nedelja, 26. maj 2019.  10:33h
Pročitano 1872 puta

Tokom maja održani "Dani Dolova"

U Dolovu tokom maja organizovana je manifestacija "Dani Dolova" koja se sastojala od niza različitih kulturnih i sportskih događaja.

Tokom maja u Dolovu je organizovan bogat program Tokom maja u Dolovu je organizovan bogat program logo

Programski najbogatije i najraznovrsnije bilo je od 9. do 26. maja, između datuma seoske slave ("Prenos moštiju Sv. Oca Nikolaja", u Dolovu poznatija pod imenom "Letnji Sveti Nikola"), po kalendarima Rumunske i Srpske Pravoslavne crkve.

Program je počeo 9. maja obeležavanjem slave Rumunske pravoslavne crkve u Dolovu, a nastavljeno je 17. maja kada je u popodnevnim satima održana prvenstvena rukometna utakmica između ekipa Dolovo i RK Jabuka.

 

dolovo festival foklkora

 

Dolovo je 17. i 18. maja bilo domaćin „8. Festivala rumunskog folklora dece Vojvodine“, na kojem je učestvovalo oko 800 dece.

Miroslav Prvulj, direktor Doma kulture u Dolovu i član organizacionog odbora ovog festivala kaže da „Festival rumunskog folklora dece Vojvodine“ svake godine okuplja nekoliko stotina učenika školskog uzrasta.

U pitanju su učenici, najbolji vokalni i instrumentalni solisti, dečji folklorni ansambli, horovi i orkestri osnovnih škola i kulturno-umetničkih društava rumunske nacionalne manjine. Festival je održan osmi put. Upravo u selima održava se folklorna kultura naroda, rekao je Prvulj i dodao da je organizacija Festivala trajala više od dva meseca.

Ovo je bila samo uvertira u veliki „Festival rumunskog folklora“, koji će u Dolovu biti održan u avgustu.

Fanfara KUD "Jon Kreange" 18. maja nastupio je na festivalu fanfara u Mesiću.

 

kud iz dolova na festivalu rumunske muzike

 

Turnir u karateu održan je u prostorijama škole 19. maja, penzioneri su otputovali na jednodnevni izlet do manastira Ravanica i do Grze kod Paraćina, a Aktiv mladih Dolova radio je na ulepšavanju trga sa sadnicama cveća.

Proslava seoske slave "Prenos moštiju Sv. Oca Nikolaja" / "Letnji Sveti Nikola" organizovana je 22. maja, a za program je bila zadužena Mesna zajednica. Organizovano je sečenje slavskog kolača na trgu ispred zgrade Mesne zajednice, a odigrana je i folklorna koreografija koju su izveli članovi KUD Banatski vez iz Dolova.

Program Proslave seoske slave "Prenos moštiju Sv. Oca Nikolaja" organizovan je i u Velikoj crkvi u Dolovu. Tog dana održane su i konjičke trke na hipodromu u Dolovu, u organizaciji KK Dolovac.

Udruženje lovaca iz Dolova 26. maja organizovalo je takmičenje u gađanju glinenih golubova.

Autor:  Pančevo MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00