ponedeljak, 22. april 2024.  18:07h
Pročitano 172 puta

U Dolovu održan Pijačni vremeplov

Na trgu ispred Doma kulture Dolovo u centru sela, 20. aprila održao se nesvakidašnji događaj pod nazivom "Pijačni vremeplov".

Ovako osmišljena trgovina imala je za cilj da oživi prohujalo vreme stvarajući svest kod dece o kulturno-istorijskom nasleđu i kulturno-turističkom potencijalu arheoloških nalazišta u ataru mesta Dolovo Ovako osmišljena trgovina imala je za cilj da oživi prohujalo vreme stvarajući svest kod dece o kulturno-istorijskom nasleđu i kulturno-turističkom potencijalu arheoloških nalazišta u ataru mesta Dolovo Dom kulture Dolovo

 

Fondacija Neozoik, koju čini grupa mladih arheologa priredila je sa decom iz OŠ "Aksentije Maksimović" Dolovo, rekonstrukciju pijace iz vremena antike, koja je imala za cilj da oživi trgovanje robom između Sarmata iz (severnog) Barbarikuma i Rimljana koji su živeli uz Dunav, tadašnji Limes.

Organizatori su pripremili replike rimskih novčića, koje su prolaznicima delile devojčice u antičkim odorama, da bi "ušli u pijačni vremeplov" i sa tim novčićima kupovali robu koju su za ovu priliku pripremili učenici OŠ "Aksentije Maksimović" Dolovo u saradnji sa organizatorima. 

 

437553321 786731043555061 7069860211287994855 n

 

Finalu projekta "Pijačni vremeplov" prethodile su petodnevne radionice u martu ove godine.

Cilj radionica bio je da upozna decu sa arheološkim nasleđem Sarmata, koji su na mestu sadašnjeg Dolova boravili od 2. veka nove ere.

U okviru radionica deca su stvarala nakit i posude od gline po uzoru na sarmatske predmete iz pomenutog perioda, pripremajući ih za završni događaj projekta "Pijačni vremeplov".

U okviru završnog događaja, među antičkom robom, pored predmeta nastalih na pomenutim radionicama (ogrlice, narukvice, prstenje, minđuše i posude od gline), našli su se i voće i povrće (limun, jabuke, luk, kupus, proso, sočivo, leblebije,...), na specijalno dekorisanim tezgama za ovu priliku sa keramičkim posudama i pletenom trskom, u duhu antike.

Ovako osmišljena trgovina, imala je za cilj da oživi prohujalo vreme stvarajući svest kod dece o kulturno-istorijskom nasleđu i kulturno-turističkom potencijalu arheoloških nalazišta u ataru mesta Dolovo. Posredni cilj projekta bio je da se kroz dečje radionice i ostalim stanovnicima skrene pažnja na zanimljivost i važnost kulturnog nasleđa, kao i na koji način je prošlost ugrožena u sadašnjem dobu.

Održivost projekta Fondacije Neozoik, ogleda se u mogućnosti da ova aktivnost preraste u dečji arheološki festival koji bi se mogao svake godine održavati u Dolovu.

 

fff075d6 71d0 4aaf bd17 639c656ed9b0

 

Treba pomenuti da se unazad celu deceniju radi na istraživanju arheološkog lokaliteta "Ciglana" u Dolovu od strane arheologa Narodnog muzeja Pančevo, Vojislava i Jelene Đorđević, pa je projekat "Pijačni vremeplov" Fondacije "Neozoik" još jedna inicijativa koja afirmiše arheološko nasleđe Dolova.

Organizatori se zahvaljuju lokalnoj zajednici u Dolovu na podršci u realizaciji projekta, a pre svega institucijama: Mesna zajednica "Mita Vukosavljev" Dolovo, OŠ "Aksentije Maksimović" Dolovo, JKP "Dolovi" Dolovo i Dom kulture "25. maj" Dolovo.

Projekat je podržala Lokalna fondacija Pančevo kroz program Ideje koje pokreću promene.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00