sreda, 27. decembar 2017.  13:24h
Pročitano 2199 puta

Natalija Kosara: Nove organizacije koje se bave omladinom imaju problem nedostatka prostora

Klub ljubitelja igara i fantastike „D20” okuplja sve uzraste, od 5 do 105 godina, koji su voljni da nauče nešto novo kroz igru i upoznaju se sa novim, ne klasičnim društvenim igrama svih vrsta – RPG, kartične i video.

Natalija Kosara iz Kluba ljubitelja igara i fantastike d20 tokom jedne od društvenih igara Natalija Kosara iz Kluba ljubitelja igara i fantastike d20 tokom jedne od društvenih igara FB privatna arhiva

Organizuju gledanja filmova i serija, književne večeri i tribine odgovarajuće tematike. Klub postoji dve godine i u njemu je dostupno vise od 100 društvenih igara. Ove godine je dva puta organizovana nacionalna kvalifikacija za popularnu društvenu igru „Naseljenike ostrava Katan”. Naš sugrađanin Milutin Nikolić takmičio se u novembru, u Barseloni, na Evropskom prvenstvu u ovoj igri kao klupski predstavnik i osvojio četvrto mesto na ovom prestižnom takmičenju.

 

klub d20 pancevo

 

O još uvek aktuelnoj Strategiji brige o mladima razgovarali smo sa Natalijom Kosarom, iz Kluba ljubitelja igara i fantastike “D20” Pančevo.

• Upoznati ste s postojanjem Strategije brige o mladima na teritoriji Pančeva, čiji je rok trajanja od 2014. do 2017. godine. U njoj su, kao prioritetne oblasti, određeni: obrazovanje, zdravlje, odrastanje, bezbednost, zapošljavanje i učešće mladih u donošenju odluka, aktivizam i volonterizam mladih i mobilnost i interkulturalizam mladih. U kojoj oblasti je po Vašem mišljenju najviše urađeno?

– Po mom mišljenju, najviše je urađeno u oblastima aktivizma i volonterizma. A u tim oblastima najviše vidim i naš klub. U našim prostorijama je i kancelarija „KOMPASA”, tako da pratim i njihov aktivizam i sve njihove akcije koje organizuju tokom godine. Drago mi je što su kod nas i imaju svu slobodu i veliki prostor da ostvare svoje projekte i ciljeve.

• U kojoj oblasti je po Vašem mišljenju najmanje urađeno?

– Rekla bih da je najmanje urađeno u oblasti zapošljavanja mladih.

• U prethodnom periodu, od 2014. do 2017. godine, koliko su mladi zaista bili uključeni u kreiranje omladinske politike u Pančevu? Na koji način su bili uključivani? Da li je moglo više ili bolje? Kako?

– Ne znam u kojoj meri su bili uključeni u kreiranje omladinske politike. Nadam se da su se oni u većini pitali oko donošenja odluka.

• Da li ste možda bili uključeni na neki način u donošenje aktuelne Strategije brige o mladima?

– Nisam znala za odluku o donošenju ovog dokumenta. Nisam bila dovoljno informisana.

• Da li ste u periodu od 2014. do 2017. godine realizovali neke omladinske projekte zahvaljujući konkursima Grada Pančeva namenjenih mladima i udruženjima građana za mlade? Predstavite nam u nekoliko rečenica te projekte i koliko Vam je značilo što ste imali podršku u realizaciji svoje projektne ideje?

• Ove godine nam je odobren projekat „Omladinski centar” za koji smo sredstva dobili od grada Pančeva. U sklopu projekta smo u oktobru organizovali tribinu o poznatom šahisti Svetozaru Gligoriću Gligi, a u decembru smo organizovali amaterski turnir u šahu. U sklopu tog projekta smo kupili pokaznu tablu za šah, šahovske podloge i figure, pa je, samim tim, klub dobio mali šahovski kutak.

• Šta su, prema Vašem mišljenju, najveći problemi mladih na teritoriji Pančeva i svih devet naseljenih mesta? Imate li neki predlog kako bi neki od tih problema mogli da se reše?

– Mladi ljudi bi više trebalo da se animiraju kroz sadržaje prilagođene njima. U početku smo imali problema sa nedostatkom prostorija. U Domu omladine u Pančevu nema mesta za organizacije, a njima je na početku potreban adekvatan prostor za okupljanja koji mogu da koriste makar jednom nedeljno na sat vremena.

• Da li biste se uključili na bilo koji mogući način u donošenje nove Strategije brige o mladima u Pančevu?

– Naravno, uvek smo spremni za saradnju.

 

0 potpis ispod teksta

Autor:  M.Manić
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00