utorak, 28. mart 2023.  15:00h
Pročitano 1153 puta

U Pančevu počeo projekat odvajanja kućnog otpada (FOTO)

Grad Pančevo počeo je danas sa implementacijom Projekta odvajanja kućnog otpada „O-DVA-JA-MO” koji je pokrenulo Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije, uz podršku Evropske Unije i Kraljevine Švedske.

Projekat „Odvajamo“ finansiraju Vlada Republike Srbije i lokalna samouprava, a cilj je recikliranje dela otpada koji se stvara u domaćinstvima i njegova separacija na samom mestu nastanka Projekat „Odvajamo“ finansiraju Vlada Republike Srbije i lokalna samouprava, a cilj je recikliranje dela otpada koji se stvara u domaćinstvima i njegova separacija na samom mestu nastanka Pančevo MOJKraj

 

Tim povodom Grad Pančevo i JKP „Higijena“ danas su organizovali svečani događaj, kao uvod u predstojeće aktivnosti koje će kao glavni nosilac projekta realizovati u narednom periodu.

Na platou ispred Gradske uprave Pančevo priređen je prigodan kulturno-obrazovni program u kojem su učestvovali hor „Vokal kids“ iz Pančeva, deca iz pančevačkih osnovnih škola, kao i predstavnici brojnih organizacija i institucija.

 

vokal kids

 

Za one koji su doneli reciklabilni otpad poput 5 komada staklene ambalaže ili 5 komada PET ambalaže obezbeđeni su prigodni pokloni.

Prisustvovali su i Eko-ambasadori koji su informisali građane o Projektu odvajanja kućnog otpada, kao i o prednostima odvajanja otpada i reciklaže za životnu sredinu i za lokalnu zajednicu.

Na početku svečanosti prisutnima su se obratili predstavnici Grada Pančeva, JKP „Higijene“ Pančevo, Evropske unije i Ministarstva za zaštitu životne sredine.

U ime Evropske unije obratio se Džon Glejzbruk, programski menadžer EISP2 projekta, a u ime Ministarstva zaštite životne sredine Dušan Čarkić, pomoćnik ministra. U ime domaćina obratili su se Zdenka Miljković, sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine i Mišo Marković, v.d. direktora JKP „Higijena“ Pančevo.

 

zdenka miljkovic

 

Zdenka Miljković se u svom obraćanju zahvalila Ministarstvu za zaštitu životne sredine i predstavnicima Evropske unije zbog podrške i pomoći koju pružaju Gradu Pančevu u ovom projektu.

Cilj projekta O-DVA-JA-MO jeste recikliranje dela otpada koji se stvara u domaćinstvima, njegova separacija na samom mestu nastanka, kao i poboljšanje uslova upravljanja komunalnim otpadom u skladu sa standardima EU i srpskog zakonodavstva, razvojem i uvođenjem infrastrukture za primarnu separaciju otpada. Projekat koji smo danas pokrenuli u Pančevu potpuno je u skladu sa principima cirkularne ekonomije. Grad Pančevo je kroz projekat O-DVA-JA-MO dobio 5.077 plavu kantu u kojoj će domaćinstva odvajati papir, karton, plastiku i metal, 93 plava kontejnera za istu namenu, 93 kontejnera žute boje za staklo, kao i 2 kamiona za odvoženje separiranog otpada. Vrednost ovog projekta je preko 451.000 evra od čega je Grad obezbedio 15% sredstava. Da bi ovaj projekat funkcionisao u skladu sa zakomskom regulativom, u toku je , uz veliku pomoć Ministarstva ZŽS, nabavka linije za separaciju otpada uz učešće grada u vrednosti od 172 miliona dinara. Otpad koji pravilno separiramo postaje novi resurs koji lako može naći svoju novu primenu i samo zajedničkim snagama možemo doprineti očuvanju sredine u kojoj živimo i koju ostavljamo budućim naraštajima.Ono što nas čeka u narednom periodu jeste edukacija građana o tome da smeće nije otpad, već resurs koji može ponovo da se iskoristi, i da odvajanjem otpada u svojim domaćinstvima zajedno doprinosimo čistijoj budućnosti, rekla je Miljković.

 

miso markovic naslovna

 

Mišo Marković, v.d. direktora JKP „Higijene“ Pančevo naglasio je da se danas promoviše uvođenje plavih kanti i kontejnera kao posuda za suvi (ambalažni otpad odnosno plastiku, papir, metal i staklo). 

Predstoji nam uvođenje prakse odvajanja otpada na mestu nastanka odnosno u domaćinstvima kako bi se omogućila reciklaža dela otpada i na taj način smanjile količine koje završavaju na našoj Sanitarnoj deponiji. Ambalažni otpad koji se razdvoji završi u našem Reciklažnom centru u Vlasinskoj ulici br. 1 u Pančevu, posle razvrstavanja na liniji za separaciju, balira se i transportuje u fabrike za reciklažu. Cilj ovog projekta je povećanje stope reciklaže na 15 % u naredne dve godine, rekao je Marković.

U JKP “Higijena” Pančevo kroz svoj rad promovišu činjenicu da pored šest primarnih resursa vode, vazduha, nafte, prirodnog gasa, uglja i minerala, za civilizaciju postaje neophodan i sedmi, reciklabilni materijal. Resursi su ograničeni, a zbog preteranog i nemarnog iskorištavanja milijarde tona otpada završe na deponijama svake godine. Čovečanstvo je u poslednjih pola veka potrošilo više resursa nego u celoj istoriji do sada.

