nedelja, 4. decembar 2016.  14:01h
Pročitano 2351 puta

Farkaš: prvi investitori u junu naredne godine ulaze u Severnu poslovnu zonu

Aleksandar Farkaš je pre šest meseci imenovan za gradskog menadžera u Pančevu, a u njegovoj nadležnosti je priprema terena za dovođenje investitora, koordinacija Odeljenjem za Lokalno-ekonomski razvoj, briga o resoru sporta…

Na slici: Aleksandar Farkaš, gradski menadžer Grada Pančeva Na slici: Aleksandar Farkaš, gradski menadžer Grada Pančeva

Kako Farkaš kaže, planira se i briga o zapošljavanju, a odvijaće se kroz tri segmenata.

Na funkciji ste gradskog menadžera od pre šest meseci. Objasnite našim čitaocima šta je sve u Vašoj nadležnosti i opisu posla?

Gradski menadžer je funkcija koja se prvi put pojavljuje u gradu Pančevu, ali imajući iskustva drugih gradova gde to postoji, verujem da će se pokazati da je i u Pančevu to dobra odluka, s obzirom na to da su zadaci koji su povereni od strane gradonačelnika takvi da rasterećuju samog gradonačelnika u operativnom delu posla. Segment kojim se bavim pored zadataka dodeljenih od strane prvog čoveka su još i praćenje rada Sekretarijata za privredu, koordinacija sa Odeljenjem za lokalni ekonomski razvoj, priprema terena za dovođenje investicija, a takođe nastavio sam i brigu o resoru sporta koju sam preuzeo 2012. godine.

Na koji način Grad Pančevo može da pospeši zapošljavanje svojih sugrađana? Šta se od aktivnosti koje kao lokalna samouprava možemo da organizujemo, sprovodi na tom polju?

Briga o zapošljavanju se planira u tri segmenata, i to: 
1. Nastavkom ulaganja kroz lokalni akcioni plan zapošljavanja koji vodi Gradski većnik Milenko Čučković, gde se sredstva plasiraju za otvaranje novih radnih mesta, samozapošljavanje, stručnu praksu, prekvalifikacije itd. 
2. Kroz završetak radova u severnoj poslovnoj zoni i dovođenjem investitora koji će otvoriti nova radna mesta i napraviti od Pančeva mesto sa najmanjom stopom nezaposlenih,
3. Kroz otvaranje zona gradnji na interesantnim lokacijama u gradu, od čega će se uposliti domaća operativa i radnici, obezbediti veća naplata takse za opremanje gradskog građevinskog zemljišta, kao i protok novca koji će ulaziti u privredu kroz firme koje su angažovane oko poslova gradnje.

Poslednjih godina najavljivan je dolazak brojnih stranih investitora u Pančevo. Kada možemo očekivati da će investitori početi da otvaraju pogone na teritoriji Grada Pančeva?

Od 1. juna 2017. godine planiramo da prvi investitor uđe u Severnu poslovnu zonu. Nakon što rešimo kanalizaciju Severne poslovne zone za šta nam je potrebno još šest do sedam meseci. 

Kako teče proces ozakonjenja nelegalno izgrađenih objekata u Pančevu? Koliko je rešenih predmeta mesečno? Kada možemo očekivati da se ovaj posao privede kraju? 

Proces ozakonjenja nelegalno izgrađenih objekata na našoj teritoriji ide po planu. Veoma smo ubrzali rešavanje predmeta i konstantno pratimo broj obrađenih predmeta iz domena ozakonjenja. Dostigli smo prosečno oko 100 rešenih predmeta mesečno. Iskreno, ne smem ni da se usudim da procenim kada će kraj tog posla gde trenutno ima više od 11 hiljada predmeta, a nakon urađenog orto-fotoa i budućih obilazaka inspekcije, broj predmeta će se možda i duplirati, a napominjem da se tim poslom u Gradskoj upravi bavi samo troje ljudi.

Postoji ideja da se na prostoru gde je nekada bio restoran „Bazen”, izgradi ciklomotel, vrsta motela ili hostela koji bi služio za smeštaj turista na biciklima koji prolaze Eurovelo 6 i Eurovelo 13 biciklističkim putevima. Dokle se stiglo sa realizacijom te ideje?

Ciklomotel je u fazi finalne razrade idejnog rešenja. Iduće godine ćemo sigurno imati gotov projekat i tehničku dokumentaciju, kako bismo mogli da apliciramo za sredstva od prekograničnih fondova. Dobra vest je da je IPA fondacija odobrila 800.000 evra za rešavanje izolacije, krova, sistema grejanja i hlađenja u Hali sportova na Strelištu. Svrha projekta „Energetska efikasnost – Preduslov za bolje životne sredine u prekograničnom regionu Rumunija-Srbija“ je doprinos energetskoj efikasnosti, korišćenju energetske efikasnosti i smanjenju emisije gasova koji proizvode efekat staklene bašte. Očekivani rezultat za grad Pančevo je unapređenje izolacije i sistema za grejanje i hlađenje Hale sportova, kao i zamena stolarije. Na ovaj način će se znatno smanjiti potrošnja zemnog gasa i električne energije, energenti čija proizvodnja zagađuje okolinu. Na projektu je predviđeno održavanje niz zajedničkih sportskih događaja u cilju podizanja svesti o važnosti energetske efikasnosti.
To nas ohrabruje da će i ciklomotel naići na sličnu podršku stranih fondacija.

Da li će biti izgrađena biciklistička staza - deonica trase Eurovelo 6, koja prolazi kroz Starčevo? Kada? 

Dobili smo 6 miliona dinara od Ministarstva turizma republike Srbije, a nedostajućih 4 miliona dinara uložiće Beograd, Pančevo, Kovin, Vršac i Bela Crkva. Sa tim novcem završićemo kompletnu projektno-tehničku dokumentaciju 168 km staza od Beograda do granice sa Rumunijom. Nakon toga apliciraćemo kao region za sredstva u visini od sigurno 10 miliona evra od stranih fondova, nakon čega sledi obeležavanje, trasiranje i izgradnja nedostajuće biciklističke staze. Verujem da pričamo o vremenskom okviru od naredne tri godine.

Na čelu ste Tima za realizaciju i vrednovanje Programa i Akcionog plana razvoja sporta u gradu Pančevu za period 2016-2018. godine. Šta će biti na listi prioriteta ovog Tima u narednoj godini? 

Na listi prioriteta ovog time biće stavljanje van snage Odluke o finansiranju sporta na teritoriji grada Pančeva i donošenje novog Pravilnika o raspodeli sredstava za sport, koji je usaglašen sa novim Zakonom o sportu. Takođe, ono čime ćemo se baviti je podela projektnog finansiranja na godišnje i posebne konkurse, pri čemu ćemo podeliti i poziv za naseljena mesta i grad, kako bi sela mogli više i transparentnije da finansiramo. Čak 15% ukupnog sportskog budžeta će ići u školski sport. Donećemo konkretnije mere na polju rekreacije starih lica, žena i osoba sa invaliditetom, ne izuzimajući naravno i ostalo stanovništvo. Prilično novca moramo uložiti i u obnavljanje i izgradnju nove sportske infrastrukture, gde ubrajam nekoliko multifunkcionalnih terena na otvorenom, trenažnu halu, balon nad otvorenom bazenu, atletsku stazu na gradskom stadionu, obnovu Hale sportova itd.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00