subota, 1. oktobar 2022.  08:25h
Pročitano 539 puta

Počinje popis! Šta sve treba da znate

Popis stanovništva koji će biti održan od 1. do 31. oktobra ove godine, po prvi put će biti održan elektronski, što znači da će odgovori na upitnike biti unošeni u tablete i računare.

Prema rečima nadležnih, očekuje se da razgovor s popisivačem u proseku traje oko pola sata. Popisivač u jednom domaćinstvu popunjava upitnik za zgradu i stan, upitnik za domaćinstvo i po jedan upitnik za svakog člana domaćinstva. Prema rečima nadležnih, očekuje se da razgovor s popisivačem u proseku traje oko pola sata. Popisivač u jednom domaćinstvu popunjava upitnik za zgradu i stan, upitnik za domaćinstvo i po jedan upitnik za svakog člana domaćinstva. www.stat.gov.rs

 

POPIS je trebalo da bude sproveden 2021. godine, ali je odložen zbog korone. 

Nakon oktobarskog “prebrojavanja” stanovništva, što je potreba, ali i zakonska obaveza, naša zemlja će dobiti precizne podatke o broju stanovnika, ali i kompletnoj demografskoj slici. 

Dvadeset osmi popis državljana Srbije trajaće do 31. oktobra, a oni koji odbiju da učestvuju u popisu, da odgovaraju na pitanja ili daju netačne ili nepotpune podatke preti novčana kazna od 20.000 do 50.000 dinara! 

Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS), rekao je na konferenciji za novinare da će 17.500 obučenih popisivača izaći na teren prvog dana oktobra meseca. 

Popis je najsloženije statističko istraživanje, koje je tradicija, potreba i obaveza, a rezultati predstavljaju trajnu vrednost i nemaju ograničavajuću distancu. Podacima će se dobiti slika o trenutnom stanju na terenu, ali i o budućim kretanjima stanovništva, o padu fertiliteta, starenju stanovništva, seljenju stanovništva. Zato je važno da svi učestvujemo u popisu i doprinesemo njegovoj realizaciji, rekao je Kovačević. 

Ljiljana Đorđević iz RZS je ponovila da će se podaci s popisa isključivo koristiti u statističke svrhe. 

Krucijalna novina je korišćenje elektronskih obrazaca da bi se sačuvali od bilo kakvog razotkrivanja podataka. Popisivač je dužan da pozvoni na vrata, predstavi se i pokaže legitimaciju. Građani mogu da zapišu njegovo ime i prezime. Popisivač je dužan da nosi vidno istaknutu legitimaciju. 

Radno vreme popisivača je od 8 do 21 čas, njegova obaveza je da obilazi domaćinstvo u različitim terminima, pre podne, posle podne.

Ako nije našao nikoga na adresi, ostavlja broj info-centra da se građani jave kako bi se dogovorili o popisivanju. Svaki građanin prilikom popisa stanovništva u Srbiji ima pravo da na pitanja o nacionalnosti, veroispovesti i maternjem jeziku, koja spadaju u osetljiva, ne odgovori ili na njih odgovori onako kako želi ili kako se oseća, kazala je Đorđević.

 

Obavezna pitanja 

Osim na ova tri pitanja od ukupno 69, građani imaju zakonsku obavezu da odgovore na preostala 66 pitanja. Sva pitanja su podeljena u dve celine, prva se odnose na svako lice koje živi u domaćinstvu (ime i prezime, datum rođenja, mesto rođenja, bračni status, državljanstvo, broj dece, posao, pohađanje škole, radno mesto), a druga je vezana za domaćinstvo i stan (adresa, vrsta zgrade/kuće, broj soba, svojina, godina izgradnje, broj lica u stanu), a postoje i pitanja vezana za odsutne i privremeno prisutne članove domaćinstva. 

Prema rečima nadležnih, očekuje se da razgovor s popisivačem u proseku traje oko pola sata. Popisivač u jednom domaćinstvu popunjava upitnik za zgradu i stan, upitnik za domaćinstvo i po jedan upitnik za svakog člana domaćinstva.

Podaci se uzimaju od svakog člana domaćinstva, a ako to nije moguće, popisivač odgovore prikuplja od člana domaćinstva koji je najbolje upoznat s podacima. Za decu mlađu od 15 godina odgovori se uzimaju od roditelja, usvojitelja, staratelja ili hranitelja.

Prvi nezvanični rezultati trebalo bi da budu objavljeni već 30. novembra, dok se konačni očekuju od aprila 2023. do maja 2024.

 

SLIDER infocentar

 

Podsetimo, prvi popis stanovništva u Srbiji izvršen je 1834. godine, a između dva svetska rata izvršena su dva popisa stanovništva. Posle Drugog svetskog rata prvi popis izvršen je 1948. godine, kao “skraćeni popis” u svrhu obnove infrastrukture i zahteva za nadoknadu štete, a nakon 1961. popis se odvija na deset godina.

Popis u Srbiji je bio planiran za april 2021. godine, ali je zbog pandemije korone odložen za oktobar 2021, a zatim za godinu kasnije – oktobar 2022. Poslednji popis u našoj zemlji sproveden je 2011, kad je registrovano oko 7,2 miliona stanovnika, od kojih 3.499.176 muškog, a 3.687.686 ženskog pola, uz prosečnu starost od 42 godine.

Međutim, prema podacima državnog Zavoda za statistiku, u 2019. broj stanovnika je prvi put posle 53 godine pao ispod sedam miliona (6.982.604 stanovnika).

Građani mogu zvati broj telefona 0800 444 005 kako bi se informisali o popisu.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00