petak, 27. jul 2018.  20:19h
Pročitano 2288 puta

Završen projekat koji se bavio prevencijom ranog napuštanja škole

U Pančevu je u prethodnih godinu dana realizovan pilot projekat "Uz malu pomoć prijatelja - Prevencija ranog napuštanja škole u Pančevu".

Na završnoj konferenciji u Gradskoj upravi predstavljeni su rezultati postignuti u prethodnih godinu dana Na završnoj konferenciji u Gradskoj upravi predstavljeni su rezultati postignuti u prethodnih godinu dana Dom za decu Spomenak

Sproveo ga je Grad Pančevo u partnerstvu s Domom za decu bez roditeljskog staranja "Spomenak" i Domom zdravlja Pančevo. Projekat je sufinansiran na konkursima Evropske unije i Pokrajinskog sekretarijata za finansije.

Na završnoj konferenciji u Gradskoj upravi predstavljeni su rezultati postignuti u prethodnih godinu dana.

Mr Tatjana Božić, članica Gradskog veća za obrazovanje podsetila je da je cilj projekta bio intersektorska podrška školama, porodicama i deci iz deset osnovnih škola sa teritorije grada u kojima su učenici iz različitih razloga bili u riziku od napuštanja osnovnog obrazovanja.

Projekat je obuhvatio osamdesetoro osnovaca različitog uzrasta i njihove roditelje, učitelje, nastavnike, stručnjake raznih profila i 32 pedagoška savetnika. Projekat je finansirala Evropska unija uz učešće pokrajinskog budžeta. Zahvaljujući ovom projektu, 10 osnovnih škola opremljeno je didaktičkim materijalom, nameštajem i IT opremom, kazala je Božić.

Sve prisutne na završnoj konvenciji projekta pozdravio je i zamenik gradonačelnika Predrag Živković koji je napomenuo da su svi učesnici na projektu pokazali veliku posvećenost i humanost.

Projekat je obuhvatio veliki broj dece iz različitih socijalnih kategorija i različitih škola koja su bila izložena velikom riziku da rano napuste školovanje, što je jako loše po naše društvo. Uključujući njih u ovaj projekat, na dobitku su i deca i njihovi roditelji ali i cela zajednica, rekao je Živković.

Tatjana Medić iz Gradske uprave Pančevo kaže da je zadatak bio da se radi grupno i pojedinačno s roditeljima i decom koja rano napuštaju školu. 

Prethodno je istraživanje pokazalo da je najkritičniji peti razred, a razlozi odustajanja od školovanja su relativno predvidivi. Za svu decu je utvrđeno da je najveći rizik život na granici siromaštva i neprihvatanje od strane vršnjačkih grupa, a zatim život u starateljskim porodicama, ili život bez jednog roditelja ili bez oba roditelja, kaže Tatjana Medić za RTV.

Partner u projektu bio je Dom za decu bez roditeljskog staranja „Spomenak“ čiji stručnjaci su obučavali pedagoške savetnike i radili na terenu s decom.

Deca uključena u projekat su imala podršku u savladavanju gradiva, opremljena su školskim priborom, dobila materijalnu pomoć, ali i podršku volontera, vršnjaka i sponzora.

Daliborka Bojković Breti, direktorka osnovne škole u Banatskom Brestovcu kaže da je projekat doneo višestruku korist, jer su uočena poboljšanja kod dece u obrazovnom i vaspitnom smislu, a neki od njih po prvi put su bili u bioskopu ili dobili prve nove patike upravo iz ovog projekta. 

Projekat „Uz malu pomoć prijatelja - Prevencija ranog napuštanja škole u Pančevu" koji je 89,9 % finansiran iz fondova Evropske unije, podržao je i Pokrajinski sekretarijat za finansije, obezbeđivanjem preostalog obaveznog sufinansiranja.

Sada kada je projekat završen, traži se način da se obezbedi održivost projekta, jer problem ranog napuštanja škole i dalje će biti prisutan. Napravljen je Akcioni plan a na lokalnoj samoupravi je da pokuša da kod drugih nivoa vlasti obezbedi njegovo finansiranje.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 116.70 117.41 USD 107.19 107.83 CHF 120.49 121.21 SEK 10.09 10.15