petak, 19. oktobar 2018.  08:02h
Pročitano 1598 puta

Obeleženo 200 godina od pošumljavanja Deliblatske peščare

Jubilej „200 godina pošumljavanja Deliblatske peščare“ obeležava se u Novom Sadu i SRP „Deliblatska peščara“ 18. i 19. oktobra.

Ministar Goran Trivan na svečanosti povodom obeležavanja 200 godina od pošumljavanja Deliblatske peščare Ministar Goran Trivan na svečanosti povodom obeležavanja 200 godina od pošumljavanja Deliblatske peščare http://www.ekologija.gov.rs

Skupu u Hotelu „Park“ u Novom Sadu prisustvovalo je više od 120 zvanica, među kojima su predstavnici brojnih partnerskih institucija sa kojima preduzeće sarađuje. U ime JP „Vojvodinašume“ svečanost je zvanično započeta govorom direktorice Marte Takač koja je istakla da je Javnom preduzeću „Vojvodinašume“ pripala čast i zadovoljstvo da ugosti sve institucije koji su na bilo koji način pomogle razvoju ovog područja a da prisustvo najviših predstavnika Vlade Srbije i Vlade Vojvodine potvrđuje važnost jednog od najvećih ali i najvrednijih područja u Vojvodini i zajedničkih napora svih institucija ka njenom očuvanju.

Direktorica je dala i presek svih aktivnosti na pošumljavanju peščare od 19-tog veka do danas i napora šumarske struke da se promeni slika ovog predela i unapredi kvalitet života ljudi koji u njemu žive. Direktorica je takođe istakla da su šumarska struka i nauka, ali i mnoge druge ostvarile gigantsko delo i za dva stoleća rada, smirile i stabilizovale leteći pesak kao i da u današnje doba, napori JP „Vojvodinašume“ nisu samo usmereni ka zauzdavanju otvorenih peskova, kojih na Deliblatskoj peščari trenutno ima manje od 1%, već i na očuvanju postojeće vegetacije tako što se ulažu maksimalni napori u preventivu zaštite od požara kao jednom od najvećih faktora rizika po pitanju opstanka ovog složenog ekosistema.

 

0 marta takac vojvodina sume

 

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan juče je u Novom Sadu, na svečanosti obeležavanja „200 godina pošumljavanja Deliblatske peščare“ rekao da šume imaju preko 300 funkcija, ali najvažnija je što proizvode kiseonik koji znači život i da je zato važno pošumljavanje kako bi u borbi sa klimatskim promenama obezbedili opstanak i zdravu životnu sredinu budućim generacijama i Srbiji.

Ministar  Trivan je, čestitajući  dva veka  pošumljavanja Deliblatske peščare, ukazao da je to značajan jubilej i za Vojvodinu i za Srbiji i podsetio da je Deliblatska peščara možda najbolja paradigma nemerljive štete koju smo kao civilizacija činili životnoj sredini, nebrigom, nepostojanjem svesti i odgovornosti za životnu sredinu uništavanjem šuma i prirode i borbe da  prevladaju šume a ne pesak.

Eolska erozija je sama po sebi najdevastirajući proces na čitavoj planeti i zato je pošumljavanje gotovo jedino, ali svakako najbolje, najefikasnije  i najjeftinije rešenje, a šume su naš resurs u borbi protiv klimatskih promena, erozije i poplava, rekao je ministar.

Trivan je naveo da se na konkurs za pošumljavanje koje je Ministarstvo prvi put objavilo javilo samo 14 lokalnih samouprava, da je 12 imalo valjanu projektno-tehničku dokumentaciju i pozvao institute i fakultete da pomognu opštinama  u tom poslu kako bi u narednoj godini mogle da sa pripremljenim projektima dobiju sredstva za pošumljavanje kao i za druge investicije u bolju životnu sredinu koja je merilo i boljeg života  građana i civilizovanosti svake sredine.

Skupu su se obratili i o značaju Deliblatske peščare i pošumljavanja govorili predstavnici J.P. „Vojvodinašume“, pokrajinskog Sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, pokrajinskog Sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Uprave za šume Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Deliblatska peščara predstavlja geomorfološki i biogeografski fenomen ne samo Panonske nizije, već i čitave Evrope, kao i značajan genetski resurs naše zemlje. Prvo pošumljavanje je započeto 1818. godine za vreme Marije Terezije. Peščara danas predstavlja poslednju i najveću oazu peščarske, stepske, šumske i močvarne vegetacije Panonske nizije, kao jedan od najvećih centara biodiverziteta u Evropi i područje od izvanredne, univerzalne vrednosti za zaštitu prirode i nauku,

Svečanost obeležavanja ovog značajnog jubileja bila je i prilika da se uruče zahvalnice institucijama i partnerima koji su dali doprinos razvoju Deliblatske peščare koju je dobilo i Ministarstvo zaštite životne sredine.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00