na crno" već legalno mogu da plasiraju svoje proizvode i to sa kućnog praga.

Značaj propisa je u tome da se mali proizvodjači probiju na tržište pored velikih trgovinskih lanaca i da se time izbore za egzistenciju. Uz direktan kontakt sa proizvodom i proizvođačem potrošači stiču poverenje o kvalitetu domaćih proizvoda. Naši domaći proizvodi od naših komšija su zdraviji i kvalitetniji od industrijskih proizvoda i zato vas pozivam da zajedno pokrenemo trend kupovine domaćih proizvoda jer samo tako možemo zajedno izaći iz ove predstojeće krize nakon završetka pandemije, navodi Živojnović.

Bojan Vojnov, master inženjer poljoprivrede, u ovim okolnostima nudi pomoć oko saveta u proizvodnji, plasmanu, novim pravcima proizvodnje, upoznavanju sa organskom poljoprivredom, a u cilju podrške lokalnom stanovništvu da ostanu na selu i da krizu preobrate u svoju korist gde će svojim vrednim radom i inovativnošću pronaći nove kupce. 

Bojan kaže da tako nešto otvara mogućnost organizovanja i prvog bazara lokalnih proizvoda iz Dolova, u vremenu kada pandemija prođe.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(6 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00