petak, 28. januar 2022.  12:31h
Pročitano 484 puta

Zahtevi za godišnje karte od sada se mogu predati i u seoskim mesnim zajednicama

Penzioneri i druge povlašćene kategorije građana, koji žele da produže ili ostvare pravo na besplatan javni prevoz koji omogućuje Grad Pančevo zajedno sa “Pantransportom”, zahteve mogu popuniti i u seoskim mesnim zajednicama od ponedeljka, 31. januara.

Zahtevi za subvencionisani prevoz podnose se u Gradskom uslužnom centru u Pančevu na šalteru broj 9 i u seoskim mesnim zajednicama Zahtevi za subvencionisani prevoz podnose se u Gradskom uslužnom centru u Pančevu na šalteru broj 9 i u seoskim mesnim zajednicama Pančevo MOJKraj/arhiva

Lica koja prvi put ostvaruju pravo takođe mogu nephodnu dokumentaciju predati u svojoj mesnoj zajednici ukoliko žive u nekom od devet naseljenih mesta na teritoriji Pančeva.

Predrag Živković, član Gradskog veća za saobraćaj i komunalnu delatnost kaže da su se odlučili na ovaj korak kako bi olakšali proces podnošenja zahteva za besplatan prevoz stanovnicima koji žive u naseljenim mestima.

Hladno je, a i kako se ne bi pravile preterano velike gužve u dogovoru s mesnim zajednicama odlučili smo se da građanima omogućimo da zahteve predaju u svom mestu, nakon čega će zaposleni u mesnoj zajednici dalje preuzeti dostavu Zahteva do Gradske uprave Pančevo. Kompletnu informaciju svako može dobiti u svojoj mesnoj zajednici, rekao je Predrag Živković.

Kao što smo već pisali, Grad Pančevo će i ove godine iz budžeta subvencionisati prevoz 13 kategorija građana sa svoje teritorije. Oni će svoje godišnje karte moći da koriste u autobusima „Pantransporta“ na gradskim i međugradskim linijama.

Podnošenje Zahteva za ostvarivanje prava na povlašćeni prevoz za ovu godinu obavlja se u Gradskom uslužnom centru na šalteru broj 9, a trajaće do kraja marta.

 

Gradski usluzni centar 1

 

Građani koji produžavaju pravo na povlašćeni prevoz popunjavaće samo Zahtev za ostvarivanje prava, dok će oni koji se po prvi put prijavljuju osim Zahteva, priložiti i fotokopiju lične karte, jednu fotografiju novijeg datuma i potrebnu dokumentaciju kojom potvrđuju po kom osnovu ispunjavaju uslov za povlašćeni prevoz. Penzionerima koji se prvi put prijavljuju za godišnju kartu, osim lične karte potreban je samo poslednji penzioni ček. Građani će dobiti Potvrdu kojom se potvrđuje da ispunjavaju uslove za subvencionisani prevoz. Grad Pančevo će tu potvrdu elektronski poslati i „Pantransportu“ kako bi građani mogli da preuzmu svoje godišnje karte za prevoz.

Prošle godine oko 12.500 iskoristilo je svoje pravo na besplatni prevoz, u najvećem broju penzioneri. Očekujemo da će i ove godine biti otprilike toliko korisnika. 

Građani koji ispunjavaju uslove za subvencionisani prevoz moći će besplatno da se prevoze na svim gradskim i međugradskim linijama „Pantransporta“ odnosno po gradu i naseljenim mestima na teritoriji Pančeva.

Prošlogodišnje godišnje karte za prevoz važe do 31. marta ove godine.

 

Ovo su kategorije građana koje imaju pravo na besplatan javni prevoz

Prema javnoj odluci koja je usvojena na sednici Skupštine ovo je 13 kategorija stanovništva koji imaju povlašćeni status u javnom prevozu.  

To su:

- deca do 6 godina starosti,

- lako mentalno ometena deca koja pohađaju osnovnu i srednju školu Mara Mandić,

- umereno i teže mentalno ometena deca i omladina iz dnevnih boravaka škole Mara Mandić i Doma Srce u Jabuci,

- gluva i nagluva deca odnosno deca oštećenog sluha,

- trudnice i porodilje do godinu dana od rođenja deteta,

- slepa i slabovida lica,

- paraplegičari, distrofičari i lica srodnih oboljenja,

- bolesnici na dijalizi i lica sa transplantiranim bubrezima,

- penzioneri svih kategorija bez obzira na godine života,

- ratni vojni, mirnodopski i civilni invalidi rata,

- korisnici porodične invalidnine i članovi porodica poginulih u oružanim akcijama posle 18. avgusta 1990. godine,

- izbegla i privremeno raseljena lica kojima je zbog teške bolesti potrebna češća kontrola lekara.  

- redovni učenici srednjih škola i studenti do 26 godina života iz socijalno ugroženih porodica, i to u međumesnom, gradskom i prigradskom saobraćaju.

 

Zahtev za besplatan prevoz Pancevo

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00