petak, 29. jul 2022.  14:24h
Pročitano 226 puta

“Higijena” dva puta nedeljno odnosi smeće s Bele stene

Radnici JKP „Higijena“ Pančevo svakog leta od juna do septembra dva puta nedeljno odnose komunalni i reciklažni otpad sa ostrva Bela Stena, kako bi ono bilo čisto za sve koji spas od vrućine pronalaze na Dunavu. 

Kao i u prethodnih 13 godina, koliko dugo „Higijena“ brine o čistoći na Beloj steni, smeće će biti odvoženo dvaput nedeljno, utorkom i petkom Kao i u prethodnih 13 godina, koliko dugo „Higijena“ brine o čistoći na Beloj steni, smeće će biti odvoženo dvaput nedeljno, utorkom i petkom JKP Higijena

 

Mišo Marković, direktor Higijene kaže da se nedeljno iznese blizu trista džakova raznog otpada dodajući da su i ovogodišnje redovne pripreme na uređenju Bele stene radnici pogona „Čistači" JKP „Higijena“ Pančevo obavili na vreme.

Čamac JKP „Higijena“ Pančevo spušten je krajem juna u Dunav, jer su s dolaskom visokih temperatura brojni kupači pristigli na omiljeno kupalište – Belu stenu. Zaposleni u RJ „Čistači“ su najpre detaljno očistili potez plaže i postavili dvadesatak metalnih buradi za odlaganje otpada. Kao i u prethodnih 13 godina, koliko dugo „Higijena“ brine o čistoći na Beloj steni, smeće će biti odvoženo dvaput nedeljno, utorkom i petkom.

 

bela stena camci za odnosenje smeca 1

 

U letnjim mesecima, na plaži ostane mnogo otpada posle odlaska posetilaca, te radnici „Higijene“ čiste plažu i odnose komunalni i reciklabilni otpad sa plaže i ostrva. Nedeljno se iznese približno trista džakova raznog otpada, koji se odvozi do Sibnice, gde se pretovara u kamion preduzeća. Najviše otpada, kao i ranijih godina, bude vikendom. Tada ne radimo, jer kupači dolaze već u ranim jutranjim satima. Pored komunalnog otpada, sakupljamo i ambalažni. Na Beloj steni podignuto je više od 400 raznih objekata, pa je na špicu ostrva vikendom, u toku letnjih dana, nekada i više od hiljadu posetilaca, kaže Mišo Marković.

 

miso markovic 2021

 

Vlasnici kuća, najviše oni koji su tu tokom čitave godine, kažu da bi gazili po smeću da nije dobre volje „Higijene“. Ističu i da ima onih neodgovornih vlasnika kuća koji na obalu bacaju stare kaučeve, stolice i belu tehniku, odnosno kabasti otpad, što iziskuje veliki napor radnika ,,Higijene“ kako bi ga prevezli na drugu stranu Dunava.

 

higijena na beloj steni

 

Problem se javlja i kada posetioci ovog izletišta ne odlažu otpad u burad, već u kese koje svuda ostavljaju. To, ponovo, traži mnogo veće angažovanje radnika.  

Buradi na plaži ima dovoljno i apelujemo na izletnike da ne ostavljaju smeće okolo, kao i da ga razvrstaju u kese – čvrsti, komunalni otpad i ambalažu – jer je to velika olakšica radnicima „Higijene“. Ne treba da bude teško da se otpaci ubace u bure. Ako u buretu nema mesta, sve što se ostaviti pored njih – biće pokupljeno, kaže Marković.

JKP “Higijena” tokom leta odnosi otpad sa ove lokacije, ali svi koji imaju kuće i objekte na Beloj steni ne plaćaju za uslugu odnošenja smeća. 

 

bela stena higijena

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00