sreda, 5. oktobar 2016.  14:05h
Pročitano 2498 puta

Dan kada je oslobođeno Dolovo u II svetskom ratu

Dolovačko udruženje svih ratova iz 20. veka obeležilo je juče 4. oktobar, dan kada je 1944. godine oslobođeno Dolovo u drugom svetskom ratu.

Dolovačko udruženje svih ratova iz 20. veka obeležilo je 4. oktobar, dan kada je 1944. godine oslobođeno Dolovo u drugom svetskom ratu Dolovačko udruženje svih ratova iz 20. veka obeležilo je 4. oktobar, dan kada je 1944. godine oslobođeno Dolovo u drugom svetskom ratu N.R.

Najpre je upriličena komemorativna sednica u maloj sali dolovačkog Doma kulture.

Nikola Brzovan, predsednik udruženja boraca, obratio se okupljenima podsetivši ih na činjenice vezane za ovaj dan. Naime, te davne 1944. godine ruska „Crvena armija” počela je uz pomoć saveznika da oslobađa deo po deo naše teritorije napredujući ka Beogradu.

Jedno od mesta koje je u tim sukobima oslobođeno bilo je i Dolovo 4. oktobra, odakle su planirane akcije za oslobađanje Pančeva 6. oktobra i kasnije oslobađanje i samog Beograda, podsetio je Brzovan.

 

BORCI 4. OKTOBAR.1

 

Brzovan je podsetio i na veliki broj žrtava, kako meštana, tako i ljudi koji su na ovaj ili onaj način imali veze sa Dolovom i sukobima u njemu i borbama za njegovo oslobađanje. Takođe je izrazio želju da se na ove datume ne gleda ideološki, nego kao na autentične događaje koji su bili jako bitni za istoriju ovog mesta.

Nakon skupa postavljen je venac na autentično spomen obeležje ispred Doma Kulture, na kojem su uklesana imena poginulih Dolovaca u Drugom svetskom ratu.

 

BORCI 4. OKTOBAR.3

Autor:  Nikola Radonjin
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00