petak, 7. april 2023.  16:57h
Pročitano 1020 puta

Predstavljen Program javno-zdravstvene kontrole u školama i vrtićima u Pančevu

Povodom Svetskog dana zdravlja organizovana je prezentacija Programa javno-zdravstvene kontrole u predškolskim i školskim ustanovama u Gradskoj upravi Pančevo. Prim. dr Dubravka Nikolovski predstavila je Program javno-zdravstvene kontrole u predškolskim i školskim ustanovama u Pančevu u 2022. godini, a Jelena Krstić je govorila o promociji zdravlja u Pančevu.

Dr Ljiljana Lazić, direktorka Zavoda za javno zdravlje kaže da je projekat jako značajan za građane Pančeva, za decu u školskim i predškolskim objektima, kao i za Zavod za javno zdravlje Dr Ljiljana Lazić, direktorka Zavoda za javno zdravlje kaže da je projekat jako značajan za građane Pančeva, za decu u školskim i predškolskim objektima, kao i za Zavod za javno zdravlje Pančevo MOJKraj

 

Događaj je organizovao Zavod za javno zdravlje Pančevo.

Prisutne je pozdravila mr Tatjana Božić, članica Gradskog veća za obrazovanje podsetivši da već godinama Grad Pančevo finansira projekat javnozdravstvene zaštite u školama i vrtićima.

 

338941918 687711796488922 3224800959242067673 n 1

 

Za svih 29 osnovnih i srednjih škola Grad Pančevo je iz budžeta, za tu namenu, izdvojio 3.600.000 dinara, a za 22 objekta vrtića izdvojio je 3.400.000 dinara. Ovaj projekat ne podrazumeva samo kontrolu vode odnosno ispravnosti vode, kontrolu ispravnosti namirnica, kontrolu energetske vrednosti namirnica, zastupljenost soli u obrocima nego i jedan veoma važan aspekt, koji mi često preskočimo, a to je prevencija samih higijenskih uslova. Kroz ovaj projekat Zavod za javno zdravlje kontroliše i sam prostor u kojem boravi veliki broj dece i zaposlenih i kao što znate u velikim kolektivima važna je prevencija nastajanja zaraznih i nezaraznih bolesti, mora da bude na vrlo visokom nivou što smo mi do sada i uspevali odnosno uspešno radili. Nadam se da će se saradnja nastaviti kao i do sada, izjavila je mr Tatjana Božić.

Primarijus dr Ljiljana Lazić, v.d. direktorka Zavoda za javno zdravlje kaže da je projekat jako značajan za građane Pančeva, za decu u školskim i predškolskim objektima, kao i za Zavod za javno zdravlje.

S obzirom na to da smo mi ustanova preventivnog tipa, ovakav vid projekta gde radimo na prevenciji svih javno-zdravstvenih pokazatelja u predškolskim i u školskim ustanovama od velikog je značaja. Mi to pratimo već godinama, a ovo je već 18. godina kako Grad Pančevo finansira ovaj projekat i mi za ovih 18 godina nismo imali ni jednu epidemiju, ni u jednom objektu, nismo imali ni jednu povredu dece, ili drugu vrstu loših pokazatelja u ovim objektima. To je za nas jako bitno, jer mi ovde kontrolišemo kako vodu za piće, tako i namirnice i dečje obroke, energetsku vrednost tih obroka i svojim savetima kroz naše izveštaje i mišljenja ukazujemo na to šta treba da se promeni. Jako je bitno da deca imaju uravnoteženu ishranu, kako bi imala pravilan rast i razvoj, da u toj ishrani budu zastupljeni sve namirnice koje deca moraju da unose, da obroci ne budu ni slani ni da sadrže nešto što bi moglo da našteti njihovom zdravlju. Pored toga mi sagledavamo i higijensko sanitarne uslove samog objekta u cilju poboljšavanja tih uslova, pa čak i građevinsku strukturu objekata, kao i dvorišta koja koriste deca, kako bi dali predloge Gradu, kroz godišnji izveštaj koji dostavljamo, što smo prikazati ovde kroz prezentaciju. To je značajno da oni znaju šta su prioriteti i u kojim ustanovama, kako bi mogli da izdvoje sredstva i da se to na adekvatan način sredi i sanira kako bi deca mogla bezbedno da koriste sve te objekte i u predškolskim ustanovama i u školama, rekla je primarijus dr Ljiljana Lazić.

Ona je dodala i da pored ove javno zdravstvene kontrole koju finansira Grad Pančevo oni dugi niz godina rade promociju zdravlja odnosno drže tribine i predavanja deci u osnovnim i srednjim školama na teme koje su bitne za njihovo odrastanje i zdravlje.

