sreda, 12. septembar 2018.  19:19h
Pročitano 1461 puta

Gorani i volonteri obeležili Dan zaštite ozonskog omotača

Povodom Svetskog dana zaštite ozonskog omotača u Pančevu je danas organizovana manifestacija “Čuvajmo ozon, čuvajmo naše zdravlje”, kao deo istoimenog projekta koji realizuje četvrtu godinu za redom Pokret gorana i centar volontera Pančevo.

Na početku manifestacije hor OŠ Isidora Sekulić iz Pančeva izveo je nekoliko prigodnih pesama o ozonskom omotaču i očuvanju životne sredine. Na početku manifestacije hor OŠ Isidora Sekulić iz Pančeva izveo je nekoliko prigodnih pesama o ozonskom omotaču i očuvanju životne sredine. Pokret gorana

Program je organizovan u prostorijama Doma omladine Pančevo, a u njemu su osim gorana učestvovali i hor OŠ Isidora Sekulić iz Pančeva i učenici srednje ekonomske i poljoprivredne škole.

Održavanje manifestacije podržao je Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Pančeva.

Ljiljana Konevski, predsednica Pokreta gorana i centra volontera Pančevo kaže da su na manifestaciji okupili đake osnovnih i srednjih škola da pokažu svoje znanje o klimatskim promenama, o narušavanju životne sredine usled tih promena i kako da se zaštiti ozonski omotač.

Svetski dan zaštite ozonskog omotača obeležava se 16. septembra svake godine.

Čitava manifestacija je koncipirana tako što će mlađi pevati, zatim ćemo imati predavanje o ozonskom omotaču, a na kraju će učenici viših razreda srednjih škola pokazati u ekološkom kvizu svoje znanje o tome šta se dešava sa klimom, šta su klimatske promene i o drugim temama vezanim za narušavanje životne sredine, ali i kako da zaštite ozonski omotač. Biće reči i o kozmetičkim proizvodima i proizvodima u domaćinstvu koji narušavaju životnu sredinu, rekla je Konevski.

Na početku manifestacije hor OŠ Isidora Sekulić iz Pančeva, kojim diriguje mr Tatjana Arsić, nastavnica muzičkog obrazovanja, izveo je nekoliko prigodnih pesama o ozonskom omotaču i očuvanju životne sredine.

 

0 prof drzi predavanje o ozonsom omotacu

 

Posle muzičkog dela programa profesorka geografije Branka Marković održala je predavanje o ozonskom omotaču, njegovom nastanku, ugroženosti, štetnosti UV zračenja i načinima zaštite ozonosfere.

Osim učenika osnovnih i srednjih škola na predavanju je bilo i građanki i građana koji su želeli nešto više da saznaju o ovoj temi.

Nakon toga, učenici Ekonomske i Poljoprivredne škole učestvovali su u ekološkom kvizu, u čiju realizaciju je bila uključena i profesorka Stojanka Ruptak.

Ove godine pobednički tim u eko kvizu je ekipa iz Ekonomske škole "Paja Marganović".

 

0 kviz srednjoskolci

 

Osim ove, centralne manifestacije, projekat „Čuvajmo ozon, čuvajmo naše zdravlje“ podrazumeva i seriju radionica i predavanja u osnovnim i srednjim školama na teritoriji celog Pančeva.

Projekat je prvo bio podržan od strane Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine pre četiri godine, a poslednje tri godine održavanje manifestacije podržava Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Pančeva na čemu su im iz Pokreta gorana i centra volontera zahvalni jer žele da ova manifestacija postane tradicionalna.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00