četvrtak, 21. januar 2016.  14:48h
Pročitano 1188 puta

Okrugli sto „Dugotrajne zagađujuće supstance u životnoj sredini - stanje u Pančevu“

Okrugli sto na temu "Dugotrajne zagađujuće supstance u životnoj sredini - stanje u Pančevu" održan je danas u Gradskoj upravi Pančevo.

Okrugli sto na temu "Dugotrajne zagađujuće supstance u životnoj sredini - stanje u Pančevu" održan je danas u Gradskoj upravi Pančevo Okrugli sto na temu "Dugotrajne zagađujuće supstance u životnoj sredini - stanje u Pančevu" održan je danas u Gradskoj upravi Pančevo Pančevo.MOJKraj.rs

Na radionici su prezentovani dosadašnji rezultati u okviru projekta „Podizanje kapaciteta za analizu i mere smanjenja dugotrajnih organskih zagađujućih supstanci u Srbiji“, a stručni saradnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine RS predstavili su regulativu iz oblasti dugotrajnih zagađujućih materija.

Prisutnima su se, takođe, obratili gradonačelnik grada Pančeva Saša Pavlov, zamenik direktora kancelarije Japanske agencije za međunarodnu saradnju za Balkan Riohej Anzai i predstavnica Japanske agencije za međunarodnu saradnju za region Kansai u Japanu Akiko Nišihara.

Gradonačelnik Saša Pavlov istakao je da kada znamo da je na širem području grada, 85 posto, zastupljena osnovna poljoprivredna proizvodnja koja se mora odvijati u adekvatnim uslovima i da je pored razvijene industrije s jedne strane, strateški razvojni cilj Pančeva kao poljoprivrednog područja sa kvalitetnim obradivim zemljištem upravo poljoprivreda, onda je značaj ovog projekta neprocenjiv za grad Pančevo. 

 

gradonacelnik na radionici 2

 

Stoga je izuzetno važno da će se istražiti trenutno stanje zagađenja životne sredine, odnosno zemljišta oko industrijske zone i drugih lokacija poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada. Rezultati stanja zagađenosti zemljišta na teritoriji grada Pančeva su od posebnog značaja, s obzirom na površinu od oko 64.000 hektara poljoprivrednog zemljišta i činjenicu da su većina sela sa teritorije grada Pančeva poznati proizvođači voća i povrća koje odlazi na tržište mnogih gradova u Srbiji. Drago mi je da su prve analize ohrabrujuće i siguran sam da ćemo uz ekspertsku podršku Japana i u dobroj saradnji sa Ministrastvom i našim fakultetom, ukoliko bude potrebno dobiti i predlog najboljih dostupnih tehnika za remedijaciju zagađenih lokacija, ukoliko bude identifikovano kao potrebno, rekao je Pavlov.

POP-s materije predstavljaju dugotrajne organske zagađujuće supstance,  odnosno organska jedinjenja koja su toksična po ljude i ostali živi svet, koja su bioakumulativna i perzistentna u životnoj sredini. Ova jedinjenja su otporna na fotolitičku, hemijsku i biološku degradaciju, što omogućava da u životnoj sredini ostanu nepromenjena dugo vremena i na taj način zagađuju životnu sredinu u dugom vremenskom periodu. 

Zamenik direktora kancelarije Japanske agencije za međunarodnu saradnju za Balkan Riohej Anzai rekao je da se nada da će realizacija ovog projekta doprineti nastavku dobrih odnosa između Srbije i Japana.

Naša kancelarija očekuje da će ovaj projekat doprineti poboljšanju situacije u oblasti zaštite životne sredine u vašoj zemlji kroz podizanje kapaciteta analiziranja i monitoringa POP-s materija i drugih hemijskih supstanci i da će realizacija ovog projekta doprineti nastavku dosadašnjih tesnih i dobrih, prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Japana, rekao je Anzai.

Predstavnica Japanske agencije za međunarodnu saradnju za region Kansai u Japanu Akiko Nišihara istakla je da lokalna samouprava i regioni u Japanu koriste svoja znanja i iskustva da bi doprineli razvoju ekonomije i društva zemalja u razvoju i povezuje japanske lokalne resurse sa raznim potrebama i potražnjama u zemljama u razvoju.

U tom kontekstu očekuje se da i ovaj projekat bude tehničko-tehnološka saradnja u kojoj se maksimalno koriste konkretno znanje, iskustva i mreža prefekture Hjogo, da bi ona doprinela poboljšanju života stanovništva u Srbiji, a istovremeno i pružila prilika građanima Japana za produbljivanje razumevanja i učešće u oblastima međunarodne saradnje i razvoja, rekla je Nišihara.

 

publika u sali 2

 

U cilju realizacije projekta „Podizanje kapaciteta za analizu i mere smanjenja dugotrajnih organskih zagađujućih supstanci u Srbiji, grad Pančevo je, u okviru programa partnerstva Vlade Japana i Saveta ministara Srbije i Crne Gore, u januaru 2014. godine, zajedno sa Hemijskim  fakultetom Univerziteta u Beogradu, sklopio Sporazum o tehničkoj saradnji sa Udruženjem za unapređenje životne sredine iz Hjoga i Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju.

Na ovaj način Pančevo je uzelo učešće u realizaciji akcionog plana za sprovođenje Nacionalnog implementacionog plana za sprovođenje Stokholmske konvencije o dugotrajnim organskim zagađujućim supstancama.

 

Autor:  Grad Pančevo
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00