četvrtak, 30. jun 2022.  11:58h
Pročitano 251 puta

Počelo sistemsko uklanjanje svih divljih deponija u Pančevu

Grad Pančevo krenuo je u sistemsko uklanjanje svih divljih deponija na teritoriji grada Pančeva s namerom da se u narednih šest meseci iskoreni ovaj vid ekološkog ugrožavanja grada.

Sa jedne od lokacija sa koje je JKP "Higijena" danas odnela otpad Sa jedne od lokacija sa koje je JKP "Higijena" danas odnela otpad JKP Higijena

 

Zajedničkom akcijom komunalna milicija, komunalni inspektori i JKP „Higijena“ danas su otkrili dve lokacije na kojoj se nelegalno deponuje komunalni i građevinski otpad. Na jednoj od lokacija zatečen je kamion u trenutku odlaganja otpada, dok je na drugoj lokaciji uklonjen zatečeni otpad.

Milovan Ćirović, glavni komunalni inspektor kaže da su danas izašli na teren na dve lokacije u Pančevu zbog deponovanja nelegalnog građevinskog otpada i građevinskog materijala i otpada od rušenja objekata.

Na prvoj lokaciji zatekli smo jedno teretno vozilo u trenutku kad je nelegalno deponovalo zemlju, granje, stiropor i različite druge materijale građevinskog otpada. S obzirom da je inspekcija zatekla lica na licu mesta, a da je utvrđeno da je u pitanju privatna parcela, izdat je prekršajni nalog pravnom licu. Naime, utvrđeno je da je vozač zaposlen u beogradskoj firmi, čiji je kamion istovario otpad. Našom gradskom odlukom predviđeno je da se izda prekršajni nalog pravnom licu s kaznom u visini od 60.000 dinara, kao i odgovornom licu u pravnom licu odnosno direktoru na iznos od 10.000 dinara, objasnio je Ćirović.

290668466 1385084671983141 2991658047715825301 n

 

 

Kako kaže, druga lokacija se nalazi u ulici Toze Markovića, neposredno pored broja 26a.

Na parceli koja je javna svojina što znači da je u svojini Grada Pančeva zatečen je različiti građevinski otpad na mestu na kojem je napravljena divlja deponija. Inspekcija na licu mesta nije zatekla lice, tako da nismo mogli nikome da izdamo prekršajni nnalog. S obzirom na zatečeno stanje izdali smo nalog JKP Higijeni da sa gradske parcele, sa javne površine, ukloni deponovani različiti građevinski materijal, kaže Milovan Ćirović.

Komunalna inspekcija u kontinuitetu radi poslednjih nedelju dana na otkrivanju ovakvih lokacija, nastaviće i u narednom periodu. Ovo je jedna od nadležnosti komunalne inspekcije i to je, kako Ćirović kaže, posao na celoj teritoriji Pančeva.

 

divlja deponija u pančevu gradjevinski otpad

 

Mišo Marković, direktor JKP Higijena kaže da su zajedno sa komunalnom inspekcijom i policijom izašli na teren u Toze Markovića kako bi uklonili zatečeni otpad.

„Na toj lokaciji je deponovan mešani otpad, a po gradskoj odluci zemlja, šut i građevinski otpad se deponuju na staroj deponiji. Pojedina pravna lica pokušavaju da izvrdaju poštovanju odluke kako bi izbegli plaćanje deponovanja reciklabilnog materijala. Na staroj gradskoj deponiji besplatno se odlaže neopasni građevinski otpad i šut, dok se za odlaganje reciklabilnog materijala pravnim licima naplaćuje određena naknada. U ovoj gomili koju su radnici Higijene danas prepodne očistili je mešani otpad, u kojem pored građevinskog otpada i šuta ima i zemlje pomeđane sa plastikom, stiroporom i drugim reciklabilnim materijalima. Da bi izbegli plaćanje pojedini nesavesni privrednici na privatnim i javnim parcelama u gradu prave divlje deponije. Za ovaj otpad ne znamo iz kog je dela grada, ne postoji kategorizacija. Kada neko donese ovakav otpad na staru deponiju, prvo se u laboratoriji radi analiza zemljišta i utvrđuje da li ima opasnih materija. Ukoliko je u pitanju bezopasni materijal, on se besplatno deponuje na staroj deponiji. Čak i kad uklanjamo divlje deponije, naši radnici su izloženi raznim neprijatnostima od strane pojedinih građana. Danas smo uklanjali deponiju iz Toze Markovića ulice uz asistenciju policije, jer su pojedini građani ometali naše radnike u ovom poslu“, rekao je Mišo Marković.

 

290722877 1748036055529639 7986729368294343432 n

 

Izvršni direktor JKP „Higijene“ Ivan Tešić apeluje na građane i privrednike da ne stvaraju divlje deponije.

I pored redovnih apela i stalnog čišćenja i uklanjanja divljih deponija, one se ponovo stvaraju. Ovih dana smo na terenu videli nekoliko lokacija sa mešanim otpadom u kojem su zajedno šut, zemlja, sekundarne sirovine... Ovo je novi vid pokušaja da se stane na put stvaranju divljih deponija kako bi grad bio čistiji i lepši. Želimo da sve uvedemo u legalne tokove. Zato će biti još zajedničkih akcija i narednih dana i meseci kako bismo sprečili stvaranje divljih deponija. Više od 50 divljih deponija niče redovno uz kontejnere, bez obzira na sve apele. Deponije nastaju kod stajališta za kontejnere i veoma često u ulici Bore Šipoša ili kod Vojlovačkog groblja, na lokacijama koje nisu dovoljno frekventne. Nesavesni građani i pojedini pravna lica uporni su u pravljenju divljih deponija i „Higijena“ će u saradnji sa komunalnom milicijom i komunalnim inspektorima stati tome na put.  Poznate su nam firme koje nelegalno deponuju otpad. Sada postoje i fotografije i video materijali i JKP „Higijena“ i lokalna samouprava će preduzeti sve što je u našoj nadležnosti da počinioce adekvatno sankcionišemo, kaže Ivan Tešić.

290367321 973616436643319 5065232533361066845 n

 

 

Uklanjanje divljih deponija odvlači radnike „Higijene“ od njihovih redovnih poslova, to gradski budžet dodatno košta, a nesavesno ophođenje prema kontejnerima u kojima se često lageruje i ono što nije dozvoljeno takođe nanosi svake godine milionske štete Gradu Pančevu i JKP „Higijeni“. Oštećuje se veliki broj kontejnera, tako da je Higijena prinuđena da svaki četvrti godišnje otpiše. Briga o životnoj sredini je briga svakog pojedinca i zato se stvaranje divljih deponija više ne može i ne sme tolerisati.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00