nedelja, 25. septembar 2022.  11:28h
Pročitano 629 puta

U Pančevu otvorena izložba „50 za 50 - Oni su nas učili“

Izložba pod nazivom “50 za 50 – Oni su nas učili” otvorena je sinoć u foajeu Kulturnog centra Pančeva. U pitanju je izložba Društva konzervatora Srbije nastala povodom obeležavanja jubileja pola veka od osnivanja.

Na otvaranju su govorili Grozdana Milenkov, v.d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu, Katarina Maksimov, predsednica Društva konzervatora Srbije i Marija Jević, članica Gradskog veća za kulturu i omladinu u ime Grada Pančeva Na otvaranju su govorili Grozdana Milenkov, v.d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu, Katarina Maksimov, predsednica Društva konzervatora Srbije i Marija Jević, članica Gradskog veća za kulturu i omladinu u ime Grada Pančeva Društvo konzervatora Srbije

 

Na otvaranju su govorili Grozdana Milenkov, v.d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu, Katarina Maksimov, predsednica Društva konzervatora Srbije i Marija Jević, članica Gradskog veća za kulturu i omladinu u ime Grada Pančeva.

Drago mi je što danas u Pančevu možemo da vidimo i jednu drugačiju i pomalo nesvakidašnju, a svakako veoma vrednu i značajnu izložbu. Ove fotografije oko nas su same po sebi umetnička dela, ali složićete se i da su na njima predstavljeni ljudi čiji su životi zapravo bili umetničko delo. Jer ovih 50 istaknutih naučnih i stručnih radnika predstavljenih kroz sliku i reč odlučili su da svoje karijere posvete zaštiti onog najvrednijeg što imamo – a to je kulturno nasleđe Srbije. Njihova posvećenost toj misiji i njihove bogate biografije bude u nama veliko poštovanje i zahvalnost. I ne samo njihovo, već i njihovih kolega kojih je daleko više, jer ovih 50 odabranih konzervatora su samo prvi među jednakima. Večeras smo tu da se podsetimo svega onoga što su oni učinili za kulturu ove države i da im odamo počast kakvu zaslužuju. Koristim ovu priliku da Društvu konzervatora Srbije čestitam jubilej, pola veka postojanja i da im poželim mnogo sreće i uspeha u daljem radu, a vama želim da uživate u večerašnjoj izložbi i druženju, izjavila je Marija Jević na otvaranju izložbe.

Naredih nedelju dana Pančevci će imati priliku da upoznaju konzervatore Srbije kroz ovu izložbu.

Autorke izložbe „50 za 50“ su Vera Pavlović Lončarski, istoričar umetnosti, Katarina Maksimov, arhitekta, Maja Đorđević, arheolog, i dr Mirjana Đekić, etnolog.

Postavku čini pedeset fotografija istaknutih konzervatora – umetničkih portreta ili kadrova iz radnih i privatnih situacija; izrađenih amaterski ili profesionalno; iz publikacija ili privatnih kolekcija – pažljivo biranih sa idejom da se predstavi pojedinačna osobenost svakog prikazanog konzervatora, a prati ih poneka anegdota, sećanje na njihove karaktere, imena, kao i dela.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00