sreda, 15. maj 2024.  08:22h
Pročitano 213 puta

Održana tribina „Prevencija nasilja u školama - saradnja sa roditeljima“

Tribina pod nazivom „Prevencija nasilja u školama - saradnja sa roditeljima“ u organizaciji Tima za prevenciju i zaštitu dece i učenika od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja u gradu Pančevu održana je sinoć u Velikoj sali zgrade Gradske uprave Pančevo.

Na tribini su prisustvovali i direktori pančevačkih škola, predstavnici vrtića i saveta roditelja škola u Pančevu, kao i predstavnici škole roditeljstva koja je organizovana u PU „Dečja radost“ Na tribini su prisustvovali i direktori pančevačkih škola, predstavnici vrtića i saveta roditelja škola u Pančevu, kao i predstavnici škole roditeljstva koja je organizovana u PU „Dečja radost“ Grad Pančevo

 

Na Tribini su govorile mr Tatjana Božić, koordinatorka Tima, Ivana Raičković, psholog u OŠ „Branko Radičević“ i Marina Gvero, predstavnica Policijske uprave Pančevo, mlađi kriminalistički inspektor za prevenciju i suzbijanje maloletničke delikvencije u Policijskoj upravi Pančevo, o načinima i mogućnostima  korišćenja nacionalne platforme za prevenciju i suzbijanje vršnjačkog nasilja „Čuvam te“. 

 

IMG eb501dad1af60d020ac7d600507f9cd8 V

 

„Danas smo se okupili kako bismo istakli važnost saradnje između škola i roditelja u sprečavanju nasilja među našom decom i da zajednički radimo na unapređenju sistema zaštite dece. Protokol o prevenciji i zaštiti dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja koji smo zajedno usvojili predstavlja ključni korak ka stvaranju bezbednog okruženja za našu decu. Međutim, njegova efikasna primena zahteva aktivnu saradnju svih nas - škole, roditelja, lokalnih institucija i zajednice, a priznaćete svi da su nam deca najvažnija, jer bez njih nema budućnosti. Ključni elementi na koje bi trebalo da se fokusiramo u našem zajedničkom radu su da saradnja između škole i roditelja mora biti kontinuirana i otvorena. Roditelji su važni partneri u identifikaciji problema i pružanju podrške deci. Takođe je važno da zajedno radimo na unapređenju sistema informisanja i podrške za decu koja su žrtve nasilja. I kao treće, kontinuirano obrazovanje i podizanje svesti o važnosti prevencije nasilja ključno je za stvaranje sigurnijeg okruženja za našu decu. Verujem da je ova tribina korak napred u našem zajedničkom cilju da stvorimo sigurno i podržavajuće okruženje za našu decu,“ rekla je tokom obraćanja mr Tatjana Božić, koordinatorka Tima za prevenciju i zaštitu dece i član Gradskog veća Grada Pančeva zadužena za obrazovanje i zahvalila se prisutnima na podršci i spremnosti za rad ka ostvarenju cilja. 

 

IMG 7b1ce40703b97449bb19f9a20ced0310 V

 

Takođe, Dragana Živaljević, prosvetni inspektor, imala je izlaganje na temu Odgovornost roditelja propisanih Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i novim Pravilnikom o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, dok je Ana Kurai, javni tužilac, predstavnik Višeg javnog tužilaštva u Pančevu, govorila na temu odgovornost roditelja za prestupe dece.

Na tribini su prisustvovali i direktori pančevačkih škola, predstavnici vrtića i saveta roditelja škola u Pančevu, kao i predstavnici škole roditeljstva koja je organizovana u PU „Dečja radost“.

 

IMG d1cc50ce216e8f6bbe99b4e29e698a9d V

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00