utorak, 6. februar 2024.  13:24h
Pročitano 469 puta

Radovi na zgradi Zavoda za javno zdravlje privode se kraju

Zavod za javno zdravlje u Pančevu oduvek radi u prostorijama koje nisu njihove i ne ispunjavaju sve neophodne uslove za rad. Izgradnja nove zgrade započeta je još 2008. godine, a radovi se konačno privode kraju zahvaljujući sredstvima AP Vojvodine i Republike Srbije. 

Fasada je sređena, kao i veliki deo unutrašnjih radova. Ostalo je da se urade plafoni i podovi, postave vrata, dovrše instalacije Fasada je sređena, kao i veliki deo unutrašnjih radova. Ostalo je da se urade plafoni i podovi, postave vrata, dovrše instalacije Pančevo MOJKraj

 

Kada je pre sedam godina započeta rekonstrukcija internističkog bloka u Opštoj bolnici Pančevo, radnici Zavoda za javno zdravlje, koji su tamo imali prostorije, premestili su se u deo objekta Očne bolnice. Opet kao podstanari, u starim zgradama, gde nema dovoljno kancelarija za sve službe, pa neke koriste i mobilne kontejnere. Najveći problem imaju dve laboratorije, hemijska i mikrobiološka.

Jelena Gluvakov, rukovodilac mikrobiološke laboratorije rekla je za RTS da rad u ovim laboratorijama trenutno nije uslovan.

Nije uslovan, jer smo mi pokrajinska ustanova i obuhvatamo ispitivanja iz celog južnobanatskog regiona, a smešteni smo u izuzetno malom prostoru i mi smo jedini Zavod u celoj Srbiji koji nema svoju zgradu, kaže Gluvakov.

U hemijskoj laboratoriji ispituje se ispravnost vode, vazduha, hrane i predmeta opšte upotrebe, a zaposleni imaju kontakt sa agresivnim hemikalijama. Trebalo je naći rešenje za izduvne gasove.

Sanja Božović, rukovodilac hemijske laboratorije kaže da se pomoću posebnog sistema izduvni gasovi izvode izvan Zavoda.

S obzirom na to da su ovi uslovi nenamenski, to je predstavljalo veliku prepreku da se osposobi, kako bismo mogli da zadovoljimo te osnovne uslove za bezbednost i rad ljudi, kaže Sanja Božović.

Ovaj usporen i otežan rad trebalo bi da se okonča za nekoliko meseci, kada se očekuje da nova zgrada konačno bude završena. Fasada je sređena, kao i veliki deo unutrašnjih radova. Ostalo je da se urade plafoni i podovi, postave vrata, dovrše instalacije. 

 

zavod za javno zdravlje jan 2024

 

Kako je dr Ljiljana Lazić, direktorka Zavoda za javno zdravlje Pančevo rekla, najzad će sve službe, u tri puta većem prostoru od onog koji se trenutni koristi, imati dovoljno prostora za rad.

Nova zgrada i novi prostor svakako će jako puno olakšati rad, zato što je objekat namenski građen, po svim standardima, za sve službe koje Zavod ima, a pogotovo je akcenat stavljen na dve značajne laboratorije, to je mikrobiološka i hemijska, kaže dr Ljiljana Lazić.

Zavod za javno zdravlje Pančevo će opremu koju ima preneti u novu zgradu, ali će biti potrebna dodatna sredstva za nameštaj i digestore, koji su najvažniji uređaji za rad.

 

zavod za javno zdravlje pancevo nova zgrada januar 2024

Autor:  Pančevo MOJKraj/RTS
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00