sreda, 23. novembar 2016.  16:47h
Pročitano 2156 puta

Počinje treći krug akcije ”Sakupi i uštedi, videćeš da vredi”

Sastanak povodom početka trećeg kruga akcije ”Sakupi i uštedi, videćeš da vredi” održan je danas u Gradskoj upravi Pančevo.

Detalj sa sastanka u Gradskoj upravi uoči početka trećeg kruga akcije "Sakupi uštedi videćeš da vredi" Detalj sa sastanka u Gradskoj upravi uoči početka trećeg kruga akcije "Sakupi uštedi videćeš da vredi" Pančevo.MOJKraj.rs

Nakon pozdravnih reči Katarine Banjai, gradske većnice zadužene za zaštitu životne sredine i mr Tatjane Božić, gradske većnice za obrazovanje, prisutni predstavici škola, udruženja građana i mesnih zajednica upoznali su se sa inovacijama koje će unaprediti ovu akciju koju su pre tri godine pokrenuli Sekretarijat za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Pančeva i JKP Higijena uz podršku JKP Zelenilo i Regionalnog centra za talente ”Mihailo Pupin” iz Pančeva.

 

 IMG 20161123 111109

 

Akcija prikupljanja ambalažnog otpada “Sakupi i  uštedi, videćeš da vredi” započeta je pre tri godine na inicijativu Sekretarijata za zaštitu životne sredine GU Pančevo i JKP Higijene. Benefiti ove akcije su višestruki: selekcija ambalažnog otpada, razvijanje korisnih ekoloških navika kod učeničke populacije, menjanje loših navika u porodicama, kod starije populacije, a kada je reč o selekciji ambalažnog otpada upravo zahvaljujući edukovanim učenicima, mladima, deci… , kao i štednja prirodnih resursa zahvaljujući reciklaži, vaspitni i edukativni apekti akcije.

Prvi krug ove akcije je realizovan školske 2014/2015. godine. Učestvovali su učenici i nastavnici iz 26 osnovnih i srednjih škola u Pančevu i naseljenim mestima. Sakupljeno je 19 tona reciklabilnog materijala, odnosno ambalažnog otpada. Pobedničko odeljenje je bilo iz kačarevačke osnovne škole ”Žarko Zrenjanin”, a Sekretarijat ih je nagradio jednodnevnom ekskurzijom na Zasavicu, JKP Zelenilo finansijskom nadoknadom za prikupljeni ambalažni otpad uplaćen na račun škole, a JKP Zelenilo im je poklonilo nekoliko sadnica i klupe za školsko dvorište.

 

olga sipovac sekretarka

Na slici: Olga Šipovac, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine Gradske uprave Pančevo

 

Drugi krug akcije ”Sakupi i uštedi, videćeš da vredi” je realizovan tokom školske 2015/2016 godine. Učestvovale su 23 škole, a sakupljeno je 18 tona. Pobedili su ponovo kačarevački osnovci koji su uz pomoć nastavnika, roditelja, rođaka, komšija i suseljana, sakupili više od svih ostalih škola zajedno, odnosno: 11.341,40 kilograma, a najvrednije je bilo odeljenje I-1 koje je putovalo na nagradnu ekskurziju na Palić i u Suboticu. 

Pored toga, ponovo je pobednička škola dobila i sadnice i klupe od JKP ”Zelenila”, a sve osnovne i srednje škole su, u odnosu na količinu prikupljenog otpada, dobile novčanu nadoknadu od JKP ”Higijene”.

Nakon dosadašnjih pokazatelja uspešnosti ove akcije, koje je iznela Olga Šipovac, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine GU Pančevo, prezentaciju planova za novi ciklus akcije obrazložile su Jovanka Dakić, iz JKP Higijene i Gordana Vlajić, samostalni stručni saradnik u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine GU Pančevo.

 

IMG 20161123 110951

 

 

Pravednije određivanje pobednika

U novom ciklusu akcije ”Sakupi i uštedi, videćeš da vredi”, neće se više dodeljivati nagrada školi koja sakupi najveće količine otpada, jer su se na taj način – do sada – dovodile u neravnopravan odnos škole koje imaju svega četrdesetak đaka, koji su pri tom vredni i veoma se trude da ambalažni otpad pravilno odvajaju i prikupljaju. Novina je da će se ukupno prikupljeni otpad, od ove školske godine, deliti na broj đaka te škole. Tako neće biti favorizovane škole sa velikim brojem učenika, već škole sa najvrednijim učenicima. 

Druga novina 3. ciklusa akcije ”Sakupi i uštedi, videćeš da vredi” je – vrsta nagrade. Pobednička škola će na kraju ove akcije, na ime osvojenog prvog mesta i najviše sakupljenog reciklabilnog otpada, od Gradske uprave dobiti iznos u vrednosti dosadašnje nagrade (jednodnevna ekskurzija). O tome kako će biti utrošen novac dobijen na osnovu najboljih rezultata u prikupljanju ambalažnog otpada – odlučivaće đački parlamenti u svakoj školi, a u saradnji sa direktorom škole i u saglasnosti sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine koji će po utrošku sredstava dobiti izveštaj.

 

IMG 20161123 111239

 

I najzad, da bi se akcija unapredila po svim nivoima, dakle da bi bila još edukativnija, da bi se prikupile još veće količine ambalažnog otpada, da bi se razvijanje korisnih navika proširilo na veći broj ciljnih grupa (ne samo deca, mladi, već i odrasli), da bi se više štedelo i uštedelo prirodnih resursa i da bi se više recikliralo… - organizatori akcije su proširili listu mogućih učesnika. To ove godine mogu biti i fizička i pravna lica. Pojedinci, ali i civilni sektor, nevladine organizacije, udruženja građana, mesne zajednice, banke, preduzeća…

Svi oni mogu prikupljati ambalažni otpad u namenskim kontejnerima koje će na revers potraživati od JKP Higijene, a JKP Higijena će finansijska sredstva koja sleduju svakome ko ovakav otpad preda na reciklažu, uplaćivati na namenski račun. Kao i prethodnih godina, akcija se završava krajem maja naredne godine, a pobednici se nagrađuju 5. juna 2017. godine, povodom Svetskog dana zaštite životne sredine. Toga dana bi se finansijska sredstva kojih su se pravna lica – sakupljači odrekli u ime donacije za ovu akciju - uplatila pobedničkoj školi.

Doprinos afirmaciji ove akcije, prva će dati Gradska uprava grada Pančeva. Naime, pravilnim odlaganjem papira u namenske kartonske kutije, sva prikupljena količina papira iz Gradske uprave, biće predata JKP Higijeni, a pripadajuća finansijska nadoknada će se ravnopravno podeliti na sve škole učesnice akcije, što je još jedan način na koji se pravna i fizička lica mogu pridružiti ovoj akciji i na taj način pomoći obnovu škola.

 

jovanka dakić iz higijene o akciji

Na slici: prezentaciju planova za novi ciklus akcije obrazložila je Jovanka Dakić, iz JKP Higijene 

Autor:  G.V.
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00