četvrtak, 11. maj 2017.  19:03h
Pročitano 1419 puta

Održana manifestacija "Dan Roma - Verujem u budućnost"

Udruženje građana “Impuls” organizovalo je Dan Roma u Gradskoj biblioteci kako bi predstavili rezultate saradnje romske zajednice i Grada Pančeva, ali i približili prisutnima romsku zajednicu kroz kulturno-umetnički program.

U kulturno-umetničkom programu nekoliko pesama izveli su učenici Osnovne škole “Braca Petrov” Pančevo i polaznici “Moje maštaonice Srculence” U kulturno-umetničkom programu nekoliko pesama izveli su učenici Osnovne škole “Braca Petrov” Pančevo i polaznici “Moje maštaonice Srculence” J.M.

Pava Novakov Čabrilovski, koordinatorka za romska pitanja u Gradskoj upravi Pančevo kaže da naša lokalna samouprava izdvaja 7,5 miliona za implementaciju akcionog plana za društvenu integraciju Roma. Od toga je 3,6 miliona usmereno na obrazovanje, tri miliona za rad civilnog sektora, 150.000 za plaćanje taksi prilikom izdavanja ličnih dokumenata i 750.000 opredeljeno je za jednokratne nagrade učenicima koji su završili razred sa odličnim i vrlo dobrim uspehom.

Tako ih motivišemo da nastave obrazovanje. Obrazovanje je osnovni i jedini put ka izlasku iz bede i siromaštva. Svi zajedno treba da usmerimo svoje snage, da ukažemo romskoj zajednici koliko je važno obrazovanje i pružimo podršku. Mislim da je Grad Pančevo primer dobre prakse, kazala je Novakov Čabrilovski.

Milenko Čučković, član gradskog veća zadužen za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku kaže da Grad Pančevo i resor za socijalna pitanja vode računa o Romima jer u budžetu već godinama imaju predviđena sredstva za njih. 

Mogu da kažem da Grad Pančevo vrlo uspešno sprovodi implementaciju Akcionog plana za društvenu integraciju Roma i da ćemo je sprovoditi i u narednom vremenskom periodu, rekao je Milenko Čučković.

 

0 jelena jovanovic

 

Jelena Jovanović, narodna poslanica u Skupštini AP Vojvodine, pohvalila je što se u Gradu Pančevu stipendiraju romski učenici i istakla da je najvažnije raditi na obrazovanju romske populacije.

Nedavno je raspisan konkurs i u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje. Prvi put podržane su sve romske organizacije sa teritorije Grada Pančeva i finansirane su im određene aktivnosti, navela je Jovanović.

Zoran Kalanjuš, generalni sekretar Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Srbije istakao je da postoje dve kancelarije Saveta koje obuhvataju teritoriju AP Vojvodine. U Pančevu se nalazi kancelarija namenjena Južnobanatskom okrugu, kao i sedište Nacionalnog saveta, a najviše rade na obrazovanju i zapošljavanju Roma.

Trenutno se bavimo upisom učenika u srednje škole, i u toku su pripreme za upis studenata na fakultete i visoke škole. Ako kažemo da je bilo oko desetak studenata od 1990. do 2003. godine, a sada imamo 300 svake godine, to je dovoljan pokazatelj kakav je pomak napravljen, naveo je Kalanjuš.

 

0 dan roma pancevo foto j m

 

U kulturno-umetničkom programu nekoliko pesama izveli su učenici Osnovne škole “Braca Petrov” Pančevo i polaznici “Moje maštaonice Srculence”. Nastupilo je i romsko udruženje “Parnoro” iz Laćarka kod Sremske Mitrovice, kao i KUD “Romani jag” iz Bavaništa.

Dan Roma pod sloganom “Verujem u budućnost” organizovalo je pančevačko Udruženje građana “Impuls”.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00