sreda, 25. maj 2022.  06:42h
Pročitano 155 puta

Đaci Elektrotehničke škole treći na Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija

Učenici Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ iz Pančeva osvojili su treće mesto na juče završenom finalnom Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija. Kompanija ovih đaka nosi naziv „SheepChip“ i bave se obeležavanjem registrovanih umatičenih stada.

Đaci Elektrotehničke škole treći su na Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija Đaci Elektrotehničke škole treći su na Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija FB Dostignuća mladih u Srbiji

„Bavimo se obeležavanjem registrovanih umatičenih stada ovaca pomoću QR obeleživača i olakšavamo posao farmerima tako što spajamo poljoprivredu sa novom tehnologijom“, kažu članovi ove učeničke kompanije.

Srbiju će na Evropskom takmičenju u Talinu ovog jula predstavljati tim Moveably iz Gimazije u Mladenovcu koji je osvojio prvo mesto. Ovi učenici su u okviru svoje kompanije osmislili aplikaciju koja povezuje prevoznike i pojedince i tako olakšava dogovor oko prevoza robe. 

Drugo mesto osvojila je učenička kompanija „Bloomfix” Tehnološke škole u Paraćinu sa specifičnim preparatima za zaštitu bilja od štetnog sunčevog zračenja.

Dvadeset najboljih timova iz srednjih škola širom Srbije predstavilo je u ponedeljak proizvode i usluge svojih kompanija u okviru prodajnog sajma u tržnom centru Beo, dok su juče predstavili publici i žiriju svoje biznis planove. 

Na svečanoj ceremoniji dodele nagrada prisutnima se obratila Mateja Norčič-Štamcar, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji.

Učenici koji su "zaposleni" u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe "Dostignuća mladih" i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj, Evropske unije kroz projekat BY LEAP, kompanija ManpowerGroup Srbija i Nestle i tržnog centra BEO.

Organizacija Dostignuća mladih u Srbiji već 17 godina sprovodi obrazovne programe iz oblasti preduzetništva u školama širom Srbije i deo je globalne mreže Junior Achievement Worldwide koja postoji od 1919. godine.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00