ponedeljak, 26. septembar 2016.  02:28h
Pročitano 1476 puta

Obuka na saobraćajnom poligonu za sve đake prvake

Svi đaci prvaci osnovnih škola sa teritorije grada Pančeva ove nedelje, od 26. do 30. septembra, proći će obuku na saobraćajnom poligonu postavljenom u OŠ „Branko Radičević“, gde će u simuliranim uslovima imati priliku da vežbaju i uče o bezbednosti u saobraćaju i o saobraćajnim pravilima.

Prevoz za sve đake je obezbeđen.

Komitet za bezbednost saobraćaja grada Pančeva obezbedio je sredstva za edukaciju najmlađih učesnika u saobraćaju i sproveo nabavku montažno-demontažnog poligona, koji je namenjen deci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta.

Obukom će biti obuhvaćeno 11 lekcija:
- Vidi i budi viđen;
- Pokaži nameru;
- Izaberi mesto za prelazak preko ulice;
- Obavezno stani na ivičnjak pre nego što zakoračiš na ulicu;
- Prelazak ulice na pešačkom prelazu sa semaforom i bez njega;
- Prelazak ulice u raskrsnicama različitih vrsta;
- Prelazak ulice između dva parkirana automobila;
- Pogledaj najmanje tri puta: levo, desno, levo;
- Proveri, kreni;
- Ukoliko ne možeš sam, potraži pomoć starije osobe;
- Izlazak iz automobila, autobusa gradskog prevoza i prelazak ulice neposredno ispred ili iza njega.

Cilj poligona je da deca u kontrolisanim i bezbednim uslovima nauče osnovna pravila u saobraćaju, a poligon je projektovan tako da su lekcije međusobno povezane i odvijaju se u kontinuitetu. Svako dete će nakon završene obuke dobiti edukativni materijal sa osnovnim pravilima u saobraćaju i diplomu – tzv. „pešačku dozvolu“.

Deca će steći znanja o pojmovima kao što su: pešak, automobil, ulica, delovi ulice, vrste ulica, kretanje po kolovozu i kretanje po trotoaru, kao i po putu bez trotoara, izbor mesta za prelazak preko ulice, pešački prelaz, semafor, različite vrste raskrsnica, pravilan prelazak ulice u različitim uslovima, sve vrste signala u saobraćaju i njihovo značenje, kretanje u uslovima smanjene vidljivosti, postupanja drugih učesnika u saobraćaju, naučiće da prepoznaju koji su elementi saobraćaja bitni sa aspekta bezbednosti a koji ne, itd.

Prvaci će se upoznati sa zlatnim pravilima bezbednog ponašanja pešaka: obavezno stani na ivičnjak pre nego što zakoračiš na kolovoz, sačekaj zeleno svetlo na semaforu za pešake, gledaj najmanje tri puta: levo, desno, pa opet levo, pokaži nameru, izaberi najbezbedniji, a ne najkraći put, bezbednost je važnija od svih nagrada ili kazni, budi dosledan u poštovanju saobraćajnih pravila.

Aktivnosti Komiteta bezbednost saobraćaja podrazumevaju neprekidan i dobro osmišljen rad na unapređenju saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja dece, sa ciljem da najmlađi učesnici u saobraćaju usvoje znanje, formiraju pozitivne stavove, uvežbaju veštine i, naposletku, da se bezbedno ponašaju u saobraćaju.

Autor:  Grad Pančevo
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00