 

340241208 716481843592263 7569996153402724566 n 1

 

Jedan deo današnjeg izlaganja je bio posvećen tome, aktivnostima koje sprovodimo u školama u cilju promocije zdravlja kod dece. Današnji predavači su zato primarijus doktor Dubravka Nikolovski, specijalista higijene koja je pričala o konkretnom programu javno-zdravstvene kontrole i Jelena Krstić, zdravstveni saradnik u Zavodu za javno zdravlje Pančevo koja sa svojim timom, doktorom i sestrom, drži ta predavanja u školama i ima odličnu saradnju sa svim osnovnim i srednjim na teritoriji Pančeva. Na prezentaciju smo pozvali sve one aktere koji nam pomažu tokom čitave godine u sprovođenju programa, pored predstavnika grada Pančeva, tu su i predstavnici iz svih osnovnih i srednjih škola sa teritorije grada Pančeva i predstavnici vrtića, odnosno predstavnici predškolske ustanove Pančevo, odnosno predstavnici svih objekata u kojima mi radimo javno zdravstvenu kontrolu. Danas je 7. april, Svetski dan zdravlja i slogan ovogodišnjeg dana je ,,Zdravlje za sve“. Ovo je jako dobra prilika da ovde pričamo o zdravlju, pogotovo naših najmlađih sugrađana, ali i zdravlju svih nas i šaljemo jednu poruku koliko je preventiva bitna za zdravlje svih nas, zaključila je dr Ljiljana Lazić.

Zavod za javno zdravlјe Pančevo u saradnji sa Gradskom upravom Pančeva već 18 godina sprovodi Program javnozdravstvene kontrole predškolskih i školskih objekata u Pančevu. Program obuhvata kontrolu higijensko-sanitarnog stanja objekata, ispitivanje higijenske ispravnosti vode za piće, ispitivanje zdravstvene bezbednosti hrane (u predškolskoj ustanovi i ispitivanje energentske vrednosti obroka), ispitivanje uzoraka sa površina (briseva), sanitarne preglede zaposlenih i učenika i dezinsekciju i deratizaciju objekata. 

 

dr dubravka nikolovski

 

Tokom 2022. godine programske aktivnosti su sprovedene u potpunosti prema planu svim predškolskim objektima, osnovnim i srednjim školama u gradu. 

Rezultati javno zdravstvene kontrole pokazuju da su svi objekti u zadovolјavajućem stanju, ali da pored velikog zalaganja ustanova da održe zadovolјavajući nivo higijene u objektima, postoji još mnogo mogućnosti za unapređenja. 

Predložene mere se odnose uglavnom na probleme pojave vlage u objektima, potrebom za rekonstrukcijom krova i fasada, betonskih podloga u dvorištu, podne obloge u učionicama, krečenje, popravke sprava za igru dece i drugo. 

 

340150379 3391130017867574 8263082387172092132 n 1

 

Naglasak je stavlјen i na značaj školskih kuhinja i obroka koji deca pojedu tokom boravka u školi. Rehabilitacija školskih kuhinja u školama i za ostalu decu, koja ne pohađaju produžen boravak, je jedna od ideja za koju se zalažu zdravstveni radnici, jer lica kojima je dat prostor za distribuciju u svojoj ponudi imaju uglavnom belo pecivo koja nije na spisku poželјnih namirnica i koje ne može da obezbedi osnovne potrebe dece. Druga ideja je da deca uzmu više aktivnog učešća, usvoje znanja i savladaju veštine koje bi im u budućnosti obezbedile zdrav život.

Na prezentaciji su predstavlјene i promotivne aktivnosti koje Zavod sporovodi u cilјu unapređenja zdravlјa mladih.

U sklopu redovnih aktivnosti u oblasti promocije zdravlјa Zavod za javno zdravlјe Pančevo je u toku 2022. godine realizovao: zdravstvena predavanja i radionice u osnovnim školama na teme pubertet, bolesti zavisnosti (narkomanija, štetnost duvanskih proizvoda, alkoholizam) i prevencija HIV-a za učenike viših razreda; zdravstvena predavanja i radionice za učenike srednjih škola; edukaciju vršnjačkih edukatora na temu štetnosti duvanskog dima; saradnju sa predškolskim ustanovama u Okrugu; obeležavanje datuma iz Kalendara zdravlјa; konkurse za decu predškolskog uzrasta i učenike osnovnih škola; edukacije odraslog stanovništva; preventivne akcije u zajednici i koordinirao je zdravstveno vaspitnim radom 8 domova zdravlјa u Okrugu.

 

340126290 239749078460130 7901540005106726014 n 1

 

Aktivnosti su realizovane u saradnji sa osnovnim i srednjim školama iz Pančeva, predškolskim ustanovama, Crvenim krstom Pančevo, Policijskom upravom Pančevo, Domom zdravlјa Pančevo i Opštom bolnicom Pančevo, kao i sa ostalim domovima zdravlјa i školama iz Okruga. 

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00