utorak, 6. jun 2023.  11:07h
Pročitano 878 puta

Uklonjeno stablo crvenolisne bukve u Omoljici usled oštećenja, starosti i bolesti

Spomenik prirode "Stablo crvenolisne bukve u Omoljici", koji je uživao III kategoriju zaštite, i pored višegodišnjeg truda i pokušaja JKP „Zelenila“ da ga zaštiti i oporavi, početkom juna je uklonjeno.

Ovih dana, pokrenuta je inicijativa od strane upravljača i predstavnika Mesne zajednice Omoljica da deo debla koji nije uklonjen (oko 3 m visine) bude materijal za skulpturu koja će svedočiti da je baš na tom mestu postojala jedna stara crvenolisna bukva, vrsta planinskih krajeva, prilagođena našoj ravnici Ovih dana, pokrenuta je inicijativa od strane upravljača i predstavnika Mesne zajednice Omoljica da deo debla koji nije uklonjen (oko 3 m visine) bude materijal za skulpturu koja će svedočiti da je baš na tom mestu postojala jedna stara crvenolisna bukva, vrsta planinskih krajeva, prilagođena našoj ravnici JKP "Zelenilo", Pančevo

 

Stablo je zaštićeno od 2016. godine kada je Grad Pančevo poverio na upravljanje JKP “Zelenilo“ Pančevo. Još na početku upravljanja spomenikom - stablom starim 120 godina i visokim 25m, uočene su promene u pridanku debla koje su ukazivale na dešavanja u njegovoj unutrašnjosti. 

Pored dugogodišnjeg tretiranja hemijskim sredstvima, a sve u saradnji sa stručnim službama, i angažovanja Instituta za šumarstvo i dijagnostike uz pomoć snimanja stabla arbotomom, ovo stablo, nisu zaobišla ni oštećenja nastala usled nevremena u leto 2016. i 2021. godine. 

Početkom proleća 2022. godine konstatovano je da je stablo slabije olistalo, nakon čega je JKP „Zelenilo“ zatražilo mišljenje Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, čiji su predstavnici izašli na teren radi utvrđivanja stanja i mera sanacije. 

Već početkom leta prošle godine, listovi na stablu su se, na žalost, potpuno osušili što je ukazalo na sušenje čitavog stabla. Do kraja godine od stabla je počela da se odvaja kora i da pucaju suve grane, saopšteno je iz JKP „Zelenilo“ Pančevo.

Procedura ukidanja zaštite ovog spomenika prirode sprovedena je početkom 2023. godine. Ovih dana, pokrenuta je inicijativa od strane upravljača i predstavnika Mesne zajednice Omoljica da deo debla koji nije uklonjen (oko 3 m visine) bude materijal za skulpturu koja će svedočiti da je baš na tom mestu postojala jedna stara crvenolisna bukva, vrsta planinskih krajeva, prilagođena našoj ravnici.

 

crvenolisna bukva0

Ovako je izgledala crvenolisna bukva u maju 2020. godine (foto: Arhiva Pančevo MOJKraj)

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00