sreda, 5. jul 2017.  11:24h
Pročitano 1461 puta

U Dolovu obeležen 4. jul – Dan borca

Udruženje boraca iz svih ratova 20. veka iz Dolova obeležilo je 4. juli, nekadašnji Dan borca.

Udruženje boraca iz svih ratova 20. veka iz Dolova obeležilo je 4. juli, nekadašnji Dan borca Udruženje boraca iz svih ratova 20. veka iz Dolova obeležilo je 4. juli, nekadašnji Dan borca N.R.

Najpre je upriličen komemorativni skup u sali dolovačke Mesne zajednice, a nakon toga upriličeno je i polaganje cveća na tri spomen obeležja u samom Dolovu.

Dolovačko Udruženje boraca iz oružanih sukoba iz dvadesetog veka svake godine obeležava nekoliko datuma koji su usko vezani za njihovo mesto i oružane sukobe iz prošlog veka. Prvi suret je 9. maja povodom Dana pobede nad fašizmom. Zatim se okupljaju 4. jula zbog već pomenutog Dana borca, ali se ujedno obeležava i Dan ustanka u okviru Drugog svetskog rata 7. jul.

 

borci 4. jul

 

Tako su i ove godine 4. jula, članovi Udruženja boraca najpre kraćim skupom u lokalnoj Mesnoj zajednici odali poštu svim stradalima u oružanim sukobima u prošlom veku.

Predsednik udruženja Nikola Brzovan pozdravio je okupljene i izrazio želju da će se više mladih pridružiti njihovim akcijama odavanja počasti palim borcima i ujedno nastaviti tradiciju i obeležavati istorijske datume bez obzira na ideologiju. U Dolovu više nema autentičnih boraca iz Drugog svetskog rata, ali ima iz sukoba s kraja prošlog veka. 

 

borci 4. jul 2

 

Nakon skupa u Mesnoj zajednici okupljeni su najpre prošetali do obližnjeg spomen obeležja iz Prvog svetskog rata, u centru sela ispred Velike crkve i tu položili buket cveća. Zatim su slične bukete položili i na spomen obeležja iz Drugog svetskog rata u centralnoj dolini i Učiteljskom parku.

Sledeći skup je 7. septembra a povod je što je tog dana krajem rata 1944. godine iz Dolova u partizane otišlo više stotina omladinaca, od kojih se osamdesetak nikad nije vratilo svojim kućama. Poslednji godišnji skup ovog tipa je 4. oktobra povodom Dana oslobođenja Dolova.

Autor:  N.Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00