ponedeljak, 19. februar 2024.  21:15h
Pročitano 357 puta

U Ivanovu 21. februara manifestacija Međunarodni dan maternjeg jezika

Tradicionalna manifestacija Međunarodni dan maternjeg jezika održaće se u Ivanovu, u sredu, 21. februara, u 12 sati u velikoj sali Doma kulture.

Prvi put na teritoriji grada Pančeva organizovana je centralna manifestacija 21. februara 2008. godine u Domu kulture u Ivanovu Prvi put na teritoriji grada Pančeva organizovana je centralna manifestacija 21. februara 2008. godine u Domu kulture u Ivanovu Dom kulture Ivanovo

 

 

I ove godine učesnici će u programu predstaviti poeziju, muziku, folklor i pesme svoje etničke zajednice.

Organizatori Međunarodnog dana maternjeg jezika u Ivanovu su Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ Ivanovo, Udruženje banatskih Bugara „Ivanovo-Banat“, KUD „Bonaz Šandor'' i Osnovna škola „Moša Pijade“ iz Ivanova, pod pokroviteljstvom Grada Pančeva. 

Prvi put na teritoriji grada Pančeva organizovana je centralna manifestacija 21. februara 2008. godine u Domu kulture u Ivanovu. Ove 2024. godine će se održati po šesnaesti put. Ivanovo je najmanje selo na teritoriji Grada Pančeva i ima svega 1.053 stanovnika (po poslednjem popisu) – pripadnika mađarske, srpske, bugarske nacionalnosti i drugih etničkih zajednica. 

Na teritoriji grada Pančeva živi oko dvadeset nacionalnih zajednica, u komunikaciji građana se koristi isto toliko jezika i dijalekata, što predstavlja pravo bogatstvo, koje smo dužni da svi zajedno čuvamo i promovišemo. Zbog toga je obeležavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika prava prilika za promovisanje vrednosti nacionalnih kultura, koje zajedno podižu stub interkulturalnog dijaloga i zajedničkog života, uzajamnog upoznavanja, zbližavanja i tolerancije, kaže Marko Guran, direktor Doma kulture u Ivanovu. 

Cilj manifestacije je da afirmiše višejezičnost i komunikaciju i doprinosi stvaranju osećanja bliskosti, razumevanja za različitosti i izgrađivanju zajedništva među pripadnicima nacionalnih i etničkih zajednica; realizacija kulturne strategije Pančeva; bolja međusobna komunikacija između udruženja građana; očuvanje umirućih jezika (cincarski i banatsko bugarski). 

Širom sveta članice UNESKA za obrazovanje, nauku i kulturu obeležavaju 21. februar kao Međunarodni dan maternjeg jezika. Cilj ove manifestacije je promovisanje jezičke kulture, raznovrsnosti i višejezičnosti, kao i sećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki (danas u Bangladešu), jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

Maternji jezik je deo kulturnog identiteta naroda, prepoznavanja različitosti, ali i tolerancije i razumevanja. Raznovrsnost jezika je zajedničko nasleđe ljudi i ta raznovrsnost je važna za dobrobit svih. U našoj zemlji ima više od 20 nacionalnih manjina. 

U svetu se govori oko 6.000 jezika, a prema prognozama lingvinista, do kraja XXI veka više od polovine će izumreti. 

Najviše su ugroženi jezici sa malim brojem govornika, od nekoliko stotina ili desetina, koji pripadaju malim zajednicama (u Pančevu to su cincarski i banatsko bugarsko-palćenski). Prema procenama, svakodnevno u svetu nestane po jedan jezik. Nestajanjem jezika nestaje i identitet nacionalnih zajednica. 

Upotrebom jezika i pisma u svakodnevnom životu uspećemo da sačuvamo jezik od zaborava. Jedan od oblika očuvanja jezika su i jezičke radionice za rumunski, cincarski, banatsko bugarski i druge jezike. Međunarodni dan maternjeg jezika nas ujedinjuje, zbližava i promoviše kulturu i jezike nacionalnih zajednica. Na svakoj manifestaciji u Ivanovu se predstavlja poezija, muzika, folklor i pesme desetak nacionalnih zajednica uz prisustvo gostiju iz zemlje i inostranstva. 

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00