četvrtak, 23. mart 2023.  19:34h
Pročitano 1100 puta

Poslodavcima u Pančevu predstavljeni konkursi i javni pozivi Službe za zapošljavanje

Prezentacija javnih poziva za zapošljavanje za 2023. godinu održana je danas u prostorijama Kluba za traženje posla u filijali Nacionalne službe za zapošljavanje u Pančevu. Događaj je organizovala pančevačka filijala Nacionalne službe za zapošljavanje.

Događaj je organizovala pančevačka filijala Nacionalne službe za zapošljavanje Događaj je organizovala pančevačka filijala Nacionalne službe za zapošljavanje Pančevo MOJKraj

 

Kako kaže Jelena Šinik, v.d. direktora Filijale NSZ u Pančevu na ovom događaju  prezentovani su javni pozivi i konkursi Nacionalne službe za zapošljavanje koji su objavljeni 20. februara na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje www.nsz.gov.rs.

Trenutno je aktuelno 13 javnih poziva i konkursa. Ovakve forume poslodavaca organizujemo svake godine. To je prilika da poslodavci iz prve ruke saznaju šta to Nacionalna služba za zapošljavanje nudi od mogućnosti za finansiranje poslodavaca odnosno nezaposlenih lica. Svake godine veliki broj poslodavaca uzme učešće u ovim pozivima i konkursima. Dosadašnje iskustvo je pokazalo da su poslodavcima najinteresantniji programi stručne prakse gde mlada nezaposlena lica mogu da budu angažovana i da prođu kroz neko svoje prvo stručno osposobljavanje i gde bi stekli adekvatno praktično znanje za rad u struci, rekla je Šinik.

Ona je izdvojila i programe za zapošljavanje nezaposlenih iz kategorije teže zapošljivih lica gde poslodavac dobije određenu subvenciju ukoliko želi da zaposli lice, a ima obavezu da to lice godinu dana drži zaposleno u radnom odnosu. 

 

predstavljanje programa u pamcevu

 

Imamo programe pripravnika sa srednjom školom i visokim obrazovanjem. Ono što je interesantno našim nezaposlenim licima to je program samozapošljavanja gde nezaposlena lica uzimaju učešće, konkurišu za program, rade svoj biznis plan i otvaraju samostalnu delatnost. I ovu meru pratimo godinu dana. Lice dobija subvenciju za učešće u ovoj meri, otvara svoju samostalnu delatnost i radi ono za šta se osposobljavao ili ono što želi da radi. Kroz neko vreme može i da zaposli određeni broj lica. To je takođe jedna od lepih mera. Postoji još niz programa i mera za podsticanje zapošljavanje te pozivam sve poslodavce da posete naš sajt i tamo se detaljno informišu o svakom od njih. Takođe ih pozivam i da dođu do naše filijale u Pančevu, ili do naših ispostava u Kovačici, Opovu, Kovinu i Alibunaru i tamo mogu da dobiju sve potrebne informacije, izjavila je Jelena Šinik.

Jelena Šinik je istakla da je prošle godine oko 400 lica uzelo učešće u programima kao što su stručna praksa, samozapošljavanje i ostali programi.

Događaju su prisustvovati predstavnici menadžmenta Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i poslodavci grada Pančeva.

 

poslodavci

 

Potrebu za radnicima imaju i poslodavci koji dugo postoje. Među njima je i inžinjer Čedomir Antić, vlasnik firme Zanatska-trgovinska radnja „Čeda“ u Pančevu koji je došao da vidi koju vrstu podsticaja može da dobije od Službe za zapošljavanje.

Postojimo već 23 godine i uvek smo zainteresovani za neko zapošljavanje. Problem nam je što na tržištu nema krojača, jako ih je teško naći. Mi se pretežno bavimo šivenjem po meri, popravkama. Učestvovali smo i ranije na ovim konkursima, dobijali smo više puta sredstva, iskoristili smo ih, značajna su svakom poslodavcu. Sasvim je u redu što Grad i država pružaju takvu pomoć poslodavcima. Naše iskustvo do sada je bilo takvo da većina radnika koje zaposlimo preko Službe za zapošljavanje kroz ove programe, nauče posao, steknu iskustvo a zatim otvore svoje krojačke radnje. Neki od njih su ostali da rade kod nas. Zainteresovan sam za meru teže zapošljivih kategorija, ljudi sa iskustvom. Slabija je ponuda krojača sa iskustvom na tržištu rada. Ako ne uspemo da nađemo adekvatan kadar, primićemo nekog da obučavamo u nadi da će ostati da radi kod nas, ispričao nam je Čedomir Antić.

Među poslodavcima koji su došli da se raspitaju u vezi konkursa službe za zapošljavanje bio je i Đorđe Milenković, vlasnik firme „Ratatui“ koja počinje sutra da radi u Pančevu i koja će se baviti keteringom, spremanjem doručka i ručka.

 

djordje milenkovic ratatui

 

Sarađivaćemo i sa lokalnim kafeterijama, pravićemo kroasane i razna peciva za njih. Trebaće mi jedan pomoćni kuvar i imam prostora da zaposlim i jednu osobu sa invaliditetom. Imam otvorenu poziciju za rad na kompjuteru i poziv dostavnih vozila. Osobe sa invaliditetom mogu da obavljaju takvu vrstu posla. Formiramo mali tim sada na početku. Došao sam da se raspitam detaljnije oko podsticaja koje mogu da dobijem preko Nacionalne službe za zapošljavanje. Znači mi što postoje ovakvi programi, posebno sada kad sam na početku, tada svaki vid pomoći i podrške puno znači, ispričao nam je Đorđe Milenković.

Predstavljanje ovih javnih poziva i konkursa biće organizovano 24. marta u Kovačici, a 30. marta u Alibunaru.

Na teritoriji grada Pančeva na evidenciji Službe za zapošljavanje je 5.100 nezaposlenih lica, a na teritoriji koju filijala pokriva – u Pančevu, Opovu, Kovačici, Kovinu i Alibunaru evidentirano je 11.000 nezaposlenih lica. 

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00