utorak, 17. maj 2016.  20:36h
Pročitano 4325 puta

“Dani Vajferta” od 30. maja do 11. juna

Turistička gradska manifestacija „Dani Vajferta“, ove godine održaće se od 30. maja do 11. juna, počeće raznovrsnim pratećim aktivnostima, a centralni program planiran je za 10. i 11. jun u starom gradskom jezgru.

Turistička gradska manifestacija „Dani Vajferta“, ove godine održaće se od 30. maja do 11. juna, najavljeno je na konferenciji za novinare Turistička gradska manifestacija „Dani Vajferta“, ove godine održaće se od 30. maja do 11. juna, najavljeno je na konferenciji za novinare Pančevo.MOJKraj.rs

Ideja organizatora je da se u okviru “Dana Vajferta” predstave i još neki istaknuti Pančevci tog vremena, kao što su Olga Smederevac i Uroš Predić.

Branislav Rovčanin, direktor Turističke organizacije Pančevo rekao je da je manifestacija naišla na dobre kritike turističkih radnika u ostatku zemlje ali i publike.

Naši domaćini, ove godine pored Đorđa Vajferta, biće i Olga Smederevac i Uroš Predić. Oni su živeli u istom periodu kao i Vajfert. Uroš Predić je naslikao najčuveniji portret Đorđa Vajferta, a u salonu Olge Smederevac okupljala se intelektualna elita tog doba. I ove godine manifestaciju krasi bogat kulturni program, tako da će oni koji budu došli 10. i 11. juna biti u prilici da uživaju u zvucima džeza i bluza i vrhunskim orkestrima, a moći će da čuju i muziku koja se slušala u to vreme, rekao je Rovčanin.

Svetlana Mesicki, direktorka Narodnog muzeja pohvalila je inicijativu Branislava Rovčanina za povezivanje turizma i kulture. Tako će Narodni muzej i ove godine biti deo “Dana Vajferta”, tako što će predstaviti javnosti svoju zbirku radova Uroša Predića i legat Olge Smederevac.

Posetioci Muzeja u svečanoj sali 30. maja moći će da prisustvuju svečanom otvaranju izložbe “Još jedan pogled na Uroša Predića”, dok će 6. juna u Galeriji savremene umetnosti biti otvorena izložba pod nazivom “Olga Smederevac u svojoj kući”, najavila je Mesicki.

Dimitrije Jovanov, kustos Narodnog muzeja podsetio je da su i Olga Smederevac i Uroš Predić imali angažovanu ulogu u društvu.

 

dani vajferta u pancevu

 

Izložbu tokom “Dana Vajferta” organizovaće i Udruženje žena “Panonke”, kao završnica projekta “Licenciranje radionice “Panonke””.

Jasna Vujičić, predsednica Panonki kaže da će izložba biti otvorena 7. juna u 19 časova u novim prostorijama Turističke organizacije Pančevo (nekadašnja “Snežana”).

Projekat su finansirali Grad Pančevo i Sekretarijat za privredu, a izložba će nositi naziv “Banatska šara Jovanke Poznanov”. Vajfert je bio donator brojnih ženskih udruženja pa je i naša veza s Turističkom organizacijom u ovoj manifestacija nekako bila prirodna. Biće izloženi proizvodi namenjeni poslovnom svetu, rekla je Vujičić.

Ove godine, “Dani Vajferta” će biti organizovani na Trgu Nikole Đurkovića, a u okviru manifestacije biće predstavljeno više pivara zanatlija. Prošle godine je učestvovalo pet, a ove će ih biti 13, što organizatori smatraju velikim uspehom.

Organizator manifestacije je Turistička organizacija Pančeva uz pokroviteljstvo Grada Pančeva.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(7 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00