 

337696001 597566725343939 4625058095702199091 n

 

U 21. veku reciklaža ambalaže treba da je naše i lično i zajedničko opredeljenje i da svakoga dana, svako od nas jednim pokretom ruke u posebnu posudu odvoji sabijenu, složenu ambalažu, da se što lakše transportuje i da vredan materijal ne bude odložen na deponiji, nepovratno izgubljen za dugi niz godina. Danas se više od 50 procenata proizvedenih aluminijumskih limenki reciklira. Staklo može ponovo da se iskoristi bez promene kvaliteta, dok se papir, časopisi i novine za samo sedam dana recikliraju u nove. Pri tome, za svaku tonu recikliranog papira sačuva se 17 stabala u našim šumama. Oko 1.600.000 ljudi širom sveta zaposleno je u procesima prerade materijala koji se može reciklirati. Hajde da Pančevu damo šansu da bude savremen grad čiji građani odvajaju ambalažu za reciklažu. Da nam grad bude čist i da počnemo da se odnosimo prema otpadu kao prema sirovini koja ima najveću vrednost kada se u domaćinstvima odvoje sekundarne sirovine za reciklažu i najmanje moguće ambalažnog otpada odlaže na Sanitarnoj deponiji, da to što završi na deponiji merimo u kilogramima a ne u tonama. A znam da mi Pančevci to možemo kada vidim naše najmlađe sugrađane kako uče da odvajaju otpad i daju primer nama starijima. Zato i jeste naš slogan: brzo i lako sad odvaja svako. Pozivam sve prisutne da tokom današneg događaja daju svoj simboličan doprinos ubacivanjem komada složene, sabijene amabalaže u plave kante i kontejnere. Za staklene tegle i flaše na punktovima u ulicama postavljamo zelene “zvonaste” obeležene kontejnere, tako da u zelenim kantama i kontejnerima završi što manje otpada koji se deponuje. Odgovornom politikom predsednika Aleksandra Vučića i dobrom saradnjom sa  Evropskom unijom nadamo se da će nam biti odobren još neki projekat. Hvala svim sugrađanima koji su danas učestvovali u događaju „Odvajamo“, rekao je u svom obraćanju Mišo Marković.

Dušan Čarkić, pomoćnik ministra zaštite životne sredine kaže da je vrednost čitavog projekta oko 7 miliona evra, od čega je Pančevu dodeljeno više od 450.000 evra, a sam Grad Pančevo obezbedio je 15% sopstvenih sredstava.

 

338329926 1692039914570123 7251046540129733620 n

 

Projektom su obuhvaćena četiri regiona i 17 lokalnih samouprava, gde smo isporučili više od 90.000 kanti za odlaganje otpada, 269 kamiona i nekoliko stotina kontejnera. Ovim projektom želimo da osvestimo građane i da započnemo primarnu separaciju otpada, na samom izvoru da bismo taj otpad smanjili na deponijama i da bismo ga ponovo koristili u procesu cirkularne ekonomije, kao sirovinu. Više od 5.000 kanti je podeljeno u gradu Pančevu, još uvek se deli. Nakon sastanka sa predstavnicima grada dobili smo uveravanja da će se vrlo brzo realizovati ono što radimo. Kako i samo ime projekta kaže Odvajamo, treba da radimo na separaciji otpada kao bismo svima nama olakšali život, rekao je između ostalog Dušan Čarkić.

Džon Glejzbruk kaže da veruje da će građani Pančeva početi da sprovode reciklažu kao što to radi većina evropskih zemalja.

Nadamo se da će građani Pančeva početi sa recilažom kao što se to radi u EU. Verujem da ćete biti uspešni o tome, jer već i ova deca znaju šta treba da rade. Danas predajemo ovaj projekat vama i želim vam mnogo sreće, rekao je Džon Grejzbruk.

Projekat se sprovodi u četiri regiona za upravljanje otpadom koji obuhvataju ukupno sedamnaest gradova i opština u Srbiji: Region Duboko – Užice, Čačak, Požega, Lučani, Čajetina, Ivanjica, Bajina Bašta i Kosjerić; Region Pančevo – Pančevo; Region Srem-Mačva – Sremska Mitrovica, Šabac, Šid i Bogatić i Region Pirot – Pirot, Babušnica, Bela Palanka i Dimitrovgrad.

Zajednički cilj projekta je povećanje stope reciklaže u sva četiri regiona u Srbiji na 15% u naredne dve godine.

 

338559099 3358374804492749 8582856302270570668 n

 

Za decu su bile organizovane različite zabavne igre sa reciklabilnim materijalom, a između ostalog i košarka gde su se učesnici nadmetali ko će brže ubaciti u pravi kontejner prikupljeni reciklabilni materijal.

Učenici Tehničke škole „23. maj“ pripremili su i specijalne poklone za goste, napravljene od reciklabilnih materijala, u znak sećanja na današnju svečanost.

U programu koji je bio održan povodom prezentacije projekta Odvajamo učestvovali su mališani iz vrtića, deca iz Osnovne škole Jovan Jovanović Zmaj, deca iz Brankove škole, hor Vokal kids, hor Muzičke škole Jovan Bandur, kao i učenici Mašinske škole Pančevo i Tehničke škole 23. maj. Održano je i takmičenje pod nazivom Koš za reciklažu.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00