četvrtak, 8. septembar 2016.  20:18h
Pročitano 2830 puta

Autobusom do Beograda više od sat vremena

Pančevo je već nekoliko dana duplo dalje od Beograda otkako je počela izgradnja železničkog nadvožnjaka iznad Pančevačkog puta, a putovanje traje u proseku tri puta duže nego ranije.

Za saobraćaj je zatvoren izlaz prema Pančevačkom mostu, pa umesto 12 kilometara, putnici i vozači obilaznicom putuju dodatnih 15 kilometara Za saobraćaj je zatvoren izlaz prema Pančevačkom mostu, pa umesto 12 kilometara, putnici i vozači obilaznicom putuju dodatnih 15 kilometara Pančevo.MOJKraj.rs

Za saobraćaj je zatvoren izlaz prema Pančevačkom mostu i Zrenjaninskom putu, pa umesto 12 kilometara, putnici i vozači obilaznicom putuju dodatnih 15 kilometara.

To je napravilo probleme i svim Pančevcima i Pančevkama koji koriste javni prevoz, jer se u praksi pokazalo da je nemoguće predvideti koliko dugo će trajati putovanje autobusima.

Nebojša Gajić, vd direktora JKP ATP Pančevo kaže da su radovi na nadvožnjaku na uključenju na Pančevački most, iz smera Pančeva ka Beogradu, prouzrokovali novi režim prevoza za sve prevoznike koji voze tim putem ka Beogradu tako što je zahtevana određena izmena trase.

Zbog toga se autobusi sa Pančevačkog puta isključuju na obilaznicu, odnosno Severnu tangentu, a zatim voze do raskrsnice za Ovču i kroz naselje Ovča izlaze na Zrenjaninski put i nastavljaju ka Pančevačkom mostu, odnosno ka Dunav stanici ili Glavnoj autobuskoj stanici ili Lastinoj stanici. Zbog produženja od oko 15 km neminovno je da dolazi do određenih odstupanja od reda vožnje, odnosno do kašnjenja. Intervali kašnjenja se kreću od oko 25 minuta u periodima van špica, ali i do 60 minuta u špicu, kaže Gajić.

Voja Savičić, rukovodilac sektora saobraćaja u JKP ATP, kaže je još uvek angažovan isti broj izvršilaca i isti broj autobusa na relaciji Pančevo-Beograd, kao što je i uobičajeno.

Polasci iz Pančeva su uvek na vreme, poštuje se red vožnje, međutim povratak iz Beograda je problem, jer se ne može predvideti zbog različitog vremena trajanja puta. Uhvati se interval na nekih 15 minuta ali to nikad nije ono vozilo koje bi trebalo u određeno vreme da krene nazad za Pančevo. Autobusi ATP-a praktično prelaze sada oko 1.300 km dnevno više nego inače, kaže Savičić.

On je takođe dodao da su sada najopterećenije rane jutarnje linije, jer mnogi koji su ranije za Beograd putovali oko pola osam, sada kreću autobusima u 5.30.

 

0 nebojsa gajic atp

Na slici: Nebojša Gajić, v.d. direktora JKP ATP Pančevo

 

Nebojša Gajić dodaje da je još rano reći kolike gubitke trpi ATP zbog ovih građevinskih radova, jer se svakog dana troši oko 500 litara benzina više, ali da će po završetku radova biti napravljena analiza i znaće se koliko novca više je potrošeno na prevoz putnika na relaciji Pančevo-Beograd.

Tada ćemo znati koliko je tačno prodato karata i koliko je dodatno potrošeno goriva, kao i koliko nas je to više koštalo. Ovi radovi su nametnuti i u problemu smo na koji ne možemo da utičemo, kazao je Gajić.

Ono što smo u razgovoru s direktorom saznali jeste činjenica da u JKP ATP rukovodstvo nije znalo detalje o radovima niti su imali bilo kakva obaveštenja o tačnom datumu početka radova. Direktor Gajić kaže da su se o radovima informisali preko medija i da nije bilo zvaničnog obaveštenja. Prvobitno je bilo reči da će radovi početi 26. avgusta i da će trajati do 10. novembra.

Kao direktor nisam dobio nikakav dopis bilo neke Agencije ili Sekretarijata ili Ministarstva saobraćaja, već smo se i mi informisali kroz medije. Na operateru odnosno izvršiocu radova je da proceni šta je najadekvatnije ili najbezbednije sprovesti na terenu, kada je reč o organizaciji saobraćaja. Moje zapažanje je da semaforska signalizacija na toj obilaznici sada nije prilagođena trenutnom opterećenju ili broju vozila na tom potezu i da se nepotrebno dugo čeka za skretanje ulevo na ovčanski put i da tu možda postoje mogućnosti ili prostor da se uz asistenciju saobraćajne policije ili privremenu promenu semaforske signalizacije poveća protočnost saobraćaja, kaže Nebojša Gajić.

S obzirom da je prva najava bila da će radovi trajati do 22. novembra, a naredna iz preduzeća “Putevi Srbije” do 10. novembra, izvesno je da je pred Pančevcima period u kojem će biti neophodno naoružati se prvenstveno strpljenjem. Ono što je takođe izvesno, bez obzira na dužu trasu kretanja i veću potrošnju goriva, ATP neće menjati cene autobuskih karata.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00