utorak, 16. maj 2017.  19:42h
Pročitano 1410 puta

Prvih deset godina Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Pančeva

U Pančevu je Radnim sastankom obeleženo prvih deset godina rada Saveta za rodnu ravnopravnost grada, a prisustvovala mu je i direktorka Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović.

Direktorka Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović učestvovala je u Radnom sastanku povodom obeležavanja deset godina rada Saveta za rodnu ravnopravnost grada Pančeva Direktorka Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović učestvovala je u Radnom sastanku povodom obeležavanja deset godina rada Saveta za rodnu ravnopravnost grada Pančeva http://ravnopravnost.org.rs

U ime grada domaćina, sastanak su otvorili Milica Todorović, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost, Tigran Kiš, predsednik Skupštine grada Pančeva i Vesna Vujović, zamenica predsednice Ženske odborničke mreže.

Radnom sastanku su takođe prisustvovale i predstavnice Udruženja žena sa teritorije grada Pančeva, predstavnica romskih aktivistkinja, članice Ženske odborničke mreže, predstavnice Sigurne kuće, ombudsmanka, članovi i članice Lokalne mreže za prevenciju diskriminacijе i podršku LGBT osobama, predstavnice osoba sa invaliditetom, kao i članovi i članice Saveta za rodnu ravnopravnost grada Pančeva.

Prema rečima Milice Todorović, desetogodišnjica rada Saveta za rodnu ravnopravnost bio je povod da se okupi ženska zajednica sa teritorije grada Pančevo i predstave rezultati rada Saveta od formiranja do danas, kao i da se uspostave novi modeli dijaloga i povezivanja civilnog sektora sa institucijama.

 

0b zavod za rr

 

Savet za rodnu ravnopravnost grada Pančeva jeste primer uspešnog modela lokalnog mehanizma za rodnu ravnopravnost. Svojim dugogodišnjim radom i značajnim aktivnostima on predstavlja primer dobre prakse u ovoj oblasti, što nije slučaj sa svim rodnim mehanizmima u Vojvodini i zato Zavod za ravnopravnost polova zato nastoji da raznim kampanjama i akcijama to promeni. Podrška lokalne samouprave u radu lokalnih mehanizama je jako važna, a to se u primeru Pančeva vidi, izjavila je direktorka Zavoda Diana Milović.

U okviru Akcionog plana tokom prošle godine uvedeno je rodno budžetiranje odnosno uspostavljen je sistem finansiranja aktivnosti Saveta i aktivnosti iz Akcionog plana – obezbeđena sredstva u budžetu za 2016. godinu, zatim su namenski izdvojena sredstva iz budžeta za razvoj ženskog preduzetništva, sredstvima iz budžeta grada kupljena ginekološka stolica za žene sa poteškoćama u kretanju, uvedena komponenta rodne ravnopravnosti u postojeće javne konkurse za organizacije civilnog društva, kao jedna od tema i kriterijumi za dodelu sredstava, uvedena komponenta rodne ravnopravnosti u programe (samo)zapošljavanja na lokalnom nivou.

 

0a zavod za rr pvo

Autor:  ravnopravnost.org.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00