petak, 22. septembar 2023.  13:16h
Pročitano 459 puta

Srednjoškolci iz Pančeva u trodnevnoj poseti vršnjacima u Pirotu

Učenici srednje Tehničke škole 23. maj iz Pančeva sa profesorom boravili su od 18. do 20. septembra u Pirotu u okviru projekta “Slavimo raznolikost” gde su im domaćini bili njihovi vršnjaci iz Srednje stručne škole iz Pirota.

Partnerska škola Srednjoj stručnoj školi u ovom projektu je Tehnička škola „23. maj” iz Pančeva čiji đaci su boravili u Pirotu Partnerska škola Srednjoj stručnoj školi u ovom projektu je Tehnička škola „23. maj” iz Pančeva čiji đaci su boravili u Pirotu Pirotske vesti / ustupljene fotografije

 

Srednja stručna skola u Pirotu jedna je od deset srednjih škola iz Srbije koja učestvuje u projektu Fondacije Ana i Vlade Divac, „Slavimo raznolikost“. 

Program razmene među srednjim školama “Slavimo raznolikost” sprovodi se u okviru projekta „Jačanje uloge mladih u promovisanju većeg međusobnog razumevanja, konstruktivnog narativa, poštovanja različitosti i poverenja“ koji je podržan od strane UN agencija. Program ima za cilj umrežavanje srednjih škola iz različitih delova Srbije kao i angažovanje mladih u oblastima multietničkog razumevanja, kulturne raznolikosti i manjinskih prava. 

Partnerska škola Srednjoj stručnoj školi u ovom projektu je Tehnička škola „23. maj” iz Pančeva. Gosti iz Pančeva su od 18. do 20. septembra boravili u Pirotu gde su im pirotski srednjoškolci sa svojim profesorima predstavili svoju lokalnu zajednicu i kulturno istorijske znamenitosti.

 

srednja strucna 4 1024x768

Foto: Pirotske vesti

 

Aleksandra Živanović iz Pančeva, učenica trećeg razreda Tehničke škole „23. maj“, je jedna od četiri učenice koja učestvuje u ovoj razmeni.

Ovakav program mi se dopada i mislim da bi trebalo da bude više ovakvih razmena, jer se lepo družimo. Oduševljena sam Pirotom, ovo je prelepo, Kej, manastir Sukovo i tvrđava je nešto što je poseban utisak ostavilo na mene, rekla je Aleksandra za Pirotske vesti.  

Ona kaže da su sa vršnjacima iz Pirota razmenili brojeve telefona i da će nastaviti druženje  i nada se da će na isti način ugoste svoje vršnjake u Pančevu sledećeg meseca.

 

djaci na razmeni

Foto: Pirotske vesti

 

Vladan Oberknežev, profesor iz Pančeva, kaže da prvi put učestvuje u ovakvim projektima a ujedno je ovo i njegova prva poseta Pirotu.  

Mi dolazimo iz ravničarskog kraja a ovde je potpuno drugačije, svuda okolo su planine, nama je to jako zanimljivo. Deca su odlična, druže se, povezali su se, lepo im je. Značaj ovog projekta je i u tome da se profesori povežu po Srbiji, da razmene isustva i sarađuju sa drugim školama iz drugih delova Srbije. To će unaprediti nastavu i predavanja, da đacima možemo da prenesemo nova saznanja, rekao je profesor Oberknežev iz Pančeva.

Marija Ćirić, direktorka Srednje stručne škole Pirot, kaže, da je, pored razmene isustava i jačanja kapaciteta, cilj projekta da deca iz različitih delova Srbije upoznaju druge krajeve i vršnjake iz drugih škola. Aktivnosti su usmerene na upoznavanje lokalne zajednice i kulturnih znamenitosti.

Za ova tri dana gosti su videli naš Kej koji slavi stogodišnjicu postojanja, šetali smo pored Nišave, obišli smo park oko otvorenog bazena, zajedno sa gostima posetili smo Muzej Ponišavlja i Tvrđavu. Obišli smo i manastir Presvete Bogorodice u Sukovu, gde su gosti upoznati sa istorijatom manastira, rekla je, direktorka Srednje stručne škole, Marija Ćirić.

 

djaci iz panceva

Foto: Pirotske vesti

 

Kao završna aktivnost održana je radionica koju su pripremili profesori iz aktiva profesora hemije i tehnologa. Deo radionice posvećen je Danu ozonskog omotača, koji se obeležava 16. septembra.

Učenici Srednje stručne škole iz Pirota će 8, 9. i 10. oktobra uzvratiti posetu Pančevcima.

 

pancevo u pirotu

Foto: Pirotske vesti

 

Hvala kolegama iz Pirotskih vesti na ustupljenim fotografijama

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00