petak, 7. oktobar 2022.  14:25h
Pročitano 803 puta

Gradska menadžerka Maja Vitman s predškolcima u novom vrtiću u Dolovu

Povodom Dečje nedelje gradska menadžerka Maja Vitman provela je prepodne u druženju sa decom u novootvorenom vrtiću u Dolovu, kod Pančeva. Ovo je prvi put u istoriji da je Dolovo dobilo vrtić koji deca pohađaju od 3. oktobra i u prvih nekoliko dana lepo su se adaptirala, te već naredne nedelje mogu da ostanu i na spavanju.

U vrtiću boravi 50 dece od tri i po do pet godina starosti, a o njima brinu četiri vaspitačice U vrtiću boravi 50 dece od tri i po do pet godina starosti, a o njima brinu četiri vaspitačice Pančevo MOJKraj

 

U vrtiću boravi 50 dece od tri i po do pet godina starosti, a o njima brinu četiri vaspitačice.

Maja Vitman je ovom prilikom podsetila da Dolovo po prvi put ima vrtić zahvaljujući lokalnoj samoupravi koja je iz svog budžeta uložila 17 miliona dinara u rekonstrukciju i adaptaciju prostora za boravak najmlađih.

Prezadovoljni smo što smo uspeli da nađemo prostor za vrtić u samom mestu Dolovo i što nismo morali da se bavimo izgradnjom samog objekta. Roditelji su više decenija apelovali i tražili otvaranje vrtića u selu, ali se to desilo tek sada. Na naše zadovoljstvo sa osnovnom školom “Aksentije Maksimović” uvideli smo da ima mogućnosti da se adaptira deo prostora, ovaj istočni blok same škole, gde se sada nalazi vrtić i da ga adaptiramo za novu namenu, odnosno za vrtić. Prezadovoljni smo i prepuno nam je srce kad vidimo sve ove mališane i njihove roditelje i kad u razgovoru s njima čujemo da su zadovoljni što smo uspeli da ispunimo dato obećanje. Na prvom mestu mi je drago što su deca zadovoljna, kaže Vitman. 

 

maja vitman u dolovu naslovna

 

Gradska menadžerka Maja Vitman uživala je u društvu dece koja su je dočekala pesmom i recitacijom, čitali su slikovnice i slagali kockice. 

Kao što vidite, ovde je prilično veselo. Čitav ambijent je uređen tako da bude u potpunosti u skladu s potrebama dece, od samog ulaska dece u objekat i kompletnog boravka. Prostor je podeljen na levu i desnu stranu, odnosno 50 upisane dece u dve grupe. Deca po ulasku u objekat prvo ulaze u prostoriju gde se presvlače, a zatim kroz čiste i uredne hodnike ulaze u svoje radne sobe. U saradnji sa Predškolskom ustanovom “Dečja radost” mališani će dobijati i obroke. Koliko čujem od samih vaspitača u ovoj prvoj radnoj nedelji prilagođavanje dece na boravak u vrtiću je prošlo izuzetno dobro, izjavila je Maja Vitman.

306532413 512009024092868 6639713090953473379 n

 

Svi pregradni zidovi su od gipso-kartonskih ploča, postavljeni su novi podovi i kompletno je zamenjena fasadna stolarija. Urađeni su spušteni plafoni od gipsanih ploča, postavljena je kompletno nova unutrašnja stolarija sa nadsvetlima. U plafonu je ugrađena termoizolacija koja ujedno služi i kao zvučna izolacija.

Za sve instalacije iskorišteni su postojeći kapaciteti i priključci, tako da se adaptacijom ne uvećava potrošnja, o čemu se posebno vodilo računa.

 

304994440 601253288404648 7971657943013686142 n

 

Gledali smo da omogućimo maksimalnu pristupačnost i razumevanje prostora samoj deci. Sam odabir boja je prilagođen deci, kao i čitava organizacija prostora u kojem borave. Želim da se zahvalim i akademskom slikaru Emilu Sferi koji je oslikao zidove u hodniku vrtića. Zidovi su oslikani sa motivima samog mesta Dolovo. I deca kad su prvi put došla u vrtić prepoznala su odmah značajne objekte iz svog mesta i od prvog dana prostor doživeli kao svoju drugu kuću. To nam je i bio cilj, kaže Maja Vitman.

Adaptacija i prenamena dela Osnovne škole „Aksentije Maksimović“ u Dolovu u predškolsku ustanovu sprovedeno je prema svim važećim standardima.

Adaptaciju prostora škole u Dolovu u vrtić nazvala bih pilot projektom. Od samog objekta škole koja je izuzetno dobro organizovana deo prostora smo pretvorili u vrtić u skladu s važećim propisima. Taj koncept ćemo zadržati i za ubuduće. Maksimalno smo zadržali dnevno svetlo. Uradili smo kompletnu rekonstrukciju ovog prostora, promenili fasadnu stolariju, uradili podopolagačke radove i priključili se na postojeće instalacije. Neće doći do povećanja računa same škole niti do povećanja energenata. Na ovaj način ćemo nastaviti adaptaciju i nekih narednih prostora u nekim drugim sredinama. Urađen je projekat za vrtić u Banatskom Novom Selu i on će takođe biti moderno urađen, sa modernim nameštajem i savremenim didaktičkim materijalom i svom neophodnom opremom za nesmetano funkcionisanje i rad jednog ovakvog objekta, kaže Vitman. 

 

305971639 1242314729938413 9035843461005141598 n

 

Osnovna škola „Aksentije Maksimović“ u postojećoj zgradi je od 1971. godine na prostoru od blizu dve i po hiljada kvadrata. Deo tog objekta, tačnije 387 kvadrata prenamenjeno je za predškolsku ustanovu. U skladu s važećim pravilnicima u vrtiću će moći da boravi od 52 do 60 dece uzrasta od 3 do 5 godina i 24 do 30 korisnika predškolskog uzrasta.

Jedino mesto na teritoriji Grada Pančeva koje još uvek nema vrtić je Banatsko Novo Selo, ali i to će biti promenjeno naredne godine, kada će se po uzoru na Dolovo, adaptirati prostor u školi za potrebe vrtića.

 

310744181 826815688334341 6476488142715873293 n

 

Grad Pančevo intenzivno radi na smanjenju liste čekanja za upis u vrtić. Danas imamo više novorođene dece i Pančevo je generalno postalo interesantno mesto za život i osnivanje novih porodica. Zato želimo da svako naseljeno mesto ima svoj vrtić i maksimalno radimo na tome da pomognemo roditeljima, a deci omogućimo zdravu i socijalno ispravnu sredinu za odrastanje. Sa radovima u Banatskom Novom Selu krećemo početkom sledeće godine. Tako će sva naseljena mesta imati svoje vrtiće. Srećni smo zbog toga, a obećanje koje smo dali građanima ispunjavamo. Zahvalni smo na njihovoj podršci i datoj mogućnosti da ulažemo u potrebe sve naše dece i građana, rekla je Maja Vitman.

vrtic u dolovu ulaz 1

 

Vitman je podsetila da je krajem 2021. godine otvoren i vrtić „Zabavnik“ u Cara Dušana u Pančevu, koji je lokalna samouprava kupila iz sopstvenih prihoda i time omogućila boravak  150 dece, odnosno otvaranje novih sedam grupa. Takođe, otvoreni su i vrtić u Banatskom Brestovcu i Ivanovu. 

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00