četvrtak, 3. avgust 2023.  09:06h
Pročitano 910 puta

„Omoljačka cipovka“ 9. avgusta u Omoljici

9. Etno bazar „Omoljačka cipovka“ biće održan u sredu, 9. avgusta u 18 časova na platou ispred Doma kulture u Omoljici. Ova manifestacija organizuje se u cilju očuvanja tradicije pripremanja banatskog hleba.

Cipovka je običan hleb, za svakodnevnu upotrebu, koji se pravi samo u Vojvodini i nigde više u svetu Cipovka je običan hleb, za svakodnevnu upotrebu, koji se pravi samo u Vojvodini i nigde više u svetu Udruženje žena "Omoljčanke" Omoljica

 

 

Cipovka je običan hleb, za svakodnevnu upotrebu, koji se pravi samo u Vojvodini i nigde više u svetu. Ima istoriju dugu više od 300 godina.

Za razliku od današnjih vekni, cipovka je bivala teška od 3 do 5kg, a negde je pravljena i do 12kg. Njegov miris, karameliziranu koricu i kiselkast ukus dobro pamte generacije koje su odrastale pre nego što je pekarska industrija uzela primat i istisnula iz upotrebe taj “beli hleb” koji se isključivo ručno mesi i peče u takozvanim turskim pećima.

Organizator je udruženje žena „Omoljčanke“ iz Omoljice, udruženje za negovanje tradicionalnih načina izrade rukotvorina, očuvanje starih zanata, kulturne zaostavštine i razvijanje seoskog turizma.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00