nedelja, 18. jun 2023.  20:54h
Pročitano 1502 puta

Festival harmonike „Zlatna dirka“ po 6. put u Ivanovu 25. i 26. juna

Međunarodni festival harmonike „Zlatna dirka“ – Prva harmonika Vojvodine održaće se 25. i 26. juna u Ivanovu kod Pančeva. Reč je o najvećem odnosno najbolje kotiranom festivalu harmonike i najvišem nivou takmičenja harmonikaša na teritoriji Vojvodine.

Prema propozicijama takmičenja, koje postavlja organizator, takmičari se dele u osam kategorija - od 8 do 30 godina (petlići, mlađi pioniri, stariji pioniri, mlađi juniori, stariji  juniori, seniori, mlađi dueti i stariji dueti) Prema propozicijama takmičenja, koje postavlja organizator, takmičari se dele u osam kategorija - od 8 do 30 godina (petlići, mlađi pioniri, stariji pioniri, mlađi juniori, stariji juniori, seniori, mlađi dueti i stariji dueti) Pančevo MOJKraj/arhiva

 

Idejni tvorac i organizator manifestacije je Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ Ivanovo, koji je u saradnji sa Udruženjem estradnih umetnika „Balkan“ iz Pančeva u takmičenje uključio veliki broj umetnika sa teritorije cele zemlje.

Pored srca festivala - takmičenja solista na harmonici, koje ocenjuje stručni žiri sastavljen od renomiranih muzičkih izvođača i pedagoga, sastavni deo festivala su i seminari, stručna predavanja, koncerti solista, orkestara i vokalnih solista koji izvode numere narodne-izvorne muzike, kaže Marko Guran, direktor Doma kulture u Ivanovu.

U večernjem delu programa, pored dodela nagrada, organizuju se koncerti na kojima učestvuju narodni orkestri, virtuozi na harmonici, zvezde narodne muzike. Ove godine će uz pratnju velikog orkestra Grand produkcije pod upravom Mikice Gačića nastupiti pevači Darko Filipović, Marko Gačić i Beki Bekić.

Festival je međunarodnog karaktera, jer takmičari i učesnici dolaze iz zemalja čitavog regiona, ali i Evrope. 

Time dajemo priliku, kako takmičarima, tako i posetiocima da se upoznaju sa muzikom i kulturom drugih naroda. Zahvaljujući odličnoj organizaciji, visokim kriterijuma ocenjivanja i sjajnim gostima, "Zlatna dirka" je, po mišljenju mnogih istaknutih muzičkih kritičara, posle samo godinu dana postala manifestacija sa visokom reputacijom, nalik najpriznatijim evropskim i svetskim festivalima sa dugogodišnjom tradicijom, kaže Guran.

Marko Guran dodaje i da je festival od prvog dana dobro prihvaćen od strane takmičara, jer žiri čine kvalitetni i renomirani umetnici.

Još na samom početku nastanka, festival je dobio podršku najboljih solista i profesora harmonike sa teritorije cele Srbije. To je i jedan od razloga zašto iz godine u godinu imamo veliki broj prijavljenih takmičara ne samo iz Srbije, već iz celog regiona. Zato smo morali da razmotrimo i neke promene u načinu rada žirija u okviru festivala, jer se pokazalo da je jedan dan malo za ovako veliki broj prijavljenih takmičara u svim kategorijama. Takmičarski deo i ove godine biće podeljen u dva dana, najavio je Marko Guran.

Međunarodni festival harmonike „Zlatna dirka" je manifestacija koja promoviše i afirmiše narodno-izvorno stvaralaštvo, ali pre svega slavi harmoniku, koja je najzastupljeniji instrument na našoj teritoriji. U isti mah, ovaj festival motiviše i podstiče takmičarski duh mladih talenata.

Na festivalu nema kotizacije za takmičare. Organizatori svake godine rade na poboljšanju kvaliteta revijalnog dela programa. 

Prema propozicijama takmičenja, koje postavlja organizator, takmičari se dele u osam kategorija - od 8 do 30 godina (petlići, mlađi pioniri, stariji pioniri, mlađi juniori, stariji juniori, seniori, mlađi dueti i stariji dueti). I ove godine učesnici dolaze iz svih zemalja regiona.

Žiri je u sastavu Ljubiša Pavković dugogodišnji rukovodilac Narodnog orkestra RTS-a; Endži Mavrić muzički producent Grand TV-a; Mića Janković umetnički rukovodilac Narodnog orkestra RT Vojvodine; Ljiljana Stepić profesor harmonike; Mirko Kodić virtuoz na harmonici; Vlada Todosijević muzički producent na RTS-u.

Festival „Prva harmonika Vojvodine“ je jedna od značajnih manifestacija koja promoviše Ivanovo i obogaćuje kulturnu i turističku ponudu ovog malog mesta. U selu živi nešto manje od 1.000 stanovnika, a u vreme festivala poseti ga više od četiri hiljada ljudi iz cele Srbije i iz regiona.

Događaj je medijski odlično propraćen od strane televizija sa nacionalnom frekvencijom: Radio televizija Srbije, RT Vojvodina, kao i regionalna Televizija Pančevo, Televizija Grand, lokalni list „Pančevac“ i brojni web portali. I ove godine očekujemo više od 5.000 posetilaca iz zemlje i inostranstva, kaže Marko Guran.

Organizator Festivala „Prva harmonika Vojvodine“ je Dom kulture u Ivanovu. 

Program:

 25.06. 11:00 - takmičarski deo (petlići, mlađi pioniri; stariji pioniri, mlađi juniori, mlađi dueti) 

 20.00 - revijalni deo sa dodelom nagrada i koncert - nastupiće Marko Gačić i Darko Filipović

 26.06. 11:00 – takmičarski deo (juniori, seniori i stariji dueti)

 20:00 – revijalni deo sa dodelom nagrada i koncert Bekija Bekića uz pratnju orkestra Mikice Gačića

Sve informacije o festivalu i takmičarskim propozicijama zainteresovani mogu pročitati na sajtu festivala Prva harmonika Vojvodine https://prvaharmonikavojvodine.com/.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 116.70 117.41 USD 107.19 107.83 CHF 120.49 121.21 SEK 10.09 10.15