sreda, 2. avgust 2023.  18:09h
Pročitano 753 puta

U Jabuci svečano obeležena slava Ilindan

U Mesnoj zajednici Jabuka rezanjem slavskog kolača svečano je obeležena seoska slava Sveti Ilija. Ilindan je obeležen u prisustvu predstavnika pokrajinskog sekretarijata, predstavnika Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine i lokalnih mesnih zajednica. 

Prisutnima se obratio narodni poslanik Marko Mladenović koji je svima poželeo dobrodošlicu i istakao značaj multikulturalnosti i tolerancije kako u Jabuci tako i u celoj Srbiji Prisutnima se obratio narodni poslanik Marko Mladenović koji je svima poželeo dobrodošlicu i istakao značaj multikulturalnosti i tolerancije kako u Jabuci tako i u celoj Srbiji MZ Jabuka

 

Prisutnima se obratio narodni poslanik Marko Mladenović koji je svima poželeo dobrodošlicu i istakao značaj multikulturalnosti i tolerancije kako u Jabuci tako i u celoj Srbiji. On je dobrodošlicu poželeo i u ime Slobodana Ilića, predsednika Mesne zajednice Jabuka koji je iz zdravstvenih razloga danas bio odsutan sa slavlja.

Mesna zajednica Jabuka je u godini za nama od našeg poslednjeg okupljanja 2. avgusta prošle godine zaista vredno radila kod svih naših meštana, koji žive u ovde u Jabuci. Imali smo prilike da se zajedno družimo, da zajedno uređujemo i unapređujemo naše selo svakim danom da bude sve bolje i sve lepše i zato jedno veliko hvala pre svega Gradskoj upravi Pančevo na razumevanju za potrebe stanovnika Jabuke. Hvala svim meštanima Jabuke što su imali sluha i podržavali nas u naporima da naše selo bude iz dana u dan sve lepše, sve uređenije i sve naprednije. Sveti Ilija je dokaz da u Jabuci možemo da slavimo i krsnu slavu i možemo da slavimo nacionalni praznik makedonske nacionalne zajednice u Srbiji i da možemo zajedno da živimo i zajedno da radimo u slozi i miru poštujući različitosti koje neguju Srbi i Makedonci koji žive ovde u Jabuci, ali i brojne druge nacionalne manjine koje svakako u našem selu ima mnogo. Veliko hvala svima vama što ste ovde, da vas naredne godine opet dočekamo 2. avgusta u podne na rezanju slavskog kolača i da vam poželim da vas prate zdravlje i sreća kroz život jer to je zapravo ono što je u životu najbitnije, naglasio je Marko Mladenović.

 

ilindan u jabuci

 

Predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine Borče Veličkovski istakao je da makedonski narod u Republici Srbiji ima sva prava i da država daje veliki podstrek da svaki autohtoni narod neguje svoju kulturu i posebnosti. Veličkoviski je ujedno najavio zajedničku akciju Nacionalnih saveta, Grada Pančeva i Minstarstarstva unutrašnjih poslova.

Danas obeležavamo najveći makedonski nacionalni praznik, Ilindan. Ono što obeležava  današnji dan posebno je to što ovaj praznik proslavljamo i obeležavamo praktično po 120. put. Ne mi lično, ali naš makedonski narod, s obzirom na to da je Veliki Ilindenski ustanak podignut 1903. godine u Makedoniji, u mestu Kruševo. I evo 120 godina mi na neki način učestvujemo taj naš makedonski nepokor šaljući jasan signal i jasnu poruku svima da smo mi slobodoljubiv narod, da cenimo našu slobodu, da uvažavamo i poštujemo sve ostale narode i želimo da živimo u jednom zajedničkom suživotu i to pokazujemo upravo ovde u Republici Srbiji. Danas se Ilindan proslavlja širom sveta, danas se Ilindan posle dugo godina proslavlja i u manastiru Prohor Pčinski, gde će predsednik Republike SrbijeAleksandar Vučić i predsednik Republike Makedonije Pendarovski da polože vence za značaj ovog praznika, u ime ovog praznika, i to je nešto što je gest koji na neki način govori da su Republika Srbija i Republika Makedonija dve bratske države i da su to dve najbliže države u ovom regionu i na ovom prostoru i da se međusobno pomažu, poštuju, uvažavaju i ja se nadam da će tako ostati dugo godina, izjavio je Borče Veličkovski.

 

359919494 660805319304768 1151633433350316148 n

 

Polaganjem venaca ispred biste Goceta Delčeva, svečanom sednicom Nacionalnog saveta Makedonaca u Srbiji i sečenjem slavskog kolača obeleženi su seoska slava i centralna proslava praznika Ilindan.

Ono što je za Srbe Vidovdan, to je za Makedonce Ilindan. Mi čuvamo sećanje na Ilindanski ustanak koji se dogodio 1903. godine i svake godine organizujemo svečanost u Jabuci, rekao je Blagoja Sokolovski, predsednik udruženja Ilinden Jabuka.

Bogat program organizovan je i ove godine u Jabuci, kao što su pozorišne predstave i radionice za najmlađe, turnir u malom fudbalu, ali i tradicionalni gastronomski festival Gravče na tavče na kome su se takmičila brojna udruženja u pripremi tradicionalnog jela od pasulja.

 

tavce gravce jabuka 2023

 

Svečanosti su prisustvovali specijalni predstavnik kabineta predsednika Republike Srbije  Aleksandra Vučića, predstavnik potpredsednice Vlade Maje Gojković, predstavnik pokrajinskog Sekretarijata za propise, upravu i nacionalne manjine i nacionalne zajednice, pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i pripadnici makedonskog naroda, organizacija udruženja širom Srbije koji su danas došli ovde da se poklone ispred spomenika Goce Delčeva, najvećeg makedonskog revolucionara.

 

polaganje enca

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00