petak, 22. mart 2019.  17:42h
Pročitano 2175 puta

Ministar Zoran Đorđević obišao Pančevo

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i v.d. pomoćnika ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević posetili su Pančevo i nakon razgovora s predstavnicima lokalne samouprave, obišli Klub za odrasla i stara lica u centru grada i Dom za slepe i slabovide u Pančevu.

Ministar Zoran Đorđević u pratnji gradonačelnika Pančeva obišao je Dom za slepe i slabovide u Pančevu Ministar Zoran Đorđević u pratnji gradonačelnika Pančeva obišao je Dom za slepe i slabovide u Pančevu Pančevo MOJKraj.rs

U kabinetu gradonačelnika razgovarano je o izdvajanjima Pančeva za socijalne usluge, a pri obilasku Kluba za stara lica ministar je u razgovoru s korisnicima imao prilike da se upozna s načinom kako je rad u ovim klubovima organizovan i kakve usluge korisnicima pružaju.

 

IMG 20190322 141948

 

U Domu za slepe i slabovide Zbrinjavanje, na Bavaništanskom putu u Pančevu, ministar Đorđević je obišao prostorije u kojima korisnici provode slobodno vreme, kao i sobu za rekreaciju i porazgovarao o uslovima u kojima korisnici borave.

Ministar Zoran Đorđević je nakon obilaska ove dve ustanove izjavio da je na oba mesta video dobar odnos prema korisnicima, ali da ima prostora i za unapređenje.

Pričali smo u lokalnoj samoupravi, koja je inače zadovoljna onim što dobija od pokrajine i ministarstva, ali postoji mogućnost da našu saradnju unapredimo i da korisnicima pomognemo da im svakodnevni život bude lakši i obogaćeniji. S obzirom da je Ministarstvo finansiralo Savez slepih i digitalizaciju, odnosno izradu digitalne biblioteke, Dom slepih će ubuduće dobijati redovno ta izdanja. Dogovorili smo, a najverovatnije ćemo sprovesti sledeće nedelje, da prva tranša tih knjiga u audio formatu i u jednom broju u Brajevom pismu dođe u Pančevo. Probaćemo da nabavimo i uređaj za reprodukciju i da sledeće nedelje budem ovde da zajedno sa korisnicima i odslušamo tu prvu audio knjigu. Verujem da će biti njima korisno, ali i dosta lakše osoblju koje brine o njima te će i život korisnika biti dosta bogatiji. Ukoliko bude još potrebe za bilo čim, Ministarstvo je spremno da pomaže, otvoreni smo za saradnju, finansijskih sredstava sada imamo samo da vidimo kako da to sprovedemo, rekao je ministar Đorđević u izjavi medijima.

razgovor u kabinetu gradonacelnika panceva

 

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov zahvalio se ministru Đorđeviću na poseti, jer je time potvrdio da je Pančevo jedna od najodgovornijih lokalnih samouprava u oblasti pružanja socijalne zaštite.

Našu odgovornost zasnivam pre svega na dobro definisanim programima pružanja usluga duži niz godina i finansijskim sredstvima koje svake godine izdvajamo po osnovu dve osnovne odluke, o socijalnoj zaštiti i finansijskoj pomoći porodicama sa decom. Ta pomoć iznosi oko 12% budžeta odnosno klasičnih budžetskih prihoda. To je oko 500 miliona dinara što je ozbiljna suma, a polovina od tog iznosa usmerava se na pružanje usluga u oblasti socijalne zaštite. Nije to jedina stvar za koju izdvajamo sredstva. U resoru ministra su i rad i zapošljavanje, a smatram da je Grad Pančevo i u tom delu jedna od najodgovornijih lokalnih samouprava, jer smo za oko 40% povećali sredstva za tu oblast. Izdvajamo više od 50 miliona za realizaciju 11 programa iz Lokalnog akcionog plana zapošljavanja gde pored velikih investicija koje su došle u Pančevo, i neke nove koje uskoro dolaze, i time pružamo pomoć i preduzetnicima u sektoru malih i mikro preduzeća kako bi i lokalna privreda postala konkurentna, rekao je Pavlov.

 

IMG 20190322 151728

 

Pre Pančeva ministar Đorđević i v.d. pomoćnika ministra Barošević posetili su danas i Opštinu Kovin i Dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, organizacionu jedinicu Centra za socijalni rad „Kovin“.

Autor:  Pančevo MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00