četvrtak, 17. oktobar 2019.  21:49h
Pročitano 1345 puta

Jubilarni “Gastronomski događaj” okupio veliki broj učesnika

U Pančevu je 12. oktobra održan jubilarni peti međunarodni gastronomski događaj “Naši slovenački specijaliteti”. Na događaju koji je ove godine ponovo organizovan u Mađarskom kulturno umetničkom društvu “Petefi Šandor” bilo je prisutno više od 120 učesnika i gostiju iz slovenačkih društava iz Pančeva, Beograda, Kovina, Vršca, Smedereva, Sremske Mitrovice, kao i tradicionalni gosti iz Biotehničke škole iz Ptuja u Sloveniji.

Detalj s gastronomskog događaja u Pančevu Detalj s gastronomskog događaja u Pančevu Logarska dolina

Ispred grada Pančeva bili su prisutni gradski većnik za kulturu Nemanja Rotar i pomoćnica gradonačelnika Marija Đukanović. Pristutnima se u ime gradske uprave obratio Rotar koji je istakao da je ova tradicionalna manifestacija koja širi multikulturalnost u našem gradu u kojem u slozi i prijateljstvu žive pripadnici 24 etničke zajednice. Iako je slovenačka zajednica u Pančevu mala, ona je jedna od agilnijih i aktivno učestvuje u kulturnom i javnom životu Pančeva, a obogaćuje ga svojim raznovrsnim programima kojima je glavni cilj promovisanje slovenačke kulturne baštine, istorije i tradicije.

 

20191012 151812

 

 

Prisutnima se obratio i Saša Verbič predsednik Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u Srbiji koji je istakao da je ova manifestacija od posebnog značaja za slovenačku populaciji u Srbji. Ona pored okupljanja Slovenaca i promovisanja slovenačke gastronomije, podstiče druženje i saradnju učenika i profesora srednjih škola iz Srbije i Slovenije dajući time još veći podsticaj tradicionalno dobrim odnosima dva naroda.

Prema rečima Siniše Naumovića nastavnika gastronomije iz pančevačke Ekonomske škole “Paja Marganović” koji je u kuhinji koordinisao radom kuvara, tema ovogodišnjeg revijalnog takmičenja je bila gastronomija slovenčke regije Gorenjska. Učesnici su gostima spremili zanimljiv meni na kojem je bilo: Pileća supa sa supenim kuglicama na Gorenjski način, kranjske kobasice sa pečenim krompirom na gorenjski način, mešana salata od kupusa i crvenog pasulja na gorenjski način i palačinke sa Gorenjske koje su bile napravljene sa posebnim filom od mleka, oraha, suvog grožđa potopljenim u rum, meda, posute vanilin šećerom.

 

20191012 110526

 

 

Za usluživanje gostiju bili su zaduženi učenici konobarskog smera pančevačke ekonomske škole čiji rad je koordinirao nastavnik praktične nastave Branko Budalić. Njihov angažman je od strane gostiju i profesora ocenjen kao veoma profesionalan.

Ručak su spremali učenici škola ugostiteljskih smerova iz Pančeva, Vršca, Kovina i Ptuja uz pomoć svojih profesora i domaćina iz Udruženja Slovenaca i MKUD-a “Petefi Šandor”. 

Profesori i đaci iz Biotehničke škole iz Ptuja iz Slovenije su tokom programa razmenjivali informacije i iskustva iz oblasti gastronomije sa kolegama iz Pančeva i Kovina i dogovoreno je da će im u novembru oni biti domaćini u uzvratnoj poseti Ptuju.

Ova manifestacija ima veliku ulogu u promovisanju slovenačke tradicionalne kuhinje, a ove godine je imala poseban značaj jer se kao međunarodna manifestacija organizuje jubilarni peti put.

 

20191012 155854

 

Prema rečima Josipa Vebera predsednika Udruženja Slovenaca “Logarska Dolina” i glavnog organizatora ovog događaja manifestacija je protekla u svečanoj atmosferi, odziv učesnika je bio izuzetan, a naredne godine se očekuje dolazak i učenika i profesora iz Srednje ugostiteljske škole iz Beograda.

Ovogodišnji Gastronomski događaj pomogli su Kancelarija za slovenačku dijasporu iz Ljubljane, Nacionalni savet slovenačke nacionalne manjine u Srbiji, Grad Pančevo, mesara “Burjan”, “Konoba 32” Pančevo, Pansion “Obradović” Pančevo i MKUD “Petefi Šandor”.

 

20191012 160027

 

Naredni programi koje će do kraja godine organizovati pančevačko udruženje Slovenaca je poetski susret"Glazarjevi dani" kao i “Dani slovenačkog filma” koji će tradicionalno biti organizovani  u saradnji sa pančevačkim Domom omladine u dvorani “Apolo” početkom decembra.

Autor:  J.V.
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00