četvrtak, 11. avgust 2022.  20:14h
Pročitano 854 puta

Izložba naučnih ilustracija u Pančevu

Izložba naučnih ilustracija pod nazivom „Iza objektivnosti: vizuelne metafore u nauci“ biće predstavljena pančevačkoj publici od 23. avgusta do 15. septembra u galeriji Doma omladine u Pančevu.

Ova izložba biće realizovana u okviru umetničkog festivala FreeDom Art Ova izložba biće realizovana u okviru umetničkog festivala FreeDom Art Centar za promociju nauke

 

Nakon uspešno realizovane izložbe u Biblioteci grada Beograda i niškoj Galeriji Sinagoga, postavka koju čine naučne ilustracije iz časopisa Elementi seli se u Pančevo. 

Centar za promociju nauke, u saradnji sa Domom omladine Pančevo, od 23. avgusta do 15. septembra, organizovaće izložbu „Iza objektivnosti: vizuelne metafore u nauci“ u galeriji Doma omladine u Pančevu. Ova izložba biće realizovana u okviru umetničkog festivala FreeDom Art, koji od 2015. godine organizuje Dom omladine Pančevo.

Cilj izložbe jeste da na primeru vizuelizovanja naučnih sadržaja ukaže na kontinuitet između nauke i umetnosti, kao i na to da se svaka vrsta vizuelizacije nauke oslanja na umetničku interpretaciju, bez obzira na to da li je reč o ilustracijama koje se tradicionalno klasifikuju kao striktno „naučne“ ili kao striktno „umetničke“. 

Kroz savremeni vizuelni jezik ilustracija iz časopisa Elementi, čiji su autori najpoznatiji grafički umetnici iz Srbije i regiona, publika u Nišu biće u prilici da se upozna sa mnogim savremenim naučnim temama, ali i sa neočekivanim vezama između nauke, naše svakodnevice, svetonazora i društva u celini. 

Na izložbi će biti predstavljeni radovi sledećih umetnika: Aleksandra Jovanić, Anja Sušanj, Artez, Bob Živković, Branko Tmušić, Bratislav Milenković, Valentina Brković, Vladan Nikolić, Vuk Palibrk, David Bilobrk, Dragana Krtinić, Željko Lončar, Ivana Bugarinović, Irena Gajić, Jakov Jakovljević, Ksenija Pantelić, Marija Babović, Marko Purać, Milica Golubović, Monika Lang, Nikola Korać, Sanja Crnjanski, Sergej Tucakov, Slavimir Stojanović Futro, Srđa Dragović, Tea Jurišić, Đorđe Balmazović i Dragan Protić Prota. 

Autor kocepta izložbe je Ivan Umeljić, dok je postavku dizajnirala Monika Lang. 

Stotinu trideset ilustracija koje čine postavku izložbe raspoređeno je u devet celina koje su naslovljene: „Poprišta evolucije“, „Gde počinje budućnost?“, „Kaleidoskop“, „Izračunavanje“, „Portreti“, „O izvesnosti i drugim demonima“, „Mašinsko doba“, „Unutrašnji toponimi“ i „Orbitiranje“. 

Izložbu prati i bogato opremljen katalog. 

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00