četvrtak, 22. decembar 2016.  14:25h
Pročitano 1687 puta

Kroz “Budi svoj” edukativni program do lakšeg zaposlenja

Mladi iz Doma za decu i omladinu bez roditeljskog staranja „Spomenak“ i hraniteljskih porodica sa područja Centra za socijalni rad Pančevo, prisustvovali su radionici „Budi izabran“.

Za polaznike projekta iz Pančeva, ovo je završni, sedmi u ciklusu, trening koji se realizuje u okviru projekta „Budi svoj“ Za polaznike projekta iz Pančeva, ovo je završni, sedmi u ciklusu, trening koji se realizuje u okviru projekta „Budi svoj“ Pančevo.MOJKraj.rs

U okviru radionica su uz pomoć predavača iz oblasti regrutovanja kadrova Vojvođanske banke, imali priliku da nauče kako da napišu radnu biografiju, pripreme odgovore na pitanja koja se najčešće postavljaju tokom razgovora za posao, odaberu  adekvatnu garederobu i što bolje se primpreme za intervju za posao.

Za polaznike projekta iz Pančeva, ovo je završni, sedmi u ciklusu, trening koji se realizuje u okviru projekta „Budi svoj“, a koji fondacija “Uključi se” sprovodi u strateškom partnerstvu sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, uz generalno donatorstvo Vojvođanske banke i uz podršku Ministarstva omladine i sporta.

Pored ostalih gradova i podaci mladih iz Pančeva koji su završili redovno školovanje,  uvršteni su  u bazu koju u saradnji sa  resornim ministarstvom  formiramo sa ciljem da se poslodavcima dodatno olakša selekcija kandidata i pospeši zapošljavanje ovih mladih ljudi, kroz primenu subvencija dostupnih potencijalnim poslodavcima, što će im verujemo, biti dodatni motiv da  prednost pri zaposlenju daju upravo onima koji se osamostaljuju bez ičije podrške i oslonca, rekla je Milena Jakšić, koordinator projekta „Budi svoj“.

Prema najavama resornog ministarstva, za 2017. godinu,  mladi bez roditeljskog staranja su definisani kao zasebna kategorija u aktivnim merama zapošljavanja teže zapošljivih kategorija i značajna sredstva su izdvojena za subvencije privatnim poslodavcima.

Stručni radnici Doma Spomenak u dogovoru sa nadležnim centrima za socijalni rad, pripremaju operativni plan otpusta iz doma, u kome predviđaju sve raspoložive mere i predloge u najboljem interesu svakog deteta pojedinačno. I pored toga što činimo sve da ih pripremimo za period po napuštanju sistema socijalne zaštite kada se naša deca suočavaju sa nizom izazova, u tom procesu nam je od velikog značaja podrška projekata kao što je „Budi svoj“ i kompanija poput Vojvođanske banke, koje prepoznaju potrebe naše dece i spremne su da  pomognu mladima bez roditeljskog staranja i pruže im  mogućnost stupanja u prvi radni odnos, što je od presudnog značaja za njihovo uspešno osamostaljivanje, navela je Tanja Lukić, direktor Doma za decu i omladinu bez roditeljskog staranja „Spomenak“ .

Zorica Džida, direktor sektora Društveno odgovorno poslovanje Vojvođanske banke kaže da je Vojvođanska banka prepoznala poteškoće i izazove sa kojima se susreću deca bez roditeljskog staranja i godinama unazad u fokusu ima mlade bez roditeljskog staranja, kao jednu od najdelikatnijih socijalnih kategorija u Srbiji.

Pored finansijske podrške za realizaciju projekta i ostale svoje resurse stavljamo na raspolaganje, što je rezultiralo nizom obavljenih stručnih praksi, zaposlenjem dvoje mladih bez roditeljskog staranja u našoj kompaniji, kao i brojnim drugim aktivnostima, dok učešćem u edukativnom procesu projekta, stručnjaci Banke iz oblasti Ljudskih resursa pripremaju mlade kako bi se potencijalnim poslodavcima predstavili na najbolji način i povećali šansu za zaposlenjem, istakla je Zorica Džida.

Ciljevi projekta Budi svoj sprovode se kroz ciklus od sedam edukativnih radionica, zapošljavanje i samozapošljavanje. Sve navedene aktivnosti  Namenjene su mladima bez roditeljskog staranja i deci palih boraca, starosti od 15 do 25 godina, jer upravo u tom razdoblju oni završavaju redovno školovanje i izlaze iz sistema socijalne zaštite, te praktično bivaju prepušteni sami sebi. 

Dodatne informacije o projektu i mogućnostima priključenja i podrške mladih bez roditelsjkog staranja pročitajte na: www.budisvoj.org

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00