sreda, 21. septembar 2022.  19:51h
Pročitano 225 puta

Manifestacija „U smiraj dana“ 25. septembra

Tradicionalna manifestacija “U smiraj dana”, predstavlja ekološko-rekreativnu manifestaciju koja ima za cilj da predstavi prirodne, kulturološke i etnološke lepote zapadnog dela Specilalnog rezervata prirode „Deliblatska peščara“. Ove godine manifestacija će se održati u nedelju, 25. septembra sa početkom u 14 časova u Deliblatskoj peščari (naselje Leanka - 8 km od sela Dolovo).

U okviru šetnje planira se dolazak do najviše tačke u ovom delu Peščare, gde će prisutni imati priliku da uživaju u najlepšem zalasku Sunca sa peščanih dina obraslih lekovitim biljem U okviru šetnje planira se dolazak do najviše tačke u ovom delu Peščare, gde će prisutni imati priliku da uživaju u najlepšem zalasku Sunca sa peščanih dina obraslih lekovitim biljem Pančevo MOJKraj/arhiva

 

Predviđen je bogat kulturno-umetnički program, zanimljiv sadržaj za mnogobrojne posetioce kao i tradicionalna šetnja Deliblatskom peščarom u smiraj dana. Dužina staze je 6 km.

U okviru šetnje planira se dolazak do najviše tačke u ovom delu Peščare, gde će prisutni imati priliku da uživaju u najlepšem zalasku Sunca sa peščanih dina obraslih lekovitim biljem. U blizini se nalaze i lokacije na kojima su snimani filmovi „Ko to tamo peva“, „Varljivo leto 68.“, „Džingis Kan“, „Boj na Kosovu“, „Besa“, „Lafajet“, „Sveto Mesto“ i još mnogi drugi spotovi i dokumentarni filmovi. 

Po završetku šetnje, predviđen povratak na domaćinstvo u naselju Leanka, gde će prisutni imati priliku da se upoznaju sa tradicijom i običajima ovog kraja, uz bogat kulturno umetnički program i predstavljanje lokalnih udruženja, tradicionalnih proizvoda i domaće radinosti. 

U harmoniji sa prirodom, upoznaćete se sa tradicijom, zdravom hranom, mirisima lekovitog bilja, domaćim vinom i medom i barem na kratko biti, ljudi prirode, kaže Bojan Vojnov, koordinator manifestacije. 

Satnica

14:00 – Dolazak u naselje Leanka u Deliblatskoj peščari na 8 km od sela Dolovo

14:45 – Polazak u šetnju u smiraj dana – Šetnja u dužini od 6 km, obilazak peščanih dina, posmatranje zalaska Sunca sa najviše tačke u zapadnom delu Deliblatske peščare - Šetnja, šumom i stepom uz obilazak filmskih lokacija – povratak na domaćinstvo u predvečerje.

Prema odluci o naknadi korišćenja SRP Deliblatska peščara posetilac je u obavezi da uplati taksu u iznosu od 100 dinara za odrasle i 50 dinara za mlade od 8 do 18 godina. Uplata će se izvršiti JP Vojvodina šume.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00