petak, 14. jun 2024.  23:57h
Pročitano 241 puta

Mašinska škola Pančevo nudi i jedan novi smer od naredne školske godine

Učenici osnovnih škola naredne nedelje polagaće završni ispit, posle čega bi trebalo da upišu željenu srednju školu. Mašinska škola Pančevo ove godine će upisati 11 odeljenja, među kojima je i novi smer instalater vodovoda, grejanja i klimatizacije.

Mašinska škola Pančevo osim četvorogodišnjih smerova ima i one koji traju tri godine Mašinska škola Pančevo osim četvorogodišnjih smerova ima i one koji traju tri godine Pančevo MOJKraj/arhiva

 

Na teritoriji grada Pančeva ima 10 srednjih škola koje će ponuditi svoje obrazovne profile svršenim osnovcima. 

Mašinska škola Pančevo osim četvorogodišnjih smerova ima i one koji traju tri godine. Od nove školske godine upisivaće se deca i na novi smer koji traje tri godine, a koji je nastao u saradnji sa javno komunalnim preduzećima iz Pančeva.

Instalater vodovoda, grejanja, klimatizacije je novi smer koji smo otvorili u saradnji sa našim javno komunalnim preduzećima Vodovodom i Grejanjem ali i sa drugim privrednicima koji su iskazali interesovanje za tim obrazovnim profilom. Mi ćemo upisati 15 učenika tog obrazovnog profila. To je dvojno odeljenje, biće operateri i instalateri a to je bilo omogućeno izmenama Zakona o dualnom obrazovanju, da pravimo srodna odeljenja. Dvojna ili trojna odeljenja sa po 10 ili 15 učenika, sa 2 ili 3 obrlazovna profila, rekao je za RTV Pančevo Nenad Dojčinović, direktor Mašinske škole Pančevo.

Učenici će moći da biraju obrazovne profile iz različitih oblasti. To su oblast rada mašinstvo i obrada metala, oblast saobraćaja i elektrotehnika. Tu su i obrazovni profili na kojima školovanje traje tri godine. 

U Mašinskoj školi Pančevo već nekoliko godina đaci pohađaju nastavu kroz dualno obrazovanje.  

Upisaćemo 11 odeljenja sa devet obrazovnih profila prvog razreda. Što se tiče dualnog obrazovanja značajno je što će od ove godine biti subvencija što je odobrila Vlada Srbije na predlog Kancelarije za dualno obrazovanje da će deca koja su na dualnom modelu biti stimulisana sa po 5.000 dinara svakog meseca uz platu, rekao je Nenad Dojčinović.

Zanteresovani učenici i njihovi roditelji mogu da posete Mašinsku školu i detaljno se upoznaju sa smerovima koje nudi ova obrazovna ustanova. 

Takođe ih očekuje i virtuelni obilazak na sajtu škole, kaže Nenad Dojčinović.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 116.70 117.41 USD 107.19 107.83 CHF 120.49 121.21 SEK 10.09 10.15