nedelja, 26. maj 2024.  15:45h
Pročitano 436 puta

Nagrade za Jabuku, Omoljicu i Banatsko Novo Selo na 51. “Susretima sela Srbije”

Jabuka i Omoljica, sela sa teritorije Pančeva, nagrađena su u nekoliko kategorija, na završnoj svečanosti 51. manifestacije “Susreti sela Srbije” održanoj 25. maja u Gračacu kod Vrnjačke Banje, a neke od nagrada otišle su i u Banatsko Novo Selo.

Na završnoj svečanosti 51. manifestacije “Susreti sela Srbije” održanoj 25. maja u Gračacu kod Vrnjačke Banje nagrađena su i naša sela Jabuka Omoljica i Banatsko Novo Selo Na završnoj svečanosti 51. manifestacije “Susreti sela Srbije” održanoj 25. maja u Gračacu kod Vrnjačke Banje nagrađena su i naša sela Jabuka Omoljica i Banatsko Novo Selo MZ Jabuka

 

Ovaj događaj, pod pokroviteljstvom Opštine Vrnjačka Banja i u organizaciji Kulturno-prosvetne zajednice Srbije i Mesne zajednice Gračac, okupio je predstavnike više desetina srpskih sela u slavu kulture, tradicije i zajedništva.

Svečanost je započela dočekom učesnika ispred Doma kulture u Gračacu, nakon čega su gosti imali priliku da obiđu znamenitosti ovog živopisnog sela i upoznaju se sa njegovim bogatim kulturno-istorijskim nasleđem.

Kasnije je, u sali Osnovne škole „Branko Radičević“ održana ceremonija dodele priznanja. Udruženja građana, pojedinci i najuspešnija sela Srbije nagrađeni su za svoje zasluge i uspehe.

Mesna zajednica Omoljica je dobila prvu nagradu, a Mesna zajednica Jabuka dobitnik je druge nagrade na Susretima sela Srbije za aktivnosti sela tokom 2023. godine u kategoriji sela sa više hiljada stanovnika.

Slobodan Ilić, predsednik MZ Jabuka dobio je zlatnu medalju za stvaraoca u kulturi sela za izuzetno sveukupno stvaralaštvo u višenacionalnoj kulturi sela u Srbiji.

Dom kulture “Kočo Racin” iz Jabuke dobio je priznanje za višegodišnji izuzetan doprinos u razvoju višenacionalne kulture sela u Srbiji.

Fudbalskom klubu “Mladost” iz Omoljice uručeno je priznanje povodom 100 godina postojanja kluba i razvoja fudbalskog sporta u selu, a Dom kulture “Vuk Karadžić” u Omoljici nagrađen je za izuzetno stvaralaštvo na razvoju više segmenata kulture u selu.

I Udruženje “Naše Novo Selo” iz Banatskog Novog Sela nagrađeno je ove godine za svoje aktivnosti na manifestaciji “Susreti sela Srbije”, dok je Nedeljko Topić, predsednik MZ Banatsko Novo Selo dobio i zlatnu medalju za stvaraoca u kulturi sela za izuzetno sveukupno stvaralaštvo u višenacionalnoj kulturi sela u Srbiji.

Slobodan Ilić, predsednik MZ Jabuka kaže da su sva ova priznanja još jedan od pokazatelja da Grad Pančevo ulaže u ravnomerni razvoj svih sela na svojoj teritoriji i da ne čudi što se iz godine u godinu uvećava broj priznanja na ovoj manifestaciji.

“Veoma smo zahvalni lokalnoj samoupravi, gradonačelniku i njegovom timu što prepoznaju važnost ulaganja u seoske sredine čime se značajno uvećava i kvalitet života u našim selima. Sledeće godine Jabuka dobija i kanalizaciju. Početkom sledeće godine počinju radovi na izgradnji fekalne kanalizacije u svih devet naseljenih mesta i možemo se pohvaliti time da će Jabuka biti prvo naseljeno mesto koje će biti priključeno na fekalnu kanalizaciju. Još jedna bitna investicija jeste da Pančevo dobija autoput, a petlja kojom se uključujemo na autoput se nalazi u Jabuci. U pitanju je autoput Beograd-Zrenjanin-Novi Sad”, kaže Slobodan Ilić iz MZ Jabuka.

Inače, Mesna zajednica Jabuka svake godine učestvuje na manifestaciji Susreti sela Srbije. 2018. godine osvojili su treće mesto u Elemiru za doprinos u razvoju sela, 2021. godine kao domaćini osvojili su 1. mesto za veliki doprinos u razvoju sela, a 2022. godine u Prislonici dobili su priznanje za izuzetan doprinos razvoju životne sredine u Jabuci. 2023. godine Mesna zajednica Jabuka osvojila je 3. mesto za doprinose i razvoj u svom selu, a JKP „Vod-Kom“ je dobilo priznanje za izuzetan doprinos na uređenju sela i održavanju istog.

 

b4d97c8a aa5a 4beb 8f45 6df408036d90 

 

Predsedniku opštine Vrnjačka Banja, Bobanu Đuroviću dodeljena je zlatna medalja za izuzetan doprinos sveukupnom razvoju sela opštine Vrnjačka Banja, dok je za najuspešnije selo Srbije za 2023. godinu nagrađeno selo Gračac. 

„Bez jakih sela, nema ni stabilne i jake Srbije. Cilj vrnjačke Opštine je da njena sela budu mesta iz kojih mladi ne odlaze, već ostaju i dolaze. Potvrda naše posvećenosti ravnomernom razvoju je i nagrada za najuspešnije selo za 2023. koja je, po oceni žirija na "Susretima sela Srbije", pripala selu Gračac. Raduje što ova nagrada podjednako može pripasti i drugim selima naše opštine, s obzirom na velika ulaganja, razvijenu infrastrukturu i aktivizam građana i udruženja koji doprinosi bogatstvu njihovog društvenog života“, istakao je Đurović.

Đurović je zahvalio Kulturno-prosvetnoj zajednici na prilici da Opština Vrnjačka Banja i selo Gračac budu domaćini Završne svečanosti, da okupe drage prijatelje i kolege i tokom obilaska upoznaju ih sa znamenitostima ovog sela.

U ime Kulturno-prosvetne zajednice Srbije prisutnima se obratio generalni sekretar Živorad Ajdačić, pohvalivši domaćine za veoma dobru organizaciju.

“Kulturno-prosvetna zajednica deluje više od 70 godina, a manifestaciju Susreti sela organizuje već 51 godinu, kada smo prihvatili da ćemo učiniti sve da pospešimo u selu sve ono što je najznačajnije i najbitnije, ono što je u onom vremenu država činila i što nije mogla da učini za selo. Sada se vraćamo na taj prvi talas, da selo mnogo čini, a to ćete videti po nagradama koje su ostvarili ljudi iz različitih oblasti. Kulturno-prosvetna zajednica je institucija od nacionalnog značaja, koja prati sva najveća dostignuća značajna za Srbiju iz oblasti kulture i prosvete. Dodeljuje Vukovu nagradu, naše najveće priznanje iz oblasti kulture i prosvete, dodeljuje Zlatnu značku koja se dodeljuje u Republici Srbiji, Srpskoj krajini i Crnoj Gori za Srbe i mnoge druge nagrade”, rekao je Ajdačić.

Završnu svečanost upotpunio je bogat kulturno-umetnički program, koji je obuhvatao nastupe folklornih ansambala, pesme i sportske igre. Ovaj događaj je još jednom pokazao snagu i duh srpskih sela.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00