ponedeljak, 9. oktobar 2017.  22:58h
Pročitano 1878 puta

Dolovci čuvaju sećanje na Dan kad je oslobođeno Dolovo u Drugom svetskom ratu

Dolovačko Udruženje boraca svih ratova iz 20. veka obeležilo je i ove godine 4. oktobar - dan kada je 1944. godine oslobođeno ovo mesto u Drugom svetskom ratu.

Na spomen ploču ispred dolovačkog Doma kulture postavljen je venac Na spomen ploču ispred dolovačkog Doma kulture postavljen je venac N.R.

Dolovci obeležavaju nekoliko dana u godini koji su vezani za događaje iz ratova koji su se dešavali u prošlom veku. Jedan od njih je i dan kada je nakon višegodišnje okupacije oslobođeno Dolovo u Drugom svetskom ratu. Tog  4. oktobra davne 1944. godine vojska ruske crvene armije ušla je iz pravca Deliblatske peščare u samo selo proterujući neprijateljsku vojsku. Tih dana oslobođena su i ostala pančevačka mesta, a sam Grad Pančevo oslobođen je 6. oktobra.

Ove godine, u sredu,  4. oktobra, Udruženje boraca iz Dolova najpre je upriličilo komemorativni skup u sali Mesne zajednice. Okupljenima se obratio predsednik Udruženja Nikola Brzovan, evocirajući uspomene iz ratnih godina i odavši poštu stradalima. Nakon toga na spomen ploču ispred dolovačkog Doma kulture postavljen je venac.

 

0 venci 4 okt dolovo

 

Prethodno okupljanje ovo dolovačko Udruženje imalo je 7. septembra, koji je takođe bitan dan za noviju istoriju ovog mesta. Tog dana, takođe 1944. godine iz Dolova na Sremski front otišlo je više stotina omladinaca od kojih se osamdesetak nije vratilo svojim kućama.

Autor:  N.Